Administration 

Formand på byggeplads: - Glade mennesker yder mere end sure mennesker

Kurt Nielsen på byggepladsen ved Amagerværket. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Avisen.dk måtte smide skoene for at besøge, hvad der ifølge ny rapport muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Alligevel er det en branche, der i høj grad mangler arbejdskraft.

Sikkerhedsinspektøren har sved på panden. Sygdom har betydet, han i sidste øjeblik har måtte træde ind for at gennemføre det obligatoriske sikkerhedsmøde på byggepladsen for nyankomne.

- Kæft noget lort, mumler han, mens han tumler med en genstridig projektor:

- English or danish, spørger han derefter den søvnige flok, der består af ni mænd med store tattoverede overarme og Kansas-skjorter.

Tre polakker bagerst i skurvognen beder om engelsk.

Avisen.dk er på besøg hos byggepladsen ved Amagerværket, der muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Her er nemlig fyldt med jord- og betonarbejdere; et erhverv der er blevet rost til skyerne i en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Jobbet er blandt Danmarks bedste på en lang række parametre inden for psykisk arbejdsmiljø.

Ifølge den nye rapport bliver jord- og betonarbejdere ikke ramt af stress og depression. De har også et lavt et arbejdstempo, tager ikke arbejdet med hjem og har gode kollegaer. 

Arbejdet er dog stadig et af Danmarks farligste, derfor skal sikkerheden være helt i top.

- If you got a colleague who is burning or hurt, you should call 112, fortsætter sikkerhedsinspektøren til spredte gab fra byggepladsens nyankomne arbejdere, mens vi arbejder os igennem slides på en powerpoint.

En god arbejder er en glad arbejder

53-årige Kurt Nielsen har arbejdet som jord- og betonarbejder i 30 år og er formand på Per Aarsleffs byggeplads ved Amagerværket, hvor der er omkring 170 jord- og betonarbejdere i gang.

Han ryster lidt på hovedet over den nye rapport.

- Jeg synes måske, den er lidt rosenrød, siger han med et smil.

Alligevel kan han genkende store dele af den. Som leder har han nemlig sine "drenges" arbejdsglæde som første prioritet. Men selvom han betegner de arbejdere, som han har ansvaret for, som en form for familie, er det ikke af ren næstekærlighed. Det er faktisk business.

- Når ting er sjovt, så når du også mere. Arbejdsglæde er en sjov størrelse, for du kan ikke måle, hvor meget det er værd. Jeg kan bare konstatere, at hvis du fjerner den, så koster det på bundlinjen, siger Kurt Nielsen.

Blot noget så omskifteligt som vejret kan gøre en forskel.

 - Det værste ved at være jord- og betonarbejder er regnvejr. Der er ingen, der kan lide det, vi hader det! Det er så negativt for alting, og det smitter af, siger Kurt Nielsen og skutter sig i kontoret, som han for 20 år siden indtog som formand, fremfor at stå ude i kulden.

Talen om regn får pladsens civilingeniør til for en kort stund at titte op fra sin computerskærm på den anden side af bordet.

- Du kan måle en produktionsforskel på sommer og vinter på 25-30 procent, hvis du laver det samme stykke arbejde. Det er på grund af det klamme vejr, konstaterer han tørt.

Skyd hesten

Vejret kan Kurt Nielsen selv med tre årtiers erfaring ikke gøre noget ved.

Så når han skal sørge for, at "drengene" har det godt, er det via en god løn, knivskarp planlægning og kommunikation, så alle ved, hvad de skal. Og så ikke mindst sørge for at hele sjakket har det hyggeligt sammen.

- Glade mennesker producerer mere end sure mennesker. Så en af mine kæpheste er, at de skal have det godt, når de går på arbejde. Det skal være sjovt at gå på arbejde. Jeg gider ikke, at de går rundt og irriterer hinanden. Hvis der går en hest derude og bider de andre, siger Kurt Nielsen og nikker ud mod byggepladsen:

- Så bliver den skudt. De skal kunne arbejde sammen.

Han kaster et hurtigt blik på Avisen.dk's udsendtes støvler, der egner sig mere til rød løber end grus og støbejern, før vi bevæger os ud på selve byggepladsen. 

- Du skal have noget andet på, end de der badesandaler, hvis vi skal ud, siger Kurt Nielsen syrligt og bevæger sig dybere ind i skurvognen for at finde et par sikkerhedssko.

Psykisk og fysisk stress

På byggepladsen er de mange jord- og betonarbejdere i gang med at ombygge det massive Amagerværk til afbrænding af biomasse frem for kul.

