Administration 

Hang fra sjette sal i en hånd og ringede 112

Heine Sinkbæk Andersen siger, at han var sund og rask, da han blev sendt i krig på Balkan i midten af 1990erne, men han kom hjem som traumatiseret. (Foto: Rikke Dyrberg)

'Ventetiden og de konstante krav om ny dokumentation må få flere til at opgive på halvvejen eller hoppe ud af vinduet. Det er i hvert fald de tanker, jeg selv har haft.'

Heine Sinkbæk Andersens blik rammer marken uden for vinduet, men han ser ikke de mange kornaks, der vugger i vestenvinden. Blikket er tomt. Han spekulerer på, hvor længe han kan blive boende.

"Mit hjem er det eneste sted, jeg føler mig tryg. Mine traumer har givet mig social angst, og jeg tør ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis jeg skulle af med huset her. Det ville slå mig ihjel," fortæller Heine Sinkbæk Andersen.

Et spørgsmål om liv eller død

Han er 40 år og førtidspensionist. Uden en erstatning frygter han, at han ikke vil have råd til at betale terminerne på sit lille røde murstenshus på landet.

"For mig er det ikke et spørgsmål om kroner og ører. Det er et spørgsmål om overlevelse," siger den 40-årige og tager et hiv af en cigaret.

Heine Sinkbæk Andersen mistænker Arbejdsskadestyrelsen for at trække sager som hans egen i langdrag.

"Det lugter langt væk af bevidst kassetænkning. Ventetiden og de konstante krav om ny dokumentation må få flere til at opgive på halvvejen eller hoppe ud af vinduet. Det er i hvert fald de tanker, jeg selv har haft," siger han.

Tanker om et tog

Balkan-veteranen bor i nærheden af togstrækningen mellem Ringkøbing og Holstebro. En svag rumlen får igen hans blik til at søge væk.

På afstand minder det blågrønne Arriva-tog om et harmløst modeltog, men Heine Sinkbæk Andersen har sommetider set den tonstunge togstamme som billetten væk fra sin arbejdsskadesag.

"Uvisheden er opslidende. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at den er dræbende i ordets bogstaveligste forstand. Mens sagen har stået på, har jeg været tæt på selv at sætte punktum ved at kaste mig ud på skinnerne. Det eneste, der har holdt mig tilbage, er hensynet til lokoføreren," fortæller Heine Sinkbæk Andersen.[pagebreak]

Uvisheden har Heine Sinkbæk Andersen måttet leve med i over to år. I september 2009 anmeldte han sin post-traumatiske stress som en arbejdsskade.

Sagsbehandlingstiden er i loven fastsat til maksimum et år, men selvom han har ventet i dobbelt så lang tid, har han stadigvæk ikke fået en afklaring fra Arbejdsskadestyrelsen.

"Jeg har levet et hårdt liv, men de sidste to år har været tæt på umenneskelige. Sagen har tvunget mig til at gennemleve mine traumer igen og igen. Hvornår får jeg fred?" spørger førtidspensionisten uden at ænse den solstråle, der reflekterer i sølvringen i hans venstre øreflip.

Truede med slagterkniv

Der er særligt et flashback fra tiden på Balkan, der hjemsøger Heine Sinkbæk Andersen.

"Den hændelse, der har givet mig det værste ar på sjælen, var en hændelse, hvor en serber truede mig med en slagterkniv. Historien giver mig stadigvæk hjertebanken. Jeg var bange for at miste mit eget liv, men mindst lige så bange for at dræbe et andet menneske. Jeg fik ham afvæbnet, og historien endte uden tab af blod, men jeg har haft så mange mareridt om hændelsen, at jeg i flere år troede fuldt og fast på, at jeg havde slået serberen ihjel, og det gjorde mig dybt ulykkelig."

Heine Sinkbæk Andersen rejser sig op og forlader rummet. Da han kommer tilbage, viser han mig sine hænder, der ryster som om, han var ramt af sygdommen Parkinson.

"Jeg har lige taget noget beroligende medicin. Selvom jeg har talt den 15 år gamle episode igennem med psykologer og psykiatere, giver den mig dårlige nerver den dag i dag."

I krig uden skydetræning

Heine Sinkbæk Andersen var ikke involveret i direkte krigshandlinger, men hans psyke blev alligevel belastet under missionen i krigszonen.[pagebreak]

Da han blev indkaldt, var det fem år siden, at han havde aftjent sin værnepligt. I den årrække Heine Sinkbæk Andersen havde været væk fra Forsvaret, havde hæren skiftet våben. Den unge konstabel kendte altså ikke det automatgevær, han skulle forsvare sig selv og lejren med.

