Chef med kontant svar til pædagoger: Vi kan ikke bare knipse med fingrene
BUPL's formand Elisa Rimpler mener, at kommunerne skal begynde at udbyde flere fuldtidsstillinger for at komme problemet med for mange ufrivillige deltidsansættelser til livs. Det er bare ikke så ligetil at gøre, mener formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler. (Foto: Foto: Torkil Adsersen og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Det er et problem, at kommunerne har deltidsansatte, der ønsker fuld tid, anerkender arbejdsgiver. Men det er ikke ligetil at oprette flere fuldtidsstillinger, fastslår borgmester Michael Ziegler.

Hver femte deltidsansat pædagog kæmper for at få arbejde fuld tid. Det er bare ikke muligt, fordi stillingerne ikke er der.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) anerkender man, at hver femte pædagog på deltid ønsker at arbejde flere timer. Men det er ikke så ligetil bare at oprette flere fuldtidsstillinger, siger Høje Taastrups borgmester og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K).

- I virkelighedens verden fungerer det ikke sådan bare lige at knipse med fingrene og oprette flere fuldtidsstillinger. Som leder har man et ansvar for, at driften kører inden for de økonomiske rammer, så vi kan få den bedst mulige velfærd for borgerne, siger han til Avisen.dk.

Mandag skrev Avisen.dk, at næsten 200.000 deltidsansatte ønsker at arbejde flere timer. Hvis man trækker studerende fra, er tallet cirka 149.000 beskæftigede danskere.

BUPL-formand: Opret flere fuldtidsstillinger

Og det problem kan og skal kommunerne løse, mener pædagogernes fagforening, BUPL.

- Kommunerne skal begynde at udbyde flere fuldtidsstillinger. Der er mange kommuner, der bruger deltidsstillinger til at skabe mere fleksibilitet, når man for eksempel skal have dækket en lang åbningstid i en daginstitution, siger formand, Elisa Rimpler, til Avisen.dk.

Hertil svarer Michael Ziegler, at udfordringen på mange kommunale områder – også inden for børneområdet – er, at der er mere travlt på nogle tidspunkter end andre.

- Det gør, at det kan være nødvendigt at have en del af personalegruppen på deltid for at få vagtplanerne til at gå op. Jeg har sådan set ikke tænkt mig at skamme mig over, at man prøver at få personalet til at være til stede på det tidspunkt, hvor borgerne, uanset om det er børn eller ældre, har størst behov for det, siger han.

Vanskeligt ved at få medarbejdere

Men Michael Ziegler understreger også, at man flere steder i kommunerne har vanskeligt ved at rekruttere medarbejdere. Lige nu er det svært at få nok sosu’er på ældre- og sundhedsområdet.

- På ældre- og sundhedsområdet kan vi se et stort potentiale til at få rekrutteret flere medarbejdere ved at lade flere gå op i tid. Det vil jeg tro, at der også er på børneområdet. Det vil formentlig være en del af løsningen at kigge på at få flere op i tid, siger han.

Hos BUPL oplever man også, at det er svært at rekruttere pædagoger. Men det kan kommunerne selv løse, mener Elisa Rimpler.

- Vi er faktisk i dialog med KL om denne problemstilling. Kommunerne vil kunne løse en del af problemet ved at skabe flere fuldtidsstillinger. Det vil også gøre pædagogfaget mere attraktivt og gøre det nemmere at rekruttere dygtige pædagoger, siger Elisa Rimpler.

Deltid rammer de ansatte

Uønsket deltid har ifølge BUPL-formanden store konsekvenser for de pædagoger, det rammer. Både på lønnen og pensionsopsparingen. 

I KL anerkender Michael Ziegler, at ufrivillig deltid rammer medarbejderne, og at det kan have konsekvenser.

- Det er klart, at det ikke er en attraktiv arbejdsplads, hvis man ikke kan tilbyde fuld tid til dem, der gerne vil have det, for så skal vedkommende jo acceptere en lavere løn, lavere pension, og hvad der ellers følger med det. Og det vil man jo ikke, siger Michael Ziegler.

Løsningen er samarbejde

Michael Ziegler pointerer, at KL meget gerne samarbejder med fagforeningerne om at løse udfordringerne med ansatte, der er uønsket på deltid, og med rekruttering af dygtige medarbejdere. 

- Det er et langt sejt træk. Det kræver noget af både kommuner og medarbejdere. Det kan være, at man skal tilrettelægge arbejdet på en anden måde, end man er vant til, siger Michael Ziegler.

via Listen To News