Advokat: Danske soldater stod bag tortur
Fem irakere anklager nu danske tropper for at stå bag tortur i fuld skala, da irakerne i 2004 blev tilbageholdt af danske soldater. Foto: Ronny Rasmussen
Fem irakere anklager nu danske soldater for i 2004 at stå bag ekstrem tilbageholdelse, tortur og overlevering til kendt torturfængsel.

Danske soldater anklages nu for at have udsat civile irakere for tortur tilbage i 2004.

Anklagerne kommer fra fem irakere, der i dag anlægger sag mod den danske stat, fortæller deres advokat Christian Harlang til Newspaq.

Ifølge hans klienter blev de klokken fem om morgenen hevet ud af henholdsvis deres huse og en moske i den lille landsby, hvor de boede.

De blev smidt på jorden, hvor de i bidende kulde lå i en time, mens der blev sparket til dem, og de blev udsat for ubehageligheder.

"De bliver herefter underkastet et forhør under dansk ledelse, hvor de bliver slået og ydmyget på forskellig vis, ligesom de får en sæk over hovedet. Og efter nogle timer bliver de overgivet til torturfængslet i Basra," lyder advokatens udlægning af sagen.

I fængslet - som de danske soldater ifølge Christian Harlangs udlægning var bevidst om, var berygtet for tortur - fortsatte ydmygelserne.

"Nogle af dem bliver her udsat for at blive slået yderligere, der bliver monteret elektriske ledninger på dem. De bliver hængt op på en papegøjepind, som betyder man får en jernstang under knæhaserne, og i nogle timer hængt op med hovedet nedad, stadig med en sæk over hovedet," lyder anklagerne fra Harlang.

Ifølge advokaten bliver ingen af de civile irakiske mænd på noget tidspunkt konfronteret med konkrete anklager om noget som helst. Den værst udsatte slipper fri efter en uge, mens den, der sidder der længst tid, er tre måneder i fængslet.

Irakerne håber, at sagen mod Danmark vil udmunde i en undskyldning og en symbolsk erstatning.

Christian Harlang har desuden kontakt med andre irakere, hvor det er sandsynligt, at disse også vil anlægge seks til syv sager mere inden for de næste uger.