Esbjerg-sadistens første ofre ladt i stikken

Danmark
Psykologtimer løber hurtigt op, men alligevel må de første ofre for seksuelle krænkelser fra en 40-årig tiltalt selv søge hjælp. Arkivbillede. (Foto: Foto: Colourbox)

Kommer seksuelle krænkelser mod børn først frem, når ofrene er over 18 år, så må de selv sørge for hjælp. Organisationer kræver nye regler.

11 timers psykolog.

Så meget hjælp på det offentliges regning kan de første ofre for en 40-årig pædofili-tiltalt fra Esbjerg få.

Den korte psykologhjælp er "alt for lidt", mener Carsten Borup, formand for Landsorganisationen mod Seksuelle Overgreb, LMSO.

"Vores erfaring siger, at hvis man skal komme sig over et seksuelt overgreb, så skal der minimum et toårigt terapeutisk forløb til," siger han til Newspaq.

Det drejer sig om en 27-årig kvinde og en 25-årig mand, som ifølge anklageskriftet er blevet voldtaget og tvunget til oralsex i Taastrup og Greve i perioden 1987-1995. Da overgrebene angiveligt startede var de henholdsvis fire og seks år.

Havde de to ofre været mindreårige i dag, så skulle kommunerne betale for psykologhjælp. Nu må de selv opsøge frivillige støttecentre eller punge ud til flere psykologtimer. Derfor kræver LMSO, at alle seksuelt krænkede får lige adgang til hjælp uanset alder.

"Det er meget vigtigt med et nationalt dækkende tilbud, hvor seksuelt krænkede - uanset alder - har samme muligheder for at komme videre," siger Carsten Borup.

Hvis ikke der er råd til fri psykologhjælp, så skal der som minimum være lettere adgang til rådgivning, mener Red Barnets psykolog Kuno Sørensen.

"Der er behov for en central rådgivningstelefon til voksne ofre for seksuelle overgreb, hvor de kan ringe og få hjælp til at søge hjælp," fortæller han til Newspaq.

Hvis ikke socialministeren skrider til handling, så kan det ifølge Red Barnet koste dyrt for både mennesker og samfund.

"Vi ved, at voksne med senfølger af seksuelle overgreb har sværere ved at opretholde et familieliv, et arbejde og får flere psykiske symptomer. Det koster samfundet rigtig mange penge, så hvis man går ind på et tidligt tidspunkt, så får vi en stor samfundsmæssig besparelse, samtidig med, at ofrene hurtigere kommer på fode igen," siger Kuno Sørensen.

Selv de nuværende 11 timer kan gøre mere skade end gavn, vurderer Carsten Borup fra LMSO.

"Det kan være, at du lige når at etablere et tæt fortrolighedsforhold, og så har du ikke mulighed eller råd til at fortsætte. Og det er meget hårdt at skulle klare det hele selv, efter man lige har fået åbnet for det hele," fortæller han.

Foreningen anslår, at otte ud af ti ofre for seksuelle krænkelser får varige skader, som skal behandles med terapi.

Manden blev anholdt den 4. oktober 2010. Sagen begynder ved retten i Esbjerg den 25. oktober, og der vendtes at falde dom den 17. november.

Nyheder

Drab i Fredericia: 

Politiet zoomer ind

to mænd