Administration 

Hang fra sjette sal i en hånd og ringede 112

Heine Sinkbæk Andersen siger, at han var sund og rask, da han blev sendt i krig på Balkan i midten af 1990erne, men han kom hjem som traumatiseret. (Foto: Rikke Dyrberg)

'Ventetiden og de konstante krav om ny dokumentation må få flere til at opgive på halvvejen eller hoppe ud af vinduet. Det er i hvert fald de tanker, jeg selv har haft.'

Heine Sinkbæk Andersens blik rammer marken uden for vinduet, men han ser ikke de mange kornaks, der vugger i vestenvinden. Blikket er tomt. Han spekulerer på, hvor længe han kan blive boende.

"Mit hjem er det eneste sted, jeg føler mig tryg. Mine traumer har givet mig social angst, og jeg tør ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis jeg skulle af med huset her. Det ville slå mig ihjel," fortæller Heine Sinkbæk Andersen.

Et spørgsmål om liv eller død

Han er 40 år og førtidspensionist. Uden en erstatning frygter han, at han ikke vil have råd til at betale terminerne på sit lille røde murstenshus på landet.

"For mig er det ikke et spørgsmål om kroner og ører. Det er et spørgsmål om overlevelse," siger den 40-årige og tager et hiv af en cigaret.

Heine Sinkbæk Andersen mistænker Arbejdsskadestyrelsen for at trække sager som hans egen i langdrag.

"Det lugter langt væk af bevidst kassetænkning. Ventetiden og de konstante krav om ny dokumentation må få flere til at opgive på halvvejen eller hoppe ud af vinduet. Det er i hvert fald de tanker, jeg selv har haft," siger han.

Tanker om et tog

Balkan-veteranen bor i nærheden af togstrækningen mellem Ringkøbing og Holstebro. En svag rumlen får igen hans blik til at søge væk.

På afstand minder det blågrønne Arriva-tog om et harmløst modeltog, men Heine Sinkbæk Andersen har sommetider set den tonstunge togstamme som billetten væk fra sin arbejdsskadesag.

"Uvisheden er opslidende. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at den er dræbende i ordets bogstaveligste forstand. Mens sagen har stået på, har jeg været tæt på selv at sætte punktum ved at kaste mig ud på skinnerne. Det eneste, der har holdt mig tilbage, er hensynet til lokoføreren," fortæller Heine Sinkbæk Andersen.[pagebreak]

Uvisheden har Heine Sinkbæk Andersen måttet leve med i over to år. I september 2009 anmeldte han sin post-traumatiske stress som en arbejdsskade.

Sagsbehandlingstiden er i loven fastsat til maksimum et år, men selvom han har ventet i dobbelt så lang tid, har han stadigvæk ikke fået en afklaring fra Arbejdsskadestyrelsen.

"Jeg har levet et hårdt liv, men de sidste to år har været tæt på umenneskelige. Sagen har tvunget mig til at gennemleve mine traumer igen og igen. Hvornår får jeg fred?" spørger førtidspensionisten uden at ænse den solstråle, der reflekterer i sølvringen i hans venstre øreflip.

Truede med slagterkniv

Der er særligt et flashback fra tiden på Balkan, der hjemsøger Heine Sinkbæk Andersen.

"Den hændelse, der har givet mig det værste ar på sjælen, var en hændelse, hvor en serber truede mig med en slagterkniv. Historien giver mig stadigvæk hjertebanken. Jeg var bange for at miste mit eget liv, men mindst lige så bange for at dræbe et andet menneske. Jeg fik ham afvæbnet, og historien endte uden tab af blod, men jeg har haft så mange mareridt om hændelsen, at jeg i flere år troede fuldt og fast på, at jeg havde slået serberen ihjel, og det gjorde mig dybt ulykkelig."

Heine Sinkbæk Andersen rejser sig op og forlader rummet. Da han kommer tilbage, viser han mig sine hænder, der ryster som om, han var ramt af sygdommen Parkinson.

"Jeg har lige taget noget beroligende medicin. Selvom jeg har talt den 15 år gamle episode igennem med psykologer og psykiatere, giver den mig dårlige nerver den dag i dag."

