Vi skal eksportere velfærd til Mellemøsten
Både store og små danske virksomheder kan få glæde af, at befolkningsvæksten i mellemøstlige lande stiger, samtidig med at landene bliver rigere. Foto: Colourbox
Velfærdsteknologiske virksomheder står til at blive et eksporteventyr i Mellemøsten. Det vil skabe danske arbejdspladser, mener minister.

Fremtiden i Mellemøsten byder på et stærkt stigende antal ældre og folk med livsstilssygdomme - og det kan blive en guldgrube for danske virksomheder.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har i dag åbnet den danske stand på verdens næststørste sundhedsmesse Arab Health i Emiraterne.

"Det her er et marked på 80 milliarder dollars, og det er voksende. Danske virksomheder er på vej ind på markedet, men det er kun i et lille omfang, og vi har brug for at tage et endnu større hug. Danske virksomheder er førende på nogle af løsningerne, og derfor skal vi også have en større bid af kagen," siger ministeren til Newspaq.

Globale set stiger verdens sundhedsudgifter voldsomt. I 2010 blev de opgjort til at være fem tusind milliarder dollar, og frem til 2020 forventer man, at de vokser til syv tusind milliarder dollar.

"Det er astronomiske tal, og Danmark kan levere noget her, hvor vi er markedsførende. Så snart vi får en lille bid af den her store kage, betyder det, at vi både kan fastholde flere job i Danmark, men også få flere arbejdspladser," lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

Befolkningen i Mellemøsten vil frem mod 2030 stige til 520 millioner indbyggere. I Emiraterne finder man de rigeste i verden målt i forhold til højeste mellemindkomster.

"Det betyder også flere, der lider af livsstilsygdomme. Der skal bygges flere hospitaler, og der er behov for nye løsninger på sundhedsområdet," understreger handels- og investeringsminister.

Blandt de danske velfærdsteknologiske virksomheder er der også store forventninger til at skabe yderligere arbejdspladser, viser en undersøgelse fra Dansk Industri (DI).

Det drejer sig eksempelvis om dansk viden om insulin til sukkersyge eller hjælpemidler til ældre.

"Blandt andet regner syv ud af ti af disse virksomheder, at de til næste år skal udvide medarbejderstaben, og det er jo rigtig positivt i forhold den situation vi er i i Danmark," siger direktør for DI, Tine Roed, til Newspaq, og understreger:

"Dertil kommer, at mere end halvdelen af de velfærdsteknologiske virksomheder eksporterer, hvilket er væsentligt højere tal end i andre industrier."