Kurt Nielsen fortæller med stolthed i stemmen om de nye skorstene på over 100 meter og turbiner, der skal understøttes af over 57.500 ton beton og 1.000 ton armeringsstål. På hele pladsen stikker tusindvis af støbejernsrør op af fundamentet som på en nålepude.


Byggepladsen fra oven. Foto: Kurt Nielsen.

Er det Danmarks bedste arbejdsplads? Ikke hvis man spørger Jannik Juul Nielsen, der er jord- og betonarbejder under Kurt Nielsen. Til det bliver kroppen simpelthen for nedslidt.

- Kurt tager det psykiske stress. Vi bliver bare fysisk stressede, siger han.

- Det handler bare om at være i ordentlig form og planlægge, svarer Kurt Nielsen med et grin og klapper Jannik på skulderen. 

- Man kan ikke planlægge sig ud af fysisk stress, bider Jannik igen og bekender, at når man har kendt hinanden i 15 år, kan man godt gå lidt hårdt til hinanden med et glimt i øjnene.

Humøret er højt på byggepladsen, hvor 40 mænd er i gang med at støbe fundamentet for det nye anlæg. Under solen på et sirligt net af støbejern bevæger de sig ubesværet rundt, mens journalisten vakler som en Bambi på glat is, og slynger vittigheder over larmen fra skærebrændere og vinkelslibere.

De røde hjelme

Trods det gode humør, en løn på op mod en halv million om året og et dokumenteret fantastisk psykisk arbejdsmiljø, er det svært at lokke danskerne til at blive jord- og betonarbejdere.

Lidt væk fra de 40 danskere på støbejernsnettet arbejder en større flok med røde hjelme. Det er polakkerne, der holder til i ét sjak. Ifølge Kurt Nielsen er næsten hver tredje jord- og betonarbejder på hans plads østarbejdere, og det er ikke en spareøvelse.

- Per Aarsleff er jo et stort og respektabelt firma. Så vi har ikke råd til at skære hjørner, og hvis du hyrer dem by the book, er der ikke penge at spare, siger han.

Hvis det stod til Kurt Nielsen, ville han helst have et hold kun med danskere. Polakkerne har egen formand, da de ikke kan dansk og i højere grad end de danske arbejdere har brug for vejledning. Kvaliteten er ikke nødvendigvis ringere, men det er bøvlet.

- Det er ikke fordi, de er dårlige på nogen måde. De arbejder bare lidt mere gammeldags. De bærer oftere selv materialerne i stedet for at bruge maskiner, og de skal instrueres mere. Hvis de ikke bliver sat til noget, piller de mere næse end danskerne, siger Kurt Nielsen.

Når danskerne er færdige med en opgave, kan de hurtigt selv finde en ny. Foto: Kurt Nielsen.

De unge flygter

Når Avisen.dk taler med jord- og betonarbejdere er de alle stolte af deres arbejde, og den nye rapport bekræfter, at det også er et rart sted at arbejde. Alligevel skriger faget på ny ung arbejdskraft. 

Kurt Nielsen fortæller, at han senest har forsøgt at finde to nye elever. Trods flere forespørgsler og en rundringning på landets erhvervsskoler sidder han skuffet tilbage. For der er simpelthen ikke nogen.

Derfor må han fylde sit hold op med østarbejdere og voksenlærlinge. Men i den ideelle verden ville Kurt Nielsen helst have unge lærlinge ind, som han kan have i længere tid og selv oplære. Han fortæller stolt, at de sidste to blev sendt videre med topkarakterer.

Det er et fag med et godt psykisk arbejdsmiljø og en god løn. Alligevel mangler der folk. Hvordan hænger det sammen?

Det hænger ikke sammen. Jeg ved ikke, om vi er nede i den blok, hvor det begynder helt nede i folkeskolen. Måske skulle man tage nogle flere fra på ungdomsuddannelserne? Der er måske nogen, der har bedre af at arbejde med hænderne end af at studere, spekulerer Kurt Nielsen.

Han så gerne, at politikerne dirigerede de unge mod fag, der mangler arbejdskraft i stedet for at alle og enhver død og pine skal være akademikere.

- Hvis de unge ikke ved noget om håndværksfag, hvordan skal de så beslutte det? Jeg tror skole- og erhvervsvejledere burde forklare om andre muligheder. I stedet for at fortælle de unge om den store palet af uddannelsesmuligheder, burde de måske forklare, hvor der mangler folk. For hvad skal du bruge din uddannelse til, hvis der ikke er noget arbejde, spørger Kurt Nielsen til slut.

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer