Administration 

Formand på byggeplads: - Glade mennesker yder mere end sure mennesker

Kurt Nielsen på byggepladsen ved Amagerværket. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Avisen.dk måtte smide skoene for at besøge, hvad der ifølge ny rapport muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Alligevel er det en branche, der i høj grad mangler arbejdskraft.

Sikkerhedsinspektøren har sved på panden. Sygdom har betydet, han i sidste øjeblik har måtte træde ind for at gennemføre det obligatoriske sikkerhedsmøde på byggepladsen for nyankomne.

- Kæft noget lort, mumler han, mens han tumler med en genstridig projektor:

- English or danish, spørger han derefter den søvnige flok, der består af ni mænd med store tattoverede overarme og Kansas-skjorter.

Tre polakker bagerst i skurvognen beder om engelsk.

Avisen.dk er på besøg hos byggepladsen ved Amagerværket, der muligvis er Danmarks bedste arbejdsplads. Her er nemlig fyldt med jord- og betonarbejdere; et erhverv der er blevet rost til skyerne i en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Jobbet er blandt Danmarks bedste på en lang række parametre inden for psykisk arbejdsmiljø.

Ifølge den nye rapport bliver jord- og betonarbejdere ikke ramt af stress og depression. De har også et lavt et arbejdstempo, tager ikke arbejdet med hjem og har gode kollegaer. 

Arbejdet er dog stadig et af Danmarks farligste, derfor skal sikkerheden være helt i top.

- If you got a colleague who is burning or hurt, you should call 112, fortsætter sikkerhedsinspektøren til spredte gab fra byggepladsens nyankomne arbejdere, mens vi arbejder os igennem slides på en powerpoint.

En god arbejder er en glad arbejder

53-årige Kurt Nielsen har arbejdet som jord- og betonarbejder i 30 år og er formand på Per Aarsleffs byggeplads ved Amagerværket, hvor der er omkring 170 jord- og betonarbejdere i gang.

Han ryster lidt på hovedet over den nye rapport.

- Jeg synes måske, den er lidt rosenrød, siger han med et smil.

Alligevel kan han genkende store dele af den. Som leder har han nemlig sine "drenges" arbejdsglæde som første prioritet. Men selvom han betegner de arbejdere, som han har ansvaret for, som en form for familie, er det ikke af ren næstekærlighed. Det er faktisk business.

- Når ting er sjovt, så når du også mere. Arbejdsglæde er en sjov størrelse, for du kan ikke måle, hvor meget det er værd. Jeg kan bare konstatere, at hvis du fjerner den, så koster det på bundlinjen, siger Kurt Nielsen.

Blot noget så omskifteligt som vejret kan gøre en forskel.

 - Det værste ved at være jord- og betonarbejder er regnvejr. Der er ingen, der kan lide det, vi hader det! Det er så negativt for alting, og det smitter af, siger Kurt Nielsen og skutter sig i kontoret, som han for 20 år siden indtog som formand, fremfor at stå ude i kulden.

Talen om regn får pladsens civilingeniør til for en kort stund at titte op fra sin computerskærm på den anden side af bordet.

- Du kan måle en produktionsforskel på sommer og vinter på 25-30 procent, hvis du laver det samme stykke arbejde. Det er på grund af det klamme vejr, konstaterer han tørt.

Skyd hesten

Vejret kan Kurt Nielsen selv med tre årtiers erfaring ikke gøre noget ved.

Så når han skal sørge for, at "drengene" har det godt, er det via en god løn, knivskarp planlægning og kommunikation, så alle ved, hvad de skal. Og så ikke mindst sørge for at hele sjakket har det hyggeligt sammen.

- Glade mennesker producerer mere end sure mennesker. Så en af mine kæpheste er, at de skal have det godt, når de går på arbejde. Det skal være sjovt at gå på arbejde. Jeg gider ikke, at de går rundt og irriterer hinanden. Hvis der går en hest derude og bider de andre, siger Kurt Nielsen og nikker ud mod byggepladsen:

- Så bliver den skudt. De skal kunne arbejde sammen.

Han kaster et hurtigt blik på Avisen.dk's udsendtes støvler, der egner sig mere til rød løber end grus og støbejern, før vi bevæger os ud på selve byggepladsen. 

- Du skal have noget andet på, end de der badesandaler, hvis vi skal ud, siger Kurt Nielsen syrligt og bevæger sig dybere ind i skurvognen for at finde et par sikkerhedssko.

Psykisk og fysisk stress

På byggepladsen er de mange jord- og betonarbejdere i gang med at ombygge det massive Amagerværk til afbrænding af biomasse frem for kul.

Kurt Nielsen fortæller med stolthed i stemmen om de nye skorstene på over 100 meter og turbiner, der skal understøttes af over 57.500 ton beton og 1.000 ton armeringsstål. På hele pladsen stikker tusindvis af støbejernsrør op af fundamentet som på en nålepude.


Byggepladsen fra oven. Foto: Kurt Nielsen.

Er det Danmarks bedste arbejdsplads? Ikke hvis man spørger Jannik Juul Nielsen, der er jord- og betonarbejder under Kurt Nielsen. Til det bliver kroppen simpelthen for nedslidt.

- Kurt tager det psykiske stress. Vi bliver bare fysisk stressede, siger han.

- Det handler bare om at være i ordentlig form og planlægge, svarer Kurt Nielsen med et grin og klapper Jannik på skulderen. 

- Man kan ikke planlægge sig ud af fysisk stress, bider Jannik igen og bekender, at når man har kendt hinanden i 15 år, kan man godt gå lidt hårdt til hinanden med et glimt i øjnene.

Humøret er højt på byggepladsen, hvor 40 mænd er i gang med at støbe fundamentet for det nye anlæg. Under solen på et sirligt net af støbejern bevæger de sig ubesværet rundt, mens journalisten vakler som en Bambi på glat is, og slynger vittigheder over larmen fra skærebrændere og vinkelslibere.

De røde hjelme

Trods det gode humør, en løn på op mod en halv million om året og et dokumenteret fantastisk psykisk arbejdsmiljø, er det svært at lokke danskerne til at blive jord- og betonarbejdere.

Lidt væk fra de 40 danskere på støbejernsnettet arbejder en større flok med røde hjelme. Det er polakkerne, der holder til i ét sjak. Ifølge Kurt Nielsen er næsten hver tredje jord- og betonarbejder på hans plads østarbejdere, og det er ikke en spareøvelse.

- Per Aarsleff er jo et stort og respektabelt firma. Så vi har ikke råd til at skære hjørner, og hvis du hyrer dem by the book, er der ikke penge at spare, siger han.

Hvis det stod til Kurt Nielsen, ville han helst have et hold kun med danskere. Polakkerne har egen formand, da de ikke kan dansk og i højere grad end de danske arbejdere har brug for vejledning. Kvaliteten er ikke nødvendigvis ringere, men det er bøvlet.

- Det er ikke fordi, de er dårlige på nogen måde. De arbejder bare lidt mere gammeldags. De bærer oftere selv materialerne i stedet for at bruge maskiner, og de skal instrueres mere. Hvis de ikke bliver sat til noget, piller de mere næse end danskerne, siger Kurt Nielsen.

Når danskerne er færdige med en opgave, kan de hurtigt selv finde en ny. Foto: Kurt Nielsen.

De unge flygter

Når Avisen.dk taler med jord- og betonarbejdere er de alle stolte af deres arbejde, og den nye rapport bekræfter, at det også er et rart sted at arbejde. Alligevel skriger faget på ny ung arbejdskraft. 

Kurt Nielsen fortæller, at han senest har forsøgt at finde to nye elever. Trods flere forespørgsler og en rundringning på landets erhvervsskoler sidder han skuffet tilbage. For der er simpelthen ikke nogen.

Derfor må han fylde sit hold op med østarbejdere og voksenlærlinge. Men i den ideelle verden ville Kurt Nielsen helst have unge lærlinge ind, som han kan have i længere tid og selv oplære. Han fortæller stolt, at de sidste to blev sendt videre med topkarakterer.

Det er et fag med et godt psykisk arbejdsmiljø og en god løn. Alligevel mangler der folk. Hvordan hænger det sammen?

Det hænger ikke sammen. Jeg ved ikke, om vi er nede i den blok, hvor det begynder helt nede i folkeskolen. Måske skulle man tage nogle flere fra på ungdomsuddannelserne? Der er måske nogen, der har bedre af at arbejde med hænderne end af at studere, spekulerer Kurt Nielsen.

Han så gerne, at politikerne dirigerede de unge mod fag, der mangler arbejdskraft i stedet for at alle og enhver død og pine skal være akademikere.

- Hvis de unge ikke ved noget om håndværksfag, hvordan skal de så beslutte det? Jeg tror skole- og erhvervsvejledere burde forklare om andre muligheder. I stedet for at fortælle de unge om den store palet af uddannelsesmuligheder, burde de måske forklare, hvor der mangler folk. For hvad skal du bruge din uddannelse til, hvis der ikke er noget arbejde, spørger Kurt Nielsen til slut.

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

To drenge i jakkesæt ved bord
Advertorial

Annonce

Få din pension optimeret hos en professionel pensionsrådgiver

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

lille nasa-helikopter i luften
Helt vildt

Historisk:

Helikopter fløj på Mars

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
Krimi

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn