Taxamanden til DR: Drop hyggen og den strittende lillefinger

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DA JEG VAR CHEF i DR (først for P3 og siden hen for det samlede radio-indhold), var der især to faggrupper, vi frygtede, når vores programmer skulle testes over for et publikum: Reklamefotografer og taxichauffører! Begge grupper er nemlig karakteriserede ved, at de lytter – en meget voldsom mængde radio.

Selv om jeg som programchef var berygtet for min mega-lytning, oplevede jeg flere gange at blive sat til vægs af storkunderne i butikken: De lyttere bag deres kameraer og opstillinger og i deres "taxi-stuer". De har fået alle detaljerne og misforståelserne med.

Det er en slags radiofonisk hævnaktion i mit liv, at den gamle underviser, konsulent og programchef udi lydmediet nu lytter til radio hele vejen igennem. Jeg starter med klassisk musik og sidenhen ronkedoren på P4, Hans Otto Bisgaard i den ene ende  - og slutter radiodagen med Orientering i den anden.. Jeg er radioholiker!

DET ER SIKKERT ret indlysende, at jeg er en kritisk lytter.

Men denne gang er det begejstringen, der får mig til tasterne.

Jeg var passioneret lytter til primært P1, den skæbnesvangre nat og fredag morgen den 24. juni 2016, hvor briterne beslutning om at tage røven på sig selv og resten af verden valgdagen før i en af de mest dramatiske radio-morgener, jeg har oplevet i mit liv. Den første var meget tidligt i mit liv den 22. november 1963, da USA’s præsident John F. Kennedy blev myrdet. (Jeg var blot 9 år). Den anden, den 11. september for snart 15 år siden, da jeg oplevede selve angrebet på World Trade Center live i en taxiradio på vej til et radiomøde i Toronto.

Storbritanniens nationalistiske farvel til EU blev gang nummer 3.

Tilrettelæggerne og journalisterne på P1 morgen fik deres once-in-a-lifetime-oplevelse – og lytterne en dækning, som var fremragende. Jeg gennemlevede denne morgen i en blanding af bekymring (andre en euforisk begejstring) og forundring - og sjældent har det gamle af de elektroniske medier levet så godt op til sin natur.

Kommentarerne kunne komme på øjeblikkeligt i takt med, at de overhovedet kunne fremstaffes. Og det kunne de. Der var tydeligvis stikfaste aftaler med de bedste analytikere og korrespondenter, DR selv har i stalden. Men der var også ydmyghed i selvsikkerheden: Masser af kommentarer fra andre medier og med divergerende synspunkter. Og så var der det vilde øjeblik, da premierminister David Cameron træder tilbage for åben mikrofon.

I professionel design af medie-indhold og programmer taler man om brugernes NEED - altså det tydelig behov, der skal tilfredsstilles - hos den, der har masser af kanaler at vælge imellem.

HER RAMTE P1 PLET for den, der ”vil vide mere” end blot en stemmeprocent og noget mikrofonholderi mellem tabere og vindere. Værterne var tændt af nysgerrighed og ansvar, som der ikke behøver laves kurser. De var på som bjergbestigere på den sidste del af ruten – og overblikket gav den en autoritet, som man kunne mærke i æteren. Det NEED jeg taler om er mere i familien med uundværlighed end blot behov.

Selvfølgelig er jeg radiolytter som en spejling af min alder og mine præferencer. P1 ligger til min højre fod. Men jeg måtte alligevel ud at smug-lytte på de øvrige tilbud og indimellem se nyheder og tv-kanaler på min tablet, når de få pauser tillod det.

Den direkte og særligt kvalitative transmission på P1 fra en rystet verden vandt – hævet over enhver tvivl. Jeg tror det handler om den gode radios ”convenience”, som man siger i mediefagsproget. Den funktionelle nytteværdi. Selvfølgelig al den professionalisme man kan forvente fra en folkeejet medievirksomhed, der hvert år modtager op mod 4 milliarder i licens. Ikke noget af det der forblommede markedsføringssludder, om ” … licens er noget vi giver til hinanden … ”.

Næh, medieindhold og foremidling ud over det selvfølgelige.

” … Licens-medier er noget du kan forvente dig noget af … ”

Men hos den nørdede radiolytter, var det især én egenskab ved denne spejling af denne globale morgen i landsbynationen, som gjorde MIG vel.

Der var simpelthen ikke plads til den i DR om-sig-gribende krammementalitet. Det store, elitære mindreværdskompleks i DR-mediefabrikken overfor kontakten med ”almindelige mennesker”, blev lykkeligt enten glemt eller blot sprunget over, fordi hele morgenen ikke handlede om at optræde i men om at formidle verden lige nu og her. Der var en stemning af nødvendighed, som helt naturligt trak kanalen bort fra det tiltagende kaffeslabberas i alle æterens kanaler.

HYGGESTEMNINGEN ER VED AT TAGE LIVET AF kanal-forskelligheden i DR (og imellem de fleste kanaler på tværs af medier og mediehuse). Vi hygger os så helt enormt fra morgenshows, over dagshows, aftenshows og natteshows. Vi taler os gennem kræftsygdomme, unødig kønsbehåring og økologiske madpakker og studieværten er transformeret fra en formidler til en god ven af familien. Ikke nødvendigvis familien herude bag skærmen og højtaleren. Nej det handler mest om familien derinde ved mikrofonen, den lukkede fest mellem folk, der har mødt hinanden før.

Stilen er langsomt sivet ind på også de store flader på P1. Mere og mere smalltalk over vejret og morgenaviserne på selv P1 morgen. På P1 eftermiddag – kulturfladen – synger vi lidt, spiller lidt på klaver – og blærer os lidt over vore klassiske sprogkunnen. Tyske og italienske udtaler af navne og begreber. Se hvor vi kan! Den personlige radioform er blevet erstattet af den forfængelige.

På gadedrengen her virker det totalt gammeldags. Lidt ligesom stemningen ved eftermiddagsteen i lægehjemmet hos min skolekammerat i 60’erne.

Vi er ret frisatte – men lillefingeren stritter burgøjseragtigt.

Det var der hverken tid til eller lyst til denne fredag morgen, som blev min bedste morgenradio i flere år.

Måske er det i den energi, at det fremtidige P1 skal finde frøene til sin fremtidige forandring. Kanalen er i krise, når det handler om at få nye, yngre lyttere – og det ER selvfølgelig et problem, hvis en radiokanal uddør med lytterne.

På den anden side er det omvendt dødsens farligt for en kanal, hvis den af angst for ikke at nå de unge, lægger sig tættere og tættere på markedets øvrige tilbud.

Et medies værste fjende er overflødighed.

God morgen,

- radio.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin