28-årig bag unik cykelbutik: Gode folk kan godt have tatoveringer i ansigtet

Yael Bassin, CEO Copenhagen Bicycles på Nyhavn i København. (Foto: Foto: Privat)

Yael Bassan er med sine egne ord en krøllet lille dame, som har sin egen cykelbiks. Her giver hun plads til mennesker, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.

Yael Bassan står ude foran sin cykelforretning og er i fuld gang med at hjælpe en turist med at vælge en cykel, da Avisen.dk møder op for at interviewe den unge iværksætter. 

Butikken summer af liv, og der er tempo på, mens de ansatte og morgenens første rush af turister snor sig om hinanden i butikkens gangarealer mellem hundredevis af cykler. 

Forretningen ligner en helt almindelig cykelhandel, som der findes så mange af i hovedstaden, men indehaveren er en blot 28-årig ung kvinde - en 3. generationsdansker - med rødder i både Bulgarien og det gamle Sovjetunionen. 

Det lå ikke i kortene, at Yael Bassan skulle blive indehaver af en cykelforretning. Men da hendes far pludselig døde for tre år siden, skulle hun vælge mellem at drive butik eller satse på en levevej som journalist.

Yael Bassan var nemlig i gang med sin uddannelse som journalist, da hendes far blev syg.   Hun skrev hovedopgave på Journalisthøjskolen, samtidig med at hun planlagde sin fars begravelse. En tid, hun nærmest ikke kan huske, men beskriver som ren overlevelse.

Efter en kort tænkepause stod det klart for Yael Bassan, at cykelforretningen skulle føres videre om ikke andet, så af respekt for faderens arbejde. 

- Enten skulle jeg vælge at lukke butikken og fyre alle de ansatte, eller også skulle jeg køre den videre i hans minde. Det var heller ikke rart at tænke på at skulle fyre alle de mennesker, så jeg valgte at køre videre, fortæller hun.

Det valg har hun ikke fortrudt. I dag fungerer butikken som platform for de mange ting, hun gerne vil have indflydelse på. For eksempel at skabe et mere mangfoldigt arbejdsmarked.

- Hvis jeg siger, at diversitet er en god ting på arbejdspladsen, så vil nogle måske spørge: "Hvordan ved du det?" Så kan jeg vise det i stedet for at postulere det, siger hun.

Når Yael Bassan ansætter medarbejdere i butikken, tager hun gerne mennesker ind, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. 

I løbet af de seneste tre år har hun haft praktikanter, som er flygtninge, borgere som har været nede med stress og skal tilbage på arbejdsmarkedet. Og mennesker med sociale problemer, som måske har svært ved at føle sig til rette på andre arbejdspladser. Mange af dem har Yael Bassan efterfølgende ansat i butikken.

Hun kan godt lide udfordringen ved at sætte mennesker med forskellig baggrund i spil sammen. Bølgerne kan gå højt med så mange forskellige temperamenter, men til gengæld sker der noget magisk rent idémæssigt.

- Udvikling sker i et miljø, hvor folk er forskellige, bølgerne går højt, men vi rykker til gengæld hurtigt, fordi vi er så forskellige, griner hun.

Holdet bag butikken er samlet ude på fortorvet ved Nyhavn. Foto: Privat

Yael Bassan arbejder ikke kun med mangfoldighed i butikken, men støtter også projekter som fremmer udviklingen andre steder. Eksempelvis samarbejder hun med Mjølnerparken, et boligområde i København, om at lære indvandrekvinder at cykle, og hun donerer cykler til lokale fodboldhold. 

Københavns kommune har da også fået øje på, hvor stor en indsats hun yder for byen. Tidligere på året vandt hun nemlig Københavns Erhvervspris for at drive en socialøkonomisk virksomhed med fokus på iværksætteri, innovation og socialt ansvar.

En sejr, som har givet Yael Bassan endnu større lyst til at arbejde på det, hun tror på, nemlig at skabe en succesfuld forretning baseret på ordentlige og ordnede forhold. 

Hendes ansatte har for eksempel som nogle af de eneste butiksansatte i cykelforretninger i København, overenskomst. For som hun selv forklarer det, så skal det kunne lade sig gøre at drive en god forretning på ordentlig vis. 

Men det er heller ikke afgørende for Yael Bassan at blive rig på sin forretning. Hun er ikke optaget af penge - udover at bundlinjen ikke skal være rød. Yael Bassan vil derimod gerne arbejde på skabe mere mangdoldighed og større accept blandt mennesker.

En af medarbejderne i cykelbutikken har en tatovering i ansigtet. Det er en mand, der måske ikke ville være plads til i mange virksomheder, mener Yael Bassan og beskriver det meget enkelt:

- Folk skal se, at gode mennesker godt kan have en tatovering i ansigtet, pointerer hun.

Og hvis det mod forventning ikke kan lade sig gøre at køre en sund forretning på de principper, så lukker hun butikken, forklarer hun kort og kontant.

- Men det kan det godt. Nu har vi haft overskud de seneste tre år, hvor jeg har kørt butikken. Selv sidste år, hvor det regnede hele tiden, siger hun med et smil på læben.