Seks arbejdsløse medlemmer af fagforbundet 3F er lige gået glip af et job i et stilladsfirma, fordi de ikke kunne få et kort AMU-kursus i stilladsmontage.
Imens står regeringens ministre på skuldrene af hinanden for at fortælle, at efteruddannelse er afgørende for at sparke vækstmotoren i gang.
Tæt på valgkampens slutspurt retter to af Danmarks førende erhvervsorganisationer nu en hård kritik af regeringens besparelser på efteruddannelse.
Halvt så mange 3F'ere på kursus
For på bare et år er efteruddannelse af ufaglærte og kortuddannede halveret. I andet kvartal 2011 var kun halvt så mange medlemmer af 3F på AMU-kursus som i andet kvartal 2010, viser en ny opgørelse.
Dansk Industri betegner den bratte opbremsning som en "absolut skadelig udvikling."
"Vi lever af at producere produkter, der kræver et højt niveau af viden. Det forudsætter en høj fleksibilitet af arbejdskraften, som løbende skal opkvalificeres. Derfor betragter vi aktivitetsnedgangen som en alvorlig trussel mod vores konkurrenceevne," siger direktør Lars Goldschmidt.
Regeringen har sovet i timen
De tomme stolerækker på AMU-skolerne er blandt andet resultat af genopretningspakken.
For at tøjle de offentlige udgifter blev det dyrere for arbejdsgiverne at sende medarbejdere på AMU-kurser. Samtidig har et prisloft på 3.500 kroner over uddannelse gjort mange udstyrstunge AMU-kurser utilgængelige for arbejdsløse.[pagebreak]
Dansk Erhverv er mere forsigtige i deres kritik af regeringen, men finder det også "uhensigtsmæssigt", at kun halvt så mange bliver opkvalificeret.
"Det giver anledning til bekymring for dynamikken på det danske arbejdsmarked, som er en væsentlig del af vores konkurrenceevne," siger chefkonsulent Gorm Johansen.
Kurser vigtigere end nogensinde
Konsekvenserne vokser i takt med den økonomiske krise, vurderer Dansk Industri.
"Opkvalificeringen af voksne er om muligt blevet endnu vigtigere i de sidste fire-fem måneder. Det gør det aktuelle aktivitetsfald rigtig trist," siger Lars Goldschmidt.
Mens de såkaldt 'aktivitetsdæmpende foranstaltninger' på AMU-området var ment som rettidig omhu for dansk økonomi, kritiserer DI-direktøren nu regeringen for at sove i timen.
"Fra regeringens side blev det lovet, at man ville følge konsekvenserne på AMU-området nøje. Det mener vi ikke, at man har gjort," siger han.
3F: Hykleri i valgkampen
Ifølge 3F går den svære adgang til efteruddannelse hårdt ud over dem, der har mest brug for den.
"Det skaber en stor gruppe af ufaglærte og kortuddannede, som kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet, fordi de ikke har de fornødne kompetencer," siger forbundssekretær Per Christensen.
Udviklingen går især ud over tilmeldingerne til dyre kurser som svejsekurser, lastbilkørekort, truckcertifikater og stilladsmontage.
"Der er snart kun bløde kurser tilbage på hylden. Det er det det rene hykleri, når regeringen i valgkampen siger, at de prioriterer efteruddannelse," siger Per Christensen.
Troels Lund Poulsen (V) deler erhvervslivets bekymring. Det er dog ikke deltagerfrafaldet, der giver Undervisningsministeren grå hår.
"Jeg deler bekymringen for, om systemet fungerer godt nok. Derfor har jeg iværksat en kulegravning, der skal klargøre, hvordan vi støtter systemet, bedre end vi gør i dag," siger han.
Troels Lund har også hemmelig plan
Kulegravningen af AMU-systemet er iværksat på baggrund af en række opsigtsvækkende sager om millionsvindel med AMU-tilskud, som blandt andet Avisen.dk har dækket intensivt.
Resultaterne skulle have været klar før sommerferien, men Troels Lund Poulsen forklarer, at kulegravningen først afsluttes efter valget.
DI og DE siger jo sådan set, at I har skudt jer selv i foden med de her besparelser. Har I det?
"Jamen jeg siger, at vi fremlægger et forslag til forbedring og modernisering af systemet efter valget," siger Troels Lund Poulsen.
Det lyder spændende. Kan du uddybe det?
"Nej."
- I 2008 steg udgifterne til efteruddannelse eksplosivt som følge af flere arbejdsløse og produktionsnedgang i erhvervslivet.
- Med genopretningspakken i maj 2010 besluttede regeringen at reducere en række offentlige udgifter.
- AMU-systemet blev pålagt en række 'aktivitetsdæmpende foranstaltninger'.
- Arbejdsgivergodtgørelsen blev sat ned med 20 procent.
- Det obligatoriske AER-bidrag, som arbejdsgiverne betaler til AMU-systemet blev pris- og lønreguleret.
- Personer med videregående uddannelse blev pålagt at betale fuld pris for AMU-kurser.
- Kommunerne blev pålagt et prisloft på 3.500 kroner til seks ugers selvvalgt uddannelse for arbejdsløse