"Jeg havde vagter fra dag et, men der gik uger, før jeg fik skydetræning. Det var angstprovokerende," fortæller Heine Sinkbæk Andersen og forsætter:

"Min krop var i alarmberedskab hver eneste dag fra maj til august. Nogle mænd kan klare et konstant stressniveau, men jeg kunne ikke. I hvert fald ikke uden nogen som helst form for debriefing."

Tvunget tilbage i traumet for at finde vidner

I dag får hjemvendte soldater en tre måneder lang debriefing. Indsatsen har fået navnet "From battle mind to home mind". I 1996 fik soldaterne en enkelt dag til at omstille sig fra krig til fred, husker Heine Sinkbæk Andersen:

"Dengang var der hverken obligatorisk lægetjek eller psykologhjælp. Vi fik at vide, at vi kunne træde frem, hvis vi havde brug for hjælp, men unge mænd viser ikke frivilligt hinanden deres sårbarhed, så vi blev stående i geledderne."

Den 40-årige førtidspensionist føler, at myndighederne modarbejder ham. Forsvarets Personeltjeneste skriver i strid med hans forklaringer, at han har fået fire dages briefing før missionen og 11 dages debriefing efter missionen.

"Jeg har været tvunget til at finde vidner, der kan bekræfte, at debefriengen kun varede en dag. Vidner til den ikke-eksisterende træning har jeg til gengæld ikke været i stand til at finde, fordi jeg rykkede ud alene efter missionens start. Derudover har jeg også fundet vidner til hændelser, fordi Forsvaret langt fra har nedskrevet alle hændelser. Og når man er psykisk sårbar som jeg, har man altså ikke særligt mange kræfter. Det er dybt uretfærdigt," mener den tidligere soldat.

Fra rolig jyde til nervevrag

Da Heine Sinkbæk Andersen vendte hjem fra Balkan i august 1996, var det til en endeløs række af søvnløse nætter. På kort tid forandrede den rolige jyde sig til et nervevrag.[pagebreak]

"Hvis jeg for eksempel så min bror stå og tisse i en grøftekant, panikkede jeg og flåede ham væk, fordi jeg var ved at dø af skræk for, at han skulle træde på en landmine," fortæller den tidligere konstabel.

Flere læger bekræfter sygdommen

Til sidst blev han indlagt på den psykiatriske afdeling på Herning Centralsygehus. I januar 1997 skrev en læge sådan her i hans journal:

"Patienten har været oppe at vende på konference. Vi enes om, at patienten diagnostisk set ligger tættest på post-traumatisk stresstilstand; hovedsagelig relateret til oplevelser i Bosnien."

I 2009 bekræftede en ekspert i post-traumatisk stress diagnosen.
Heine Sinkbæk Andersen har altså to uafhængige psykiateres ord på, at han lider af den sygdom, der i gamle dage blev kaldt granatchok, men Arbejdsskadestyrelsen tøver med at anerkende skaden som en arbejdsskade.

Bedøvede angst med alkohol

Heine Sinkbæk Andersens mareridt sluttede ikke på Herning Centralsygehus. Ifølge ham var indlæggelsen i 1997 begyndelsen på en lang fase som levende død.

Dengang arbejdede Heine Sinkbæk Andersen som maskinmester. Når han fordybede sig i tekniske udfordringer, var han i stand til at fortrænge de værste traumer. Når han havde fri, fandt han alternativer.

"Jeg drak mig fuld hver eneste weekend. Jeg bedøvede min angst med alkohol, bestilte en taxa og kørte de danske landeveje tynde. For det meste endte jeg i en storby, hvor jeg drak mig endnu mere sanseløs," fortæller Heine Sinkbæk Andersen og ryster på sit skaldede hoved.

En af drukturene fik en dramatisk slutning på et hotelværelse i Esbjerg.

"Da tågerne fra alkoholen lettede, hang jeg fra sjette sal i en hånd og ringede 112 med den anden. Efter hvad der føltes som en evighed, hev en politimand mig ind over vindueskarmen igen," siger han.

Når Heine Sinkbæk Andersen tæller sine selvmordsforsøg, ender han på tallet 10.

"Når du først har forsøgt at begå selvmord en gang, er det lettere anden, tredje og tiende gang, fordi du skammer dig over, at du har været så langt ude," fortæller han.[pagebreak]

Forbereder sig på det værste

I dag føler Heine Sinkbæk Andersen sig så invalideret, at han ikke kan ret meget andet end at luge lidt i haven og holde kontakt med andre krigsveteraner på Facebook.

Han har ikke kræfter til selv at kæmpe sin sag og har derfor overladt den til en advokat. Imens forbereder Heine Sinkbæk Andersen sig på det værste.

"Jeg er bange for, at svaret bliver et nej. Hvis Arbejdsskadestyrelsen ville give mig en erstatning, kunne den jo have anerkendt min arbejdsskade for længe siden," siger han.

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

Det omtalte monument
Krimi

Hærværk på russisk

krigsmonument 

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine