Rygning og støv er livsfarlig cocktail

Ansatte i transportbranchen er blandt dem, der har størst risiko for at udvikle en alvorlig lungesygdom, fordi de både ryger og udsættes for støv. (Foto: Foto: www.colourbox.com)

Mange danskere inhalerer en farlig lungebombe, når de både arbejder i et støvet arbejdsmiljø og samtidig ryger.

Mennesker, der ryger, og er udsat for støv i arbejdsmiljøet, har forhøjet risiko for at udvikle alvorlig lungesygdom.

Men danskerne ved det ikke, og pulser derfor løs.

En ny undersøgelse om danskernes kendskab og holdninger til tobaksforurenet luft giver nu for første gang viden om, hvor mange, der trækker en livsfarlig cocktail af forurenet luft ned i deres lunger.

I undersøgelsen er 5.389 danskere blevet bedt om at svare på, om de ryger, og om de er udsat for støv i deres arbejdsmiljø.

Undersøgelsen viser, at hver fjerde, der ofte er udsat for støv i arbejdsmiljøet, ryger hver dag. Det gælder især lærlinge og elever i transport- og reperationsbranchen.

Administrerende direktør i Danmarks Lungeforening, Anne Brandt, er meget bekymret for tallene.

"Danskerne ved jo ikke, hvor sindssygt farlig denne kombination af rygning og støv i arbejdsmiljøet er. Vi bliver nødt til at give dem, der er udsat for den farlige cocktail, viden og tilbud, der kan hjælpe dem med at forstå den fare, de udsætter sig selv for," siger hun i en pressemeddelelse.

I Danmarks Lungeforening anbefaler man, at arbejdspladser med støv, dampe og gasser jævnligt får besøg af et lungekorps, der måler medarbejdernes lungefunktion.

"Samtidig kunne lungekorpset tilbyde hjælp til rygestop - især til de medarbejdere, som har særligt svært ved at holde op.," siger hun.

Lungesygdomme er den tredje mest hyppige arbejdsrelaterede sygdom i EU.

Torben Sigsgaard, professor i miljø- og arbejdsmedicin, mener området er temmelig overset - også af Arbejdstilsynet.

"I Danmark skønnes det, at vi hvert år mister 15.000 gode leveår som følge af erhvervsrelaterede lungesygdomme. Jeg kan kun opfordre Arbejdstilsynet og Folketingets partier bag aftalen om arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 om at begynde at prioritere erhvervsbetingede lungesygdomme," siger han.

Ifølge Torben Sigsgaard skal lungesygdomme ind på Arbejdstilsynets liste over prioriterede områder. Desuden mangler man videnskabelige undersøgelser og studier af arbejdsrelateret KOL og astma i Danmark.

"Det er et område, der, ikke mindst efter disse nye tal fra undersøgelsen, bør prioriteres meget højt," siger han.