Pjækkedage er yderst sjældne blandt murere, sosu'er og industriarbejdere på det danske arbejdsmarked.
Syv ud af ti danske lønmodtagere erklærer i en ny undersøgelse, at de aldrig nogensinde har taget en fridag fra deres arbejde ved at melde sig syge uden at være det.
En ud af fire har dog prøvet at pjække fra jobbet. Men seks ud af ti af dem, der har prøvet at pjække, gør det sjældnere end en gang om året.
Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk blandt 1.011 danskere.
Det mindretal af danskere, der en gang imellem bevilger sig selv en pjækkedag, gør det af nød og ikke for at tage på shopping eller strandtur.
Melder sig syge på grund af stress
Hovedbegrundelsen for at pjække er, at folk føler sig udbrændte og stressede. Hele 53 procent af de, der har taget sig en pjækkedag, forklarer, at de har meldt sig syge på grund af udbrændthed og stress.
Næsten lige så mange sygeplejersker, elektrikere og andre lønmodtagere, nemlig 48 procent, begrunder deres pjæk med, at de har følt sig sløje og har ønsket at forebygge at blive rigtig syge ved at tage en dag hjemme på sofaen.
Stop kritik af arbejdsmoral
Ifølge næstformand i LO, Morten Skov Christiansen, viser undersøgelsen, at danskerne er en nation af ansvarlige lønmodtagere med en tårnhøj arbejdsmoral.
- Danskerne har en utrolig arbejdsenergi og høj arbejdsmoral. Det er der slet ingen tvivl om, siger Morten Skov Christiansen.
Han håber, at den nye undersøgelse kan være med til at stoppe mistænkeliggørelsen af, at lønmodtagerne ikke vil gå på arbejde og bare tager øv-dage eller pjække-dage efter forgodtbefindende.
Blandt andet har den kendte erhvervskvinde Ilse Jacobsen, der står bag et gummistøvle- og tøjimperium af samme navn, kritiseret danskerne for at fuppe sig til at være syge ved at sige, at de har stress.
- Desværre har det været en del af debatten i alt for lang tid, at nogle bare ikke gider gå på arbejde. Det er faktuelt forkert, og derfor skal vi en gang for alle have den stoppet den mistænkeliggørelse.
- Den nye undersøgelse slår fast med syvtommersøm, at folk gerne vil arbejde og er glade for at arbejde. Og jeg synes, at det ville klæde danske politikere at tale lønmodtagerne mere op, end tilfældet er for øjeblikket, siger Morten Skov Christiansen.
Hos arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening mener chefkonsulent Maria Schougaard Berntsen også, at undersøgelsen er vidnesbyrd om danskernes høje arbejdsmoral.
- Der er selvfølgelig nogle få brodne kar, og de skal selvfølgelig identificeres. Det er ikke acceptabelt at sige, at man ikke gider arbejde, fordi jeg hellere vil være ude i solen eller se en serie i fjernsynet, siger Maria Schougaard Berntsen og pointerer, at det er helt uacceptabelt at blive hjemme og hæve løn med den begrundelse, at "man ikke gider arbejde".
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.