Vred politiker i slagsmål om mobbe-kontrol
Her er Arbejdstilsynet ude og kontrollere ungarbejdere. Snart vil de få flere muligheder for at kontrollere det psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser, hvis det står til Socialdemokraterne. Dårlig idé, siger kommunecheferne. Lærke Posselt
Kommunaldirektørerne er imod skærpet kontrol af psykisk arbejdsmiljø. Det får nu en rasende og undrende S-politiker til at spørge, hvad de har at skjule.

Kommunecheferne og Socialdemokraterne er nu røget ud i et iltert slagsmål om psykisk arbejdsmiljø.

I kommunerne hejser man nemlig det skeptiske flag som svar på beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) forslag om, at det psykiske arbejdsmiljø skal kontrolleres på lige fod med det fysiske.

Modstanden mod øget kontrol vækker forundring og vrede hos formanden for Socialdemokraternes beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen.

”Jeg er mildest talt forbløffet over den udmelding. Vi kan se, at problemet med det psykiske arbejdsmiljø er størst på de kommunale arbejdspladser, og med den her udmelding viser kommunaldirektørerne, at de ikke anerkender problemet,” siger Lennart Damsbo-Andersen (S).

Han fastslår, at kommunaldirektørerne ikke får lov at slippe for kontrol, når Mette Frederiksens forslag om at ligestille det psykiske arbejdsmiljø med det psykiske bliver gennemført.

Formanden for Kommunaldirektørernes Forening, Bjarne Pedersen, meldte for kort tid siden ud, at han anså det for en direkte dårlig idé at indføre kontrol af det psykiske arbejdsmiljø.

"Mere kontrol vil blot ødelægge det gode samarbejde, vi har med tillidsrepræsentanterne, og der er ingen garanti for, at det virker," siger Bjarne Pedersen.

"De er bange for, at man kigger dem over skuldrene"

Men Lennart Damsbo-Andersen giver ikke meget for Bjarne Pedersens begrundelse.

”Hvis de nuværende rammer fungerede, ville de offentlige arbejdspladser netop ikke have problemer med kraftigt stigende sygefravær og pensioner på grund af psykisk arbejdsmiljø,” fastslår han.

I realiteten kan modstanden fra de kommunale direktører ikke forhindre arbejdstilsynet i at komme ud og tjekke, hvordan det står til med mobning og stress på de kommunale arbejdspladser, understreger Damsbo-Andersen. Det eneste, kommunaldirektørerne opnår med udmeldingen er, at samarbejdet bliver dårligere.

”Det virker som om, de helt melder sig ud af kampen. Min agtelse for dem er faldet efter den her udmelding og det bestyrker mig blot i, at der er behov for det her tiltag. Det virker ærligt talt som om der er nogle, som er bange for konsekvensen ved, at man kigger dem over skulderen,” siger Lennart Damsbo-Andersen.

Kommunechefer: Vi har intet at skjule

Kommunaldirektørernes Forening afviser kritikken.

"Vi er ikke bange for at blive kontrolleret, men at bruge 15 millioner på nye regler og funktioner, der ikke hjælper, er nyttesløst bureaukrati,” siger formand Bjarne Pedersen.

Han understreger, at foreningens modstand mod kontrol netop bunder i, at de tager det psykiske arbejdsmiljø seriøst.

"Vi mener ikke, at en ekstern tilsynsførende vil kunne løse problemerne. Det er medarbejdere, arbejdsgivere og tillidsfolk, som skal samarbejde i det daglige om problemerne," siger Bjarne Pedersen.

Formanden for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler (K) deler Bjarne Pedersens skepsis.

"Kommunerne tager arbejdsmiljøet alvorligt. Men det er sværere at måle psykisk arbejdsmiljø end fysisk, så det er svært at sidestille. Vi frygter, at det ender med en masse påbud fra arbejdstilsynet, der ikke har rod i noget klart identificerbart, og at det ender med at blive dyrt for kommunerne," siger Michael Ziegler.

Udspillet, der er centrum for uenigheden, er beskæftigelsesminister Mette Frederiksens forslag om at sidestille psykisk og fysisk arbejdsmiljø og samtidig forøge kontrollen af arbejdspladserne.

Forslaget er endnu ikke vedtaget i Folketinget.

”Men det bliver det,” fastslår en sikker Lennart Damsbo-Andersen.