Administration 

Taxamanden til DR: Drop hyggen og den strittende lillefinger

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DA JEG VAR CHEF i DR (først for P3 og siden hen for det samlede radio-indhold), var der især to faggrupper, vi frygtede, når vores programmer skulle testes over for et publikum: Reklamefotografer og taxichauffører! Begge grupper er nemlig karakteriserede ved, at de lytter – en meget voldsom mængde radio.

Selv om jeg som programchef var berygtet for min mega-lytning, oplevede jeg flere gange at blive sat til vægs af storkunderne i butikken: De lyttere bag deres kameraer og opstillinger og i deres "taxi-stuer". De har fået alle detaljerne og misforståelserne med.

Det er en slags radiofonisk hævnaktion i mit liv, at den gamle underviser, konsulent og programchef udi lydmediet nu lytter til radio hele vejen igennem. Jeg starter med klassisk musik og sidenhen ronkedoren på P4, Hans Otto Bisgaard i den ene ende  - og slutter radiodagen med Orientering i den anden.. Jeg er radioholiker!

DET ER SIKKERT ret indlysende, at jeg er en kritisk lytter.

Men denne gang er det begejstringen, der får mig til tasterne.

Jeg var passioneret lytter til primært P1, den skæbnesvangre nat og fredag morgen den 24. juni 2016, hvor briterne beslutning om at tage røven på sig selv og resten af verden valgdagen før i en af de mest dramatiske radio-morgener, jeg har oplevet i mit liv. Den første var meget tidligt i mit liv den 22. november 1963, da USA’s præsident John F. Kennedy blev myrdet. (Jeg var blot 9 år). Den anden, den 11. september for snart 15 år siden, da jeg oplevede selve angrebet på World Trade Center live i en taxiradio på vej til et radiomøde i Toronto.

Storbritanniens nationalistiske farvel til EU blev gang nummer 3.

Tilrettelæggerne og journalisterne på P1 morgen fik deres once-in-a-lifetime-oplevelse – og lytterne en dækning, som var fremragende. Jeg gennemlevede denne morgen i en blanding af bekymring (andre en euforisk begejstring) og forundring - og sjældent har det gamle af de elektroniske medier levet så godt op til sin natur.

Kommentarerne kunne komme på øjeblikkeligt i takt med, at de overhovedet kunne fremstaffes. Og det kunne de. Der var tydeligvis stikfaste aftaler med de bedste analytikere og korrespondenter, DR selv har i stalden. Men der var også ydmyghed i selvsikkerheden: Masser af kommentarer fra andre medier og med divergerende synspunkter. Og så var der det vilde øjeblik, da premierminister David Cameron træder tilbage for åben mikrofon.

I professionel design af medie-indhold og programmer taler man om brugernes NEED - altså det tydelig behov, der skal tilfredsstilles - hos den, der har masser af kanaler at vælge imellem.

HER RAMTE P1 PLET for den, der ”vil vide mere” end blot en stemmeprocent og noget mikrofonholderi mellem tabere og vindere. Værterne var tændt af nysgerrighed og ansvar, som der ikke behøver laves kurser. De var på som bjergbestigere på den sidste del af ruten – og overblikket gav den en autoritet, som man kunne mærke i æteren. Det NEED jeg taler om er mere i familien med uundværlighed end blot behov.

Selvfølgelig er jeg radiolytter som en spejling af min alder og mine præferencer. P1 ligger til min højre fod. Men jeg måtte alligevel ud at smug-lytte på de øvrige tilbud og indimellem se nyheder og tv-kanaler på min tablet, når de få pauser tillod det.

Den direkte og særligt kvalitative transmission på P1 fra en rystet verden vandt – hævet over enhver tvivl. Jeg tror det handler om den gode radios ”convenience”, som man siger i mediefagsproget. Den funktionelle nytteværdi. Selvfølgelig al den professionalisme man kan forvente fra en folkeejet medievirksomhed, der hvert år modtager op mod 4 milliarder i licens. Ikke noget af det der forblommede markedsføringssludder, om ” … licens er noget vi giver til hinanden … ”.

Næh, medieindhold og foremidling ud over det selvfølgelige.

” … Licens-medier er noget du kan forvente dig noget af … ”

Men hos den nørdede radiolytter, var det især én egenskab ved denne spejling af denne globale morgen i landsbynationen, som gjorde MIG vel.

Der var simpelthen ikke plads til den i DR om-sig-gribende krammementalitet. Det store, elitære mindreværdskompleks i DR-mediefabrikken overfor kontakten med ”almindelige mennesker”, blev lykkeligt enten glemt eller blot sprunget over, fordi hele morgenen ikke handlede om at optræde i men om at formidle verden lige nu og her. Der var en stemning af nødvendighed, som helt naturligt trak kanalen bort fra det tiltagende kaffeslabberas i alle æterens kanaler.

