Arbejdstilsyn hemmeligstempler dødsulykker
Arkiv. Foto: Colourbox
Hundredvis af sager vil hvert år blive hemmeligstemplet, hvilket vækker kritik på Christiansborg.

En række af de alvorligste arbejdsulykker vil fremover blive mørklagt for offentligheden. Det har Arbejdstilsynet besluttet henover sommeren, skriver Fagbladet 3F.

Indtil nu har ulykker på arbejdet været tilgængelige for offentligheden. Men nu bliver alle sager, der kan medføre bødestraf til arbejdspladsen, holdt hemmeligt, indtil sagen er afsluttet hos politiet eller Arbejdstilsynet. Det drejer sig om flere end 500 sager hvert år, der vil blive undtaget. Og de tager typisk et par år, før de er afgjort.

Også sager om udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt i Danmark bliver stemplet som hemmelige for offentligheden. Det drejer sig om flere hundrede sager hvert år.

- De vil også blive omfattet af de nye regler. Det gælder alle sager, hvor vi er inde og vurdere straf, siger Eva Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Tilsynet ønsker at undgå at forstyrre politiets arbejde, når de skal efterforske sagerne. Men politiet har aldrig rettet henvendelse, fordi det skulle have været et problem, oplyser Arbejdstilsynet samtidig.

Et flertal i folketinget er stærkt kritiske over for hemmelighedskræmmeriet. De vil have minister for beskæftigelse Mette Frederiksen (S) til at gå ind i sagen.

- Jeg er uforstående overfor ændringen. Jeg kan kun se positive ting ved, at offentligheden får kendskab til ulykker som for eksempel dødsulykker, siger Lennart Damsbo-Andersen, ordfører for arbejdsmiljø for Socialdemokraterne.

Han vil nu bede ministen gå ind i sagen og komme med en forklaring.

Også SF, de Radikales og Enhedslisten vil have sagen undersøgt.