Tømreren Mads til Løkke: Hvordan skal vi få rollatoren med op på taget?
Sidste år fik Mads Lambæks makker i tømrerfirmaet to diskusprolapser. Han oplever hver dag, at kolleger klager over smerter på grund af hårdt arbejde og kalder det urealistisk at hæve pensionsalderen yderligere. Foto: Mads Lambæk, privat.
Mads Lambæks kolleger må ofte melde sig syge, fordi stramme tidsplaner og hårdt fysisk arbejde får deres ryg og knæ til at værke. Regeringens planer om at hæve pensionsalderen vil bare skubbe flere over i sygestatistikken og på overførselsindkomst, siger tillidsrepræsentant.

Håndværkerhumor kan godt fortrænge smerter i kroppen et stykke tid.

Og derfor bliver der på mange byggepladser gjort tykt grin med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) planer om at hæve pensionsalderen yderligere, fortæller tillidsmand Mads Lambæk fra det store jyske byggefirma Hustømrerne.

- Ude i skurvognene gør vi tit grin med regeringens planer om, at vi skal arbejde, til vi fylder 70 år eller mere. Hvordan forestiller Løkke sig lige, at vi får rollatoren med op på taget? Det bliver svært og kan jo slet ikke lade sig gøre, siger han.

I løbet af kort tid præsenterer VLAK-regeringen sin plan for at hæve pensionsalderen yderligere. Men Mads Lambæk kalder det helt urealistisk, at hans kolleger skal kunne blive længere tid på arbejdsmarkedet.

- Med de stramme tidsplaner, arbejdspresset og det hårde fysiske arbejde er der ganske enkelt ikke ret mange håndværkere, der kan holde til arbejde på en stor byggeplads, til de er langt oppe i årene. Det er ikke en smart idé, og jeg er overbevist om, at folk kommer til at fylde i sygestatistikker og havner på overførselsindkomst, fastslår han.

Makker fik to diskusprolapser

Den århusianske tillidsrepræsentant i en stor tømrervirksomhed med godt 120 timelønnede håndværkere oplever dagligt, at kolleger melder sig syge på grund af smerter eller må til fysioterapeut for at få løsnet op for en dårlig ryg eller nakke.

- Sidste år fik min makker på 39 år to diskusprolapser i ryggen og måtte forlade erhvervet. Mange af mine kolleger døjer med dårlig ryg og knæ. Vi får jævnligt sygemeldinger, hvor folk lige må tage en dag eller to væk fra byggepladsen for at komme på højkant igen, fortæller Mads Lambæk. 

Han nikker genkendende til en helt ny undersøgelse fra hans fagforbund 3F, der viser, at næsten fire ud af ti 3F'ere har været været sygemeldt en eller flere gange indenfor det seneste år på grund af dårligt helbred. Hver sjette 3F'er vurderer også selv, at de har et dårligt helbred.   

Stramme tidsplaner gør ondt i kroppen 

Den statistik ser han meget gerne rettet op på, og han fremhæver, at firmaer skal arbejde meget mere seriøst med arbejdsmiljø og sundhed, hvis det skal lykkes.

- Hos Hustømrerne er vi så heldige, at de går sindsygt meget op i arbejdsmiljø. Vi får lov at købe og bruge stort set alle de hjælpemidler, der findes, siger han og beretter om hejsevogne, der kan løfte tunge gipsplader og vinduer og dermed ikke belaster håndværkernes kroppe. 

- Men det halter nok lidt med, at folk altid bruger hjælpemidlerne. Vores tidsplaner er tit for stramme, og så springer man nogle gange lidt over, hvor gærdet er lavest og gør ikke altid det rationelle, siger han og forklarer, at det nogle gange går hurtigere at tage en plade på ryggen end at hente hjælpemidlerne. 

Derfor skal der først og fremmest være realistiske tidsplaner, hvis sundheden skal rettes op.

- Folk på akkord har en tendens til at tage de hurtige løsninger. Jeg skal ikke lyde hellig, for sådan er jeg også selv, men det skader jo kroppen indimellem, siger Mads Lambæk.     

Mindre kage - mere motion 

Derudover skal der en kulturændring til hos håndværkerne, og den kommer ikke hen over natten, noterer Mads Lambæk.  

- Man behøver jo ikke leve usundt, fordi man er håndværker. Hvis vi kigger i skraldespandene rundt om i kantinerne er der i hvert fald meget usundt. For eksempel kageaffald. Der er nogle traditioner, som der skal ændres på, og det tager tid, siger han.

- Nu er øllerne kommet væk fra arbejdspladserne, og der er totalforbud mod alkohol på alle byggepladser. Rygeforbuddet er også strammet op, så det går i den rigtige retning, siger han og tilføjer, at der for øjeblikket er ti-tolv kolleger tilmeldt et rygestop-kursus hos Hustømrerne.

- Forebyggelse er vigtig, og her i virksomheden arbejder man meget med det. I samarbejde med Aarhus kommune er der lige lavet tiltag omkring nogle elastikøvelser. Første gang kom der femten men næste gang kun fire folk, så det er altså svært at komme igennem med noget over for håndværkere og kræver en lang tidshorisont, siger Mads Lambæk.

Firmaet tilbyder også de ansatte et gratis medlemskab af et fitnesscenter i Aarhus, men det er de færreste, der benytter sig af det.

- Man kan ikke tvinge folk ned i et fitnesscenter, siger han.

Sundhedsforsikringer en gevinst

Men han bakker hundrede procent op omkring 3F's tiltag for at mindske uligheden i sundhed og kalder det uretfærdigt, at ufaglærte og kortuddannede i gennemsnit dør langt tidligere end akademikere.

- Et af de vigtigste fremskridt er, at vi har fået sundhedsforsikringer ind i overenskomsten, så vi via den er kollektivt sikret ret til at gå til for eksempel fysioterapeut.  De sundhedsordninger er folk rigtig glade for, og jeg bruger dem selv jævnligt, siger han.

Han har selv arbejdet siden han var 17 år og mærker indimellem, at kroppen gør ondt.

- Jeg er kun 44 år og mærker på min egen krop, at om tyve år, er den nok ved at være i bund.