HYGGESTEMNINGEN ER VED AT TAGE LIVET AF kanal-forskelligheden i DR (og imellem de fleste kanaler på tværs af medier og mediehuse). Vi hygger os så helt enormt fra morgenshows, over dagshows, aftenshows og natteshows. Vi taler os gennem kræftsygdomme, unødig kønsbehåring og økologiske madpakker og studieværten er transformeret fra en formidler til en god ven af familien. Ikke nødvendigvis familien herude bag skærmen og højtaleren. Nej det handler mest om familien derinde ved mikrofonen, den lukkede fest mellem folk, der har mødt hinanden før.

Stilen er langsomt sivet ind på også de store flader på P1. Mere og mere smalltalk over vejret og morgenaviserne på selv P1 morgen. På P1 eftermiddag – kulturfladen – synger vi lidt, spiller lidt på klaver – og blærer os lidt over vore klassiske sprogkunnen. Tyske og italienske udtaler af navne og begreber. Se hvor vi kan! Den personlige radioform er blevet erstattet af den forfængelige.

På gadedrengen her virker det totalt gammeldags. Lidt ligesom stemningen ved eftermiddagsteen i lægehjemmet hos min skolekammerat i 60’erne.

Vi er ret frisatte – men lillefingeren stritter burgøjseragtigt.

Det var der hverken tid til eller lyst til denne fredag morgen, som blev min bedste morgenradio i flere år.

Måske er det i den energi, at det fremtidige P1 skal finde frøene til sin fremtidige forandring. Kanalen er i krise, når det handler om at få nye, yngre lyttere – og det ER selvfølgelig et problem, hvis en radiokanal uddør med lytterne.

På den anden side er det omvendt dødsens farligt for en kanal, hvis den af angst for ikke at nå de unge, lægger sig tættere og tættere på markedets øvrige tilbud.

Et medies værste fjende er overflødighed.

God morgen,

- radio.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

to mænd med to små børn
Kendte

Som brødre ...:

Dennis Knudsens bror

får frataget kørekortet

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bed & breakfast

knækket 
af booking-kæmpe

En kvinde i et studie
Kendte

Mette Vibe Utzon

lå syg - og blev fyret

en fartkontrol
Krimi

672 bilister får en
bøde i postkassen

nybagt morgenbrød på plader
Nyheder

Efter 124 år:
Bager går konkurs

to glæde mænd trykker hånd
Kendte

Bjarne Riis skal
sælge varmepumper

en butik
Nyheder

Salling Group overtager Aldi-butikker - her ligger de

et lykkeligt par
Kendte

Dansk musikerpar

har fået en datter

en syg person
Sundhed

Danmark er
ramt af ny epidemi

tilskuere med pyro
Sport

Fodboldfan får 35 karantænedage efter pyro-kast på barn

en kvinde jubler med trofæ
Kendte

Grandprix-vinder
anklages for

løgne om russisk hær

en mand interviewes
Kendte

Ulrik Wilbek er tilbage: 

- Der var tale om
overanstrengelse

mand poserer med smil på læben
Kendte

Sælger sommerhuset:

- Nej, vi skal ikke skilles

rapmusikere på scenen
Underholdning

Danskere dominerer

skilt foran retten i horsens
Krimi

Tre piger udsat for

ætsende væske 

fugl sidder på gren
Dyreliv

Opfordring:

Drop foderbrættet 

mand sidder med håndbold
Kendte

Sender håndboldhilsen

fra det ydre rum 

politi til stede på vej
Krimi

To drenge fængslet for drabsforsøg

Nyheder

Ingen havde bedt om

Wammens million

mand kigger
Kendte

Simon Kvamm tager

en tur mere 

person står med pengeseddel
Nyheder

Tusindkronesedlen

kan være fortid 

bil kører på snedækket vej
Nyheder

DMI advarer:

Isglatte veje

gås letter
Nyheder

Gæs skaber problemer

for flyene i København

passagerer sidder i tog
Krimi

Glemte julegaver skabte

bombefrygt på dansk tog 

kvinde med gråt hår
Nyheder

Betjent anklages for drab

på 95-årig oldemor 

billede fra gaza
Nyheder

FN om Gaza:

Risiko for sultkatastrofe

bygning
Nyheder

Vildt ophørsudsalg: 
Ikonisk forretning konkurs

portræt af mand
Nyheder

Afstemning:

Thy eller Thisted

portræt af kvinde
Kendte

Sommerdahl-forfatter

 i grimt styrt

børn på kælk
Nyheder

Danske Spil: 

Afblæser hvid jul

portræt af mand
Krimi

Minister er rystet:

Det er dybt tragisk

En bil og to mennesker foran den
Biler

BMW bliver Årets

Bil for første gang

portræt af kvinde
Nyheder

Ti millioner til

ekstra julehjælp 

politibil på kongens nytorv
Krimi

Jagtede røvere

på trods af knivsår

soldater i uniform
Nyheder

Israel og Hamas:
Modpartens skyld

logo - østre landsret
Nyheder

Fodbold-ekspert

taber sag om fyring

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. kommer

Støjberg i møde

Mathilde Caffey efter sin optræden i X Factor.
Krimi

X Factor-deltager

modtager voldsdom

Et dropstativ
Nyheder

Ukrainsk spionchefs

kone forgiftet

Blå blink på en politibil
Krimi

Pårørende til 13-årig

pige råber i retten efter

voldtægtsdømt mand

En mand holder i en delle på maven
Sundhed

Fem faktorer står

bag 20 procent

af alle dødsfald

En kvinde tæller pengesedler
Helt vildt

Så meget kan du købe

for Danmarks største

formue

Is på en bilrude
Nyheder

Den koldeste

i mange år

Krimi

55-årig mand betalte

13-årig pige for samleje

Københavns Byret set udefra
Kendte

Dansk skuespiller

risikerer to års 

fængsel

Krimi

To er anholdt for eksplosion ved rockerklubhus

Underholdning

Biografkæde lokker

med film ad libitum

Søren Huss sidder på scenen ved et klaver
Kendte

Søren Huss venter

barn med ny kæreste

nyt vægtabs medicin i emballage
Nyheder

Rivaliserende vægttabsmiddel

giver Novo baghjul

Et fly på landjorden
Nyheder

Fly på vedvarende

brændstof tager jomfrurejse

over Atlanten

Googles logo på en væg
Nyheder

Nu begynder de

at slette mails

Cristiano Ronaldo på banen
Sport

Ronaldo overbeviste

dommer om at omstøde

eget straffespark

mand og kvinde
Kendte

Keld og Hilda:

Så stopper vi

to kvinder
Nyheder

16-årige anklages

for drab på transpige

portræt af mand
Nyheder

Dansker verdensmester i chokolade 

mand og kvinde
Kendte

Anders Lund Madsen:

Bliver far til otte

hvidt pulver på flade
Krimi

Bagmand i kokainring

idømt 14 års fængsel

konvoj af busser
Nyheder

Våbenhvile forlænges

mand og kvinde
Kendte

Familien Beier i sorg

portræt af mand
Nyheder

Nu kan den blive din:

Køb Joachims racer

Nyheder

Egypten: Tæt på aftale

om forlænget våbenhvile

logo på retsbygning
Krimi

15-årig fængsles efter drab

portræt af mand
Nyheder

Løsgænger: 
Der er brug for et nyt parti

en skole med flaget på halv
Krimi

Skole har tændt lys og lagt blomster på knivoffers plads i klassen

en ulv
Nyheder

Det var en ulv

en tom station
Krimi

Dreng døde af et enkelt knivstik i brystet - 15-årig varetægtsfængslet

julegaver
Livsstil

Køb den unikke julegave brugt: Syv ud af ti vil gerne modtage

politikere møder pressen
Nyheder

FAKTA: Her er udvalgte prioriteter i bred finanslov

politikere i doorstep
Nyheder

Ny finanslov:
Det betyder den for dig

to kvinder
Film og TV

Her er værterne til næste års melodigrandprix

havvindmøller i havet
Nyheder

Pensionsselskaber sikrer

medlemmer milliarder

pengesedler i en pung
Nyheder

Milliarder: Har du

bestilt dine feriepenge?

to glade personer
Kendte

Bubber og Julie skilles

gryde på komfur
Mad og drikke

Grødkonge: Du

laver din risengrød

helt forkert

sneklædt landskab
Nyheder

DMI: - Vi tager

lige en tur i fryseren

doorstep
Nyheder

Historisk bred finanslovsaftale på plads

en næsehorns kalv
Dyreliv

Truet næsehorn

har fået en kalv

politi ved gerningssted
Krimi

Dreng dræbt
med kniv i Grenaa

- jævnaldrende anholdt

Biler på en motorvej
Krimi

Hærværk på op

mod 20 biler

Slukning af bussen
Nyheder

Vilde billeder:

Bus i flammer

på motorvejen