Aarhus: Helt åben for totalt rygeforbud
Flere kommuner viser interesse for at blive helt røgfrie. Foto: Colourbox
København bliver måske ikke den eneste røgfrie by i fremtiden. I Aarhus modtages ideen nemlig meget positivt af sundhedsrådmanden.

Står det til Ninna Thomsen (SF), Sundheds- og Omsorgsborgmester i København, er hovedstaden en røgfri by, når kalenderen siger år 2025.

Den radikale udmelding modtages positivt i Aarhus, der for nyligt, som den første kommune i Danmark, indførte totalt rygeforbud i arbejdstiden for kommunalt ansatte.

- Jeg er helt åben for at vi, ligesom i København, sætter en dato for, hvornår Aarhus skal være røgfri, siger Thomas Medom (SF), fungerende sundhedsrådmand i Aarhus Kommune, og uddyber:

- Når vi ved så meget om, hvor skadeligt rygning er, og hvor mange der dør af det, er det vores forpligtelse at arbejde aktivt for at mindske røgen.

Længere nordpå i Aalborg modtages visionen også positivt men dog lidt mere mådeholdent.

- Det er en flot vision, de har. Men ligefrem at blive helt røgfri, er et meget stort skridt at tage, og det tror jeg ikke, vi på nuværende tidspunkt er klar til, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), sundhedsrådmand i Aalborg Kommune.

- Men vi diskuterer jævnligt, hvor vi kan stramme op, blandt andet om vi skal indføre rygeforbud ved busstoppesteder, hvor mange mennesker føler sig generet af røgen, siger han.

Langt mod vest i Esbjerg mener sundhedsrådmand Henning Ravn (V), at det er en flot målsætning, at ville gøre en kommune røgfri i løbet af 10-15 år.

- Men det er ikke noget, vi har haft til politisk drøftelse. Dog skal jeg ikke kunne afvise, om det på et tidspunkt er noget, vi vil overveje, siger Henning Ravn (V).

Forslaget fra Ninna Thomsen skal nås gennem venlige opfordringer og på frivillig basis, og der er derfor ikke tale om rygeforbud realiseret ved hjælp af lovgivning.

Konkret er målet, at der i 2025 kun er fire procent af københavnerne, der ryger, mod 21 procent i dag.