Pædagogen Signe om ufrivillig deltid: Det er svært at skaffe nye kolleger

Pædagogen Signe Borgstrøm oplever, at det er svært at rekruttere kolleger, når udbuddet af stillinger mest består af deltid. (Foto: Foto: Privatfoto)

Mange pædagoger ønsker at arbejde fuld tid, men kan kun få deltidsstillinger. I Ballerup Kommune oplever pædagog Signe Borgstrøm, at det er svært at rekruttere nye kolleger, fordi kvalificerede ansøgere har blikket rettet mod fuldtidsjob.

Det betyder meget, om du kan få lov at arbejde 37 timer eller må nøjes med 34 timer om ugen.

Det fortæller pædagog og tillidsrepræsentant Signe Borgstrøm, som arbejder hos Skole og Fritid i Ballerup Kommune, og selv fik lov at gå fra 35 til 37 timer om ugen i marts i år.

- Lønnen til pædagoger er ikke særlig høj, og derfor betyder det meget, om du kan få 1000 kroner ekstra udbetalt om måneden. Mange har ikke råd til at have en stilling, der ikke er fuld tid, og så vil de hellere søge et andet sted, siger Signe Borgstrøm til Avisen.dk.

Som Avisen.dk skrev mandag viser en ny undersøgelse fra LO baseret på tal fra Danmarks Statistik, at næsten 200.000 danskere, som allerede har et job, står i kø for at arbejde flere timer. 

Trækker man studerende fra, er det 149.000 beskæftigede danskere, som gerne vil have flere arbejdstimer. Godt halvdelen - svarende til knap 79.000 - arbejder i dag på deltid.

Svært at skaffe kvalificerede hænder

Det er bare ikke altid, at det er muligt at få et fuldtidsjob. I Ballerup kommune har mange af de stillinger, der bliver slået op, en arbejdsuge på mellem 30 og 35 timer. Signe Borgstrøm fortæller, at de fleste af hendes kolleger er ansat på 34 timer.

Hun oplever, at det er svært at rekruttere dygtige kolleger til deltidsstillingerne. Feltet er indsnævret, fordi en del ansøgere ikke har råd til at arbejde på deltid og derfor har kig på fuldtidsstillinger i stedet for.

- For mig handler det ikke kun om, at vi skal have flere hænder. Det handler også om, at vi skal have kvalificerede medarbejdere. Vi skal ikke bare lukke huller med vikarer og unge studerende. Vi er der, hvor det kunne være rigtig rart at ansætte kolleger, som er uddannede, og som har gjort sig nogle seriøse tanker om det at skulle arbejde med børn og unge, siger Signe Borgstrøm.

Hun mener ikke, at der er noget forkert i at arbejde på deltid, men det skal være noget, man selv har valgt.

I Ballerup Kommune fik man før i tiden et tillæg til sin løn. Det betød, at dem, der var ansat på færre en 37 timer, fik en løn, der nogenlunde svarede til en fuldtidsløn i nabokommunerne, fortæller Signe Borgstrøm. Men sådan er det ikke længere.

- Hvis man ikke kan lokke med den gulerod længere, kan det betyde, at man hellere vil søge mod en af nabokommunerne, hvor man kan få fuld tid. I mit netværk hører jeg også, at mange forlader det her fag for at få en fuldtidsstilling et andet sted. Det er rigtig ærgerligt, siger Signe Borgstrøm.

Kan mærke bekymring blandt kolleger

Tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at hver femte pædagog på deltid gerne vil på fuld tid. Blandt pædagoger er kun fire ud af ti ansat på fuld tid. I Ballerup mærker Signe Borgstrøm, hvordan de mange opslag med deltidsstillinger bekymrer hendes kolleger.

- Vi har stillingsopslag, som vi simpelthen ikke kan finde de rette kandidater til. Vi bliver nødt til at slå stillingerne op igen, fordi feltet er for snævert og måske ikke er repræsentativt nok. Mange fravælger at søge, når jobbet ikke er på fuld tid. En del af de ansøgere, vi får ind, er også uuddannede eller unge, der lige har afsluttet gymnasiet og vil have et sabbatår og derfor søger job som pædagog, siger Signe Borgstrøm.

Det vidner om en misforstået forestilling om, at en pædagog bare er en, der passer børn, så det kan alle gøre, mener tillidsrepræsentanten.

- Men det er jo meget mere end det. Det skal ikke være et arbejde, hvor folk tænker, at de bare skal passe børn. For mig handler det om, at vi skal levere kvalitet, og det kræver de rigtige medarbejdere, siger Signe Borgstrøm.

Fuld tid bliver til deltid

Hun oplever også, at en stilling bliver slået op med 32 eller 35 timer, selvom den medarbejder, der fratrådte stillingen, var ansat på fuld tid.

- Så mangler der jo de timer, der var før. Det er en underlig spiral at være en del af, siger Signe Borgstrøm.

Hun har også fuldtidsansatte kolleger, der ønsker at gå ned i tid. Derfor mener hun, at det burde være muligt at lukke det hul, hvis andre kolleger så kan få lov at gå op i tid.

- Spørgsmålet er blot, hvem der skal træffe beslutningen om fuldtidsstillinger og bevilge økonomien til det, sådan at vi ikke alle kommer på fuld tid og så til gengæld får færre ansatte, siger Signe Borgstrøm.