Virksomheder sender ansatte på yogakurser
Væk fra fjernsyn, telefoner, nyheder, stress, larm og forurening. Det er blevet populært at tage på retreat. Foto: Colorbox.dk
Chefer og lønmodtagere tager på retreats for at finde sig selv og slippe hverdagens stress. Ofte vælger virksomheden at betale opholdet.

Et pusterum fra stress og jag. En retræte til stilhed og indsigt. En uge uden fjernsyn, nyheder, telefoner og storbyens larm.

Ledere, advokater, læger og skolelærere, ja alle slags danskere tager i disse år på retreat for at finde indre ro.

Retreat betyder 'tilbagetrækning', og opholdet varer typisk fra tre dage til flere uger.

Ofte betaler virksomheder for, at den ansatte kan finde ro og selvindsigt gennem dagevis med meditation, yoga og vandreture i naturen.

Det oplever Roxana Kia, der afholder retreats forskellige steder på Sjælland.

- Vi har mange ledere på vores retreats, der får det betalt af virksomheden. Det skyldes, at mange virksomheder har forstået, at det er en god investering, hvis man vil undgå stressede og udbrændte medarbejdere, siger hun til Newspaq.

Hos Roxana Kia består opholdet af en blanding af buddhistisk meditationstræning, mindfulness og udførelse af indianske ritualer i naturen.

- Vi tager ud i naturen og bruger de fire elementer vand, ild, jord og vand. Der er en healende kraft i naturen. Så fem dage derude er meget stærkt. Typisk deltager folk, der er i en livskrise eller er stressede, siger Roxana Kia, der både er skuespiller, instruktør, kaospilot og 'medicinkvinde'.

Cecil Olsen, medejer af Center for Indre Frihed, afholder retreats på Samsø. Her kommer alt fra advokater, læger, skolelærere og studerende.

- Vi mærker en tendens om, at rigtig mange er pressede, hvad angår deres arbejdsliv og privatliv. De spørger sig selv: Hvad er det for et liv, vi vil leve? Hvad er det, vi prioriterer? Her er mange mennesker på herrens mark, siger Cecil Olsen til Newspaq.

Hun oplever, at flere ønsker et dybere indre liv, fordi de mærker en ubalance i deres liv.

- Det går rigtigt stærkt for rigtig mange. Der er en forestilling om, at vi skal kunne det hele, hele tiden. Det er der ingen, der kan. Vi strækker os og strækker os og strækker os, og pludselig knækker elastikken, siger Cecil Olsen, der afholder sine retreats sammen med ægtefællen.

Hovedingredienserne i opholdet er forskellige former for meditation, energiøvelser og såkaldte afdækningsøvelser, hvor man finder frem til, hvilke mønstre der er i ens liv.

Susan Thorenfeldt, administrator i en fagforening, har prøvet et retreat på egen krop, og hun er begejstret.

- Det var fantastisk, det rykkede mig helt vildt. Jeg slap forventningerne om at skulle stå til rådighed for andre. Jeg havde en hel weekend for mig selv og fik følelsen af at være i nuet, siger Susan Thorenfeldt, der fik kurset betalt af sin arbejdsgiver.

Hun føler selv, hun er blevet bedre til at tackle både jobbet og privatlivet.

- Jeg er blevet mere nærværende. Når jeg cykler, lægger jeg mærke til træerne og fuglene på en helt anden måde end før, og frem for at være meget målorienteret, kan jeg bedre være i processen for processens skyld, når jeg er på jobbet, siger hun.