Antallet af beskæftigede i vikarjob er på et rekordhøjt niveau. I 2017 var mere end fire procent af lønmodtagerne i Danmark – svarende til mere end 120.000 personer – beskæftiget i vikarbranchen.
Det viser en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
De løse fugle bliver hyret til opgaver på mange forskellige arbejdspladser: De arbejder med salg og service, på lager og fabrik, andre er håndværkere og på hospitaler trækker sygeplejersker udsendt af vikarbureauer i de hvide kitler.
Sekretariatschef i Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv, Jakob Tietge, peger ligesom analysen fra STAR på, at der med et økonomisk opsving naturligt følger en stigning i antallet af vikaransættelser.
Der er også en underliggende, stigende tendens i beskæftigelsen af vikarer, tilføjer han. Flere virksomheder har konsekvent en vis andel af deres medarbejdere ansat på fleksible ordninger.
- Det gør de, så virksomhederne hurtigt kan udvide og indskrænke antallet af medarbejdere i forhold til de opgaver, der er, siger Jakob Tietge.
Han påpeger, at vikarer ikke kun er til fordel for virksomhederne. Man skal også se dem som en fordel for medarbejderne på arbejdspladsen, fordi der på den måde tilføres ressourcer, der kan aflaste dem, der allerede er fastansat.
Skal ikke erstatte faste stillinger
Hos 3F anerkender man, at virksomheder kan have brug for vikarer i perioder, når de faste medarbejdere er syge eller på orlov. Men vikarerne skal ikke erstatte de fuldtidsstillinger, som virksomhederne ellers ville udbyde, mener gruppeformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen.
- Det er bekymrende (at virksomhederne ansætter flere vikarer, red.), hvis det er udtryk for, at arbejdsgivere i mindre grad vil give lønmodtagere et fast arbejde. Hvis du har faste udgifter, så har du brug for en fast indkomst - så simpelt kan det siges. Der er ingen 3F'ere, der kan leve af løst arbejde, siger Tina Møller Madsen.
Hun synes, at det er fint, at for eksempel studerende og efterlønnere bruger vikarjob til at supplere deres indtægt. Så længe virksomhederne ikke erstatter fuldtidsstillinger med vikarjob.
Vikarjob er springbræt til fast ansættelse
Analysen fra STAR viser imidlertid, at en løs vikartjans kan være et springbræt til et fast job.
- Vi hæfter os særligt ved, at der er en beskæftigelses-effekt ved vikararbejde. En stor del af dem, der kommer ind i vikarbranchen fra ledighed eller beskæftigelse med løntilskud, er i ordinær beskæftigelse ni måneder efter, siger Jakob Tietge og henviser til en undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Virksomhederne har flere grunde til at hyre vikarer: Dels for at løse et aktuelt behov og dels for at sikre sig den rette arbejdskraft i længere perioder.
- I første omgang handler det om at få løst opgaver nu og her, men det er bestemt også en rekrutteringskanal, siger Jakob Tietge.
Vikarbureauer mærker efterspørgslen
Vikarbureauerne Straco og TeamVikaren kan begge tydeligt mærke, at virksomhederne i højere grad end tidligere efterspørger vikarer.
Det er især inden for mange håndværkerfag samt fabriks-, logistik- og lagerarbejde, at de to virksomheder kan mærke efterspørgslen. Hos TeamVikaren kan man også mærke, at virksomhederne ønsker at have en mere fleksibel medarbejderstab.
- Efterspørgslen efter vikarer er steget markant de sidste fem år. Vi får desværre ikke langt flere vikarer, så det er jo en udfordring. Vi bruger tre gange så meget tid på at finde en vikar end for bare to år siden, siger Kristian Nærø, der er markedsdirektør i TeamVikaren.
Også administrerende direktør hos Straco, Peter Harcreave, kan mærke større efterspørgsel efter især tømrere og murere. Han oplever samtidig, at mange er glade for den fleksibilitet og alsidighed, som vikarjobbet giver.
- Mange synes, det er spændende at arbejde på en stor byggeplads hos for eksempel NCC den ene måned og så komme ud hos en lille tømrervirksomhed den anden måned. Og mange af vores vikarer får også også en herskabelig løn, selvom det selvfølgelig kan svinge, siger Peter Harcreave.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.