Hvordan lyder et arbejde med et lavt arbejdstempo og masser af ros fra kollegaer, som ikke tager energi fra dit privatliv, samtidig med at risikoen for stress, depression, samt at blive udsat for sexchikane er blandt landets laveste?
Hvis det lyder godt, bør du blive jord- og betonarbejder.
Det knaldhårde håndværksfag scorer nemlig topkarakter i disse parametre i en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det er måske ikke det første erhverv, der dukker op, når man tænker på Danmarks bedste arbejdsplads. Men ifølge psykolog og direktør i Center for Mental Robusthed, Eva Hertz, giver det rigtig god mening, at det lige præcis er jord- og betonarbejdere, der excellerer i den nye rapport.
Til forskel fra for eksempel kontorarbejde er hverdagen som jord- og betonarbejder nemlig håndgribelig, og mange af elementerne fra et moderne stressende arbejdsliv er ikke til stede.
- De færreste kender jo til jord- og betonarbejderens hverdag, for man ser dem jo bare på vejene, når man ræser forbi vejarbejde. Men til forskel fra mange af de andre steder, som jeg normalt besøger, kan man sige, at de her folk ikke er underlagt det samme forandringstyranni, siger hun.
Det er især fraværet af konstante e-mails, fleksible arbejdstider og selvledelse kombineret med solide mængder frisk luft og selskab på jobbet, der gør arbejdet med jord- og beton til ren psykisk velvære.
- Arbejdet passer rigtig godt til den måde, som vi som mennesker er designet på. Vi kan ikke tåle for mange afbrydelser af vores arbejdsopgaver, for så bliver vi stressede, siger Eva Hertz og understreger samtidig vigtigheden af, at man ikke tager arbejdet med hjem.
Dejligt med ros
Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, hilser den nye rapport velkommen. Der kan nemlig til tider være småt med ros til de hårde håndværksfag.
- Først og fremmest er det jo dejligt med en positiv historie om arbejdsmiljø for en gangs skyld. Det er jo et arbejde fyldt med frihed, det er udenfor og der er et godt kollegialt sammenhold, som du kan regne med. Det er derfor, det er attraktivt at arbejde i byggebranchen, siger hun.
Stadig hårdt
Men hvad kan man bruge et godt psykisk arbejdsmiljø til, når man fra morgenstunden må æde panodiller og morfinpiller for at klare dagen på grund af smerter? Det spørgsmål stiller jord- og betonarbejder Jannik Juul Nielsen, der også stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet.
- Jeg har været i faget siden 2001 og er i dag 33. Jeg har allerede jævnligt rygproblemer. Det er ikke unormalt at møde 35-40 årige, der æder smertestillende for at klare hverdagen som jord- og beton'er. Det glemmer man at sige, fortæller han.
Mette Møller Nielsen understreger derfor, at der stadig er fokus på nedslidning i branchen.
- Retfærdighedsfølelsen kan blive ramt, når de føler, at de arbejder for hårdt og er nødt til at spise morfinpiller for at komme på arbejde. Ifølge denne rapport er der dog det ikke et område, hvor jord- og betonerne stikker særligt ud. Men det er naturligvis noget, som vi har fortsat fokus på, siger hun og peger på bedre planlægning som en mulighed for at løse problemet.
Hun påpeger dog samtidig, at selvom det kan medvirke til nedslidning at støbe beton hele dagen, så er det egentlig også det, som gør arbejderne lykkelige.
- Forskningen viser efterhånden, at folk vil egentlig bare gerne være produktive og effektive på deres arbejde. Det gør simpelthen folk glade, siger Mette Møller Nielsen.
Før du overvejer at sende en ansøgning afsted til din nærmeste byggeplads, skal du dog vide, at arbejdet ikke er helt ufarligt. Jord- og betonarbejde er nemlig i top 5 over erhverv med flest arbejdsulykker.