Minister går i flæsket på kendt borgmester: Det er IKKE et tilbud - du skal!
Foto: Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesministeren har indkaldt Odenses borgmester til møde om kommunens indsats over for de ledige. Ministeren må vente til januar, lyder svaret. Ifølge SF-rådmand er ministerens ærinde at genere en kommune med rødt flertal.

Der er nu for alvor krig på kniven mellem beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og borgmesteren i Odense, Peter Rahbæk Juel (S).

Ministeren vil have borgmesteren og rådmand Brian Dybro (SF) til at stå skoleret og forklare, hvorfor kommunens sagsbehandling på beskæftigelsesområdet ikke har levet op til lovens krav.

I første omgang blev kravet om et møde pure afvist, og trods endnu en indskærpelse fra ministeren har de to toppolitikere i landets fjerdestørste kommune ikke travlt med at indfinde sig på Troels Lund Poulsens kontor. 

- Vi tilbyder et møde til januar, siger Brian Dybro, der er rådmand med ansvar for beskæftigelsesområdet til Avisen.dk. 

Når Troels Lund Poulsen vil have politikerne fra Odense til møde, er det, fordi der i kommunens revisionsberetning for 2017 er konstateret fejl i sagsbehandlingen. 

Der har været tale om 'betydelige fejl og mangler' i kommunens håndtering af de sociale udgifter på Beskæftigelsesministeriets område, der er omfattet af statsrefusion, skrev Troels Lund Poulsen til borgmesteren og rådmanden, da han i begyndelsen af oktober kaldte dem til møde.

Overfor Avisen.dk lægger beskæftigelsesministeren ikke skjul på sin harme over, at Peter Rahbæk Juel og Brian Dybro ikke blot parerer ordre.

- Jeg skriver et kammeratligt brev til borgmesteren om, at han skal komme til møde, fordi der er problemer med at redegøre for refusionsordningen. Så svarer han mig, at de nok skal ringe, hvis de har brug for et møde. Det er relativt friskt at skrive sådan til mig. Derfor har jeg nu skrevet et nyt brev, hvor jeg gør det klart, at det ikke er et tilbud om et møde, men at de skal komme, siger Troels Lund Poulsen. 

Avisen.dk har været i kontakt med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, der imidlertid henviser til rådmanden med ansvar for beskæftigelsesområdet. Rådmand Brian Dybro forklarer kommunens reaktion med, at der er iværksat en handleplan og afsat ekstra ressourcer, der skal styrke sagsbehandlingen, og at der allerede er konstateret betydelig fremdrift. Troels Lund Poulsens embedsfolk følger udviklingen tæt, pointerer rådmanden.

- Det handler ikke om, at ministeren er særlig bekymret for Odense. Det handler lige så meget om, at her kan han genere en by med et markant rødt flertal. Sådan oplever jeg det, siger Brian Dybro. 

Men hvorfor tager du og borgmesteren ikke bare toget til København og fortæller ministeren om den fremdrift, der er i sagsbehandlingen?

- Jeg synes, at det var så frækt et brev, han skrev. Sådan skal man ikke opføre sig. Nu får han sit møde, for vi kommer til januar, når de sidste handlinger i planen er foretaget, og der er nyt at berette, siger Brian Dybro.

Det er ikke kun politikerne fra Odense kommune, der er indkaldt til kammeratlig samtale hos beskæftigelsesministeren. Også andre borgmestre er blevet bedt om at møde op og redegøre for, hvordan de vil rette op på indsatsen over for de ledige. Og blandt andet sikre, at de ledige får samtaler til tiden.

Indkaldelserne kommer på et tidspunkt, hvor beskæftigelsesministeren er på vej med et nyt målesystem - benchmarking - der skal synliggøre, hvordan de enkelte kommuner præsterer.

- Der har været alt for lidt politisk opmærksomhed på området. Og for lidt ministerinvolvering. Det er en falliterklæring, at det værste, der hidtil har kunnet ske, var at man fik en henvendelse fra STAR (styrelse under Beskæftigelsesministeriet, red.). Jeg synes, at man som minister bør påtage sig en tilsynsforpligtelse. Hvis man forlanger, at borgerne skal være en del af arbejdsmarkedet, skal der være nogen, der hjælper dem, siger Troels Lund Poulsen. 

via Listen To News