3F raser: Regeringen vil åbne for social dumping
Peter Kaae Holm og 3F (mf.) retter skarp kritik af regeringens forslag om at fjerne kravet om uddannelse og sprogevner for udenlandske praktikanter på landbrugsområdet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix og 3F
Ifølge 3F vil et af forslagene i regeringens nye udspil reelt kunne resultere i social dumping på landbrugsområdet.

Med et nyt forslag kan regeringen potentielt åbne op for social dumping inden for landbruget. Det mener 3F.

Hvis et forslag i regeringens nye udspil bliver til virkelighed, kan danske virksomheder hente udenlandsk arbejdskraft til landbruget til en årsløn på 130.000 kroner. Hos 3F forarges man over regeringens forslag.

- Det er et kæmpe problem, at man her vil svække lønniveauet for dem, der arbejder fuldtid på området, siger Peter Kaae Holm, der er gruppeformand for Den Grønne Gruppe hos 3F, til Avisen.dk.

For en uge siden præsenterede regeringen sit udspil, der skal løse problemet med manglen på arbejdskraft. Det skal blandt andet være nemmere for virksomheder at importere udenlandsk arbejdskraft fra tredje lande uden for EU.

- Det ødelægger branchen og mine medlemmers mulighed for at udføre landbrugsarbejde til en dansk overenskomstmæssig løn, uddyber Peter Kaae Holm.

Praktikantordningen skal afbureaukratiseres

Det er i ordningen for landbrugspraktikanter, hvor regeringen ønsker at ændre kravene.

I regeringens udspil fremgår det, at man ønsker at fjerne bureaukratiet for at få landbrugspraktikanter til Danmark. I dag skal man blandt andet bestå en sprogtest og være under uddannelse, hvis man som udlænding ønsker at være i praktik inden for landbruget i Danmark. Hvis man opfylder kravene, der også indebærer, at man er under 30 år, kan man få en opholdstilladelse i 12 måneder i Danmark til en årsløn på omkring 130.000 kroner.

Både sprogtesten og uddannelseskravet vil regeringen fjerne, mens de vil hæve aldersgrænsen til 35 år og udvide opholdstilladelsen til 18 måneder.

- Det åbner altså op for, at man kan hente arbejdskraft herop i 18 måneder uden hverken kvalifikationer eller relevante sproglige evner til en ringe løn. Det er en kraftigt forringelse af praktikantordningen og giver helt andre diskussioner end beløbsgrænsen, siger Peter Kaae Holm.

Forhandlingerne om regeringens udspil er allerede gået i gang i Folketinget. De helt store knaster i forhandlingerne bliver spørgsmålet om beløbsordningens størrelse, forenkling af ansættelsesproceduren for udlændinge og opkvalificering af ledige i Danmark.

Virksomheder vil ikke bruge dem som billig arbejdskraft

Direktør i Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, Jens Bjørn Poulsen, kan ikke genkende 3F's bekymring.

- Der er ikke tale om praktikanter, der bare skal bruges som billig arbejdskraft. De kommer stadig herop i uddannelsesøjemed. I stedet for at være heroppe under sin uddannelse, så kan man fremadrettet være heroppe i forlængelse af at have afsluttet en uddannelse, siger Jens Bjørn Poulsen til Avisen.dk.

Han understreger, at virksomhederne stadig har brug for kvalificeret arbejdskraft, og det kræver den rette uddannelse inden for landbrug.

Landbruget mangler hænder

Jens Bjørn Poulsen siger samtidig, at landbrugsvirksomheder har rigtig svært ved at rekruttere dansk arbejdskraft. Derfor kan han ikke se, hvordan udenlandske praktikanter vil kunne tage arbejdet fra danske arbejdere.

- Jeg har svært ved at se, at disse praktikanter kommer til at fortrænge danske arbejdere. Der er jo også stadig brug for dansk arbejdskraft i forhold til at holde et højt fagligt niveau ude på arbejdspladserne, siger han.

Peter Kaae Holm anerkender også, at man inden for landbruget mangler hænder. Derfor er bekymringen netop også, at det giver incitament til i høj grad at bruge smuthullerne, der ifølge Peter Kaae Holm vil komme med regeringens forslag.

- Det er min soleklare opfattelse, at virksomhederne vil tage imod det her med kyshånd og gøre stor brug af det, siger Peter Kaae Holm.