Abortudtalelser kan svække republikanerne
Omstridt republikaner har med skandaløse udtalelser bragt abort i centrum af valgkamp.

Både præsident Barack Obama og hans republikanske modstander ved præsidentvalget, Mitt Romney, har fordømt udtalelser fra en konservativ, som hævder, at kvinder kan undgå at blive gravide ved voldtægt.

Udtalelsen har udløst en ny ophedet debat om abort, og emnet kan komme stil at spille en fremtrædende rolle i resten af valgkampen.

Mens Romney forsøger at lægge afstand til sin omstridte partifælle, så har Obama-lejren satte mange sejl til for at få bragt republikanerne i mest mulig forlegenhed og få understreget forskelle i de to partiers grundholdninger.

Det er det republikanske kongresmedlem Todd Akin, der er fra Missouri, som har vakt harme ved at sige, at en kvindes krop kan blokerer for uønsket graviditet ved en voldtægt.

Akins påstand er ikke videnskabeligt dokumenteret, men er flere gange blevet fremsat af nogle kristne politikere, som er stærkt imod abort - også i tilfælde, hvor graviditeten skyldes en voldtægt.

Romney og mange af hans partifæller har lagt afstand til Akin, og partiet er angiveligt ved at indstille økonomisk støtte til ham.

Obama erkender, at Romney har lagt afstand til partifællen, men han har alligevel gået skarpt i rette med diskussionen.

- Udtalelserne er fornærmende og krænkende, siger den amerikanske præsident, som mener, at bemærkningerne understreger, hvorfor det ikke vil være godt at have en masse mænd til at træffe beslutninger om sundhedspolitik og retspolitik på kvindernes vegne.

I sine bemærkninger synes Akin at antyde, at nogle kvinder indgiver falske anmeldelser om voldtægt for at få retfærdiggjort en abort.

- Hvis det virkelige er voldtægt i lovens forstand så har kvindekroppen måder, hvorpå den kan undgå en graviditet, hedder det i udtalelsen.

Tidligere undersøgelser i USA har vist, at fem procent af alle voldtægter resulterer i graviditet. Undersøgelsen anslår, at voldtægter årligt fører til 32.000 graviditeter i USA.

Akin har selv undskyldt og trukket i land, men han insisterer på at fortsætte i politik, hvor han forsøger at blive valgt som senator, selv om mange af hans partifæller opfordrer ham til at opgive denne valgkamp.

/ritzau/AFP