I krig uden skydetræning

Heine Sinkbæk Andersen var ikke involveret i direkte krigshandlinger, men hans psyke blev alligevel belastet under missionen i krigszonen.[pagebreak]

Da han blev indkaldt, var det fem år siden, at han havde aftjent sin værnepligt. I den årrække Heine Sinkbæk Andersen havde været væk fra Forsvaret, havde hæren skiftet våben. Den unge konstabel kendte altså ikke det automatgevær, han skulle forsvare sig selv og lejren med.

"Jeg havde vagter fra dag et, men der gik uger, før jeg fik skydetræning. Det var angstprovokerende," fortæller Heine Sinkbæk Andersen og forsætter:

"Min krop var i alarmberedskab hver eneste dag fra maj til august. Nogle mænd kan klare et konstant stressniveau, men jeg kunne ikke. I hvert fald ikke uden nogen som helst form for debriefing."

Tvunget tilbage i traumet for at finde vidner

I dag får hjemvendte soldater en tre måneder lang debriefing. Indsatsen har fået navnet "From battle mind to home mind". I 1996 fik soldaterne en enkelt dag til at omstille sig fra krig til fred, husker Heine Sinkbæk Andersen:

"Dengang var der hverken obligatorisk lægetjek eller psykologhjælp. Vi fik at vide, at vi kunne træde frem, hvis vi havde brug for hjælp, men unge mænd viser ikke frivilligt hinanden deres sårbarhed, så vi blev stående i geledderne."

Den 40-årige førtidspensionist føler, at myndighederne modarbejder ham. Forsvarets Personeltjeneste skriver i strid med hans forklaringer, at han har fået fire dages briefing før missionen og 11 dages debriefing efter missionen.

"Jeg har været tvunget til at finde vidner, der kan bekræfte, at debefriengen kun varede en dag. Vidner til den ikke-eksisterende træning har jeg til gengæld ikke været i stand til at finde, fordi jeg rykkede ud alene efter missionens start. Derudover har jeg også fundet vidner til hændelser, fordi Forsvaret langt fra har nedskrevet alle hændelser. Og når man er psykisk sårbar som jeg, har man altså ikke særligt mange kræfter. Det er dybt uretfærdigt," mener den tidligere soldat.

Fra rolig jyde til nervevrag

Da Heine Sinkbæk Andersen vendte hjem fra Balkan i august 1996, var det til en endeløs række af søvnløse nætter. På kort tid forandrede den rolige jyde sig til et nervevrag.[pagebreak]

"Hvis jeg for eksempel så min bror stå og tisse i en grøftekant, panikkede jeg og flåede ham væk, fordi jeg var ved at dø af skræk for, at han skulle træde på en landmine," fortæller den tidligere konstabel.

Flere læger bekræfter sygdommen

Til sidst blev han indlagt på den psykiatriske afdeling på Herning Centralsygehus. I januar 1997 skrev en læge sådan her i hans journal:

"Patienten har været oppe at vende på konference. Vi enes om, at patienten diagnostisk set ligger tættest på post-traumatisk stresstilstand; hovedsagelig relateret til oplevelser i Bosnien."

I 2009 bekræftede en ekspert i post-traumatisk stress diagnosen.
Heine Sinkbæk Andersen har altså to uafhængige psykiateres ord på, at han lider af den sygdom, der i gamle dage blev kaldt granatchok, men Arbejdsskadestyrelsen tøver med at anerkende skaden som en arbejdsskade.

Bedøvede angst med alkohol

Heine Sinkbæk Andersens mareridt sluttede ikke på Herning Centralsygehus. Ifølge ham var indlæggelsen i 1997 begyndelsen på en lang fase som levende død.

Dengang arbejdede Heine Sinkbæk Andersen som maskinmester. Når han fordybede sig i tekniske udfordringer, var han i stand til at fortrænge de værste traumer. Når han havde fri, fandt han alternativer.

"Jeg drak mig fuld hver eneste weekend. Jeg bedøvede min angst med alkohol, bestilte en taxa og kørte de danske landeveje tynde. For det meste endte jeg i en storby, hvor jeg drak mig endnu mere sanseløs," fortæller Heine Sinkbæk Andersen og ryster på sit skaldede hoved.

En af drukturene fik en dramatisk slutning på et hotelværelse i Esbjerg.

"Da tågerne fra alkoholen lettede, hang jeg fra sjette sal i en hånd og ringede 112 med den anden. Efter hvad der føltes som en evighed, hev en politimand mig ind over vindueskarmen igen," siger han.

Når Heine Sinkbæk Andersen tæller sine selvmordsforsøg, ender han på tallet 10.

"Når du først har forsøgt at begå selvmord en gang, er det lettere anden, tredje og tiende gang, fordi du skammer dig over, at du har været så langt ude," fortæller han.[pagebreak]

Forbereder sig på det værste

I dag føler Heine Sinkbæk Andersen sig så invalideret, at han ikke kan ret meget andet end at luge lidt i haven og holde kontakt med andre krigsveteraner på Facebook.

Han har ikke kræfter til selv at kæmpe sin sag og har derfor overladt den til en advokat. Imens forbereder Heine Sinkbæk Andersen sig på det værste.

"Jeg er bange for, at svaret bliver et nej. Hvis Arbejdsskadestyrelsen ville give mig en erstatning, kunne den jo have anerkendt min arbejdsskade for længe siden," siger han.

mary og frederik ankommer
Nyheder

Biskop nævnte Matador 

kop med billeder af biler
Nyheder

Farlig børnekop tilbagekaldes

fodboldspillere i hvidt jubler
Sport

FCK knockouter Brøndby

bil er kørt ind i lygtepæl
Krimi

Voldsomt: Brager

ind i lygtepæl

mand og kvinde i rutchebane
Kendte

Henrik Koefoed:

Ikke tid til pension

politi på bil
Krimi

32-årig død efter

skud i Søborg 

portræt af mand tæt på
Nyheder

Trump afviser en

tredje præsidentperiode

blomster på fortorv efter drab
Nyheder

Kræves fængslet

for trippeldrab

dybt krater efter granat
Nyheder

Houthier tager skyld

for angreb på Israel

en kæmpe krokodille
Dyreliv

Turist angrebet af kæmpe krokodille i zoo

en frysebakke og en vin
Mad og drikke

6 gode køkkenråd

far og søn smiler
Kongelige

Prinsesse Maries pletskud 

en ulv i en skov
Dyreliv

Ulve forsvinder sporløst i Sverige - forsker mistænker ulovlig jagt

en rå bil ved en væg med grafitti
Biler

Test: Toyota GR Yaris

Sjov og vanvittig 

en skuespiller smiler på den røde løber
Kendte

Det sker der med Gene Hackmans kæmpe arv

Fodboldspillere på en bane
Sport

FCK kan løbe med det hele i undervældende sæson

lys ved en mur
Nyheder

FAKTA: Sådan blev Danmark befriet for 80 år siden

menneskemængde på Rådhuspladsen
Nyheder

80-årsdag for befrielsen

Zelinski taler
Nyheder

Kyiv udsat for massive droneangreb i nat

Mand med briller smiler
Nyheder

Efter 60 år:

Milliardær trækker sig

Nyheder

Biskopper til Trump:

Lad være med at

gøre grin med os

Politi og ambulancer på vej
Nyheder

Rejser millionkrav efter dødsulykke

Portræt af kronprinsesse Victoria
Kongelige

Kronprinsesse samlede skrald

Portræt af kvinde
Nyheder

Connie Hedegaard scorer topjob

Fodboldspillere på banen
Sport

Dansker spolerer Bayerns mesterskabsfest

Indgang til retsbygning
Krimi

Fire mænd tiltalt:

Voldtog og plyndrede

prostituerede

kasse med forskellige skrabelod
Helt vildt

Vandt millioner 1. april:

Ingen troede på ham

Portræt af mand foran port.
Kendte

Rachlin fyret

Fly ved at lande i lufthavn
Rejser

Massive forsinkelser i Grønlands nye internationale lufthavn

Krimi

Landsret løslader mand der påkørte flere i København

Trump forklædt som pave
Nyheder

Pave Trump 

to billeder af en gade
Bøger

Fantastisk foto-bog over København – dengang og nu

en skov i maj
Nyheder

Lunt og solrigt vejr på vej

Nyheder

To nye er anholdt i sag om trippeldrab

et par i sengen
Sex og samliv

Generer naboens høje sexlyde dig

en cigaret holdt i en hånd
Sundhed

Chance for at overleve lungekræft er stadig lav 

en sort Rolls
Biler

Topmodel fylder 100 år

pelargonier i blomst
Livsstil

Her er planten sneglene hader

en racerkører jubler
Sport

18-årig skriver Formel 1-historie 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

politi på gaden
Krimi

Yngre mand stadig i kritisk tilstand efter skudepisode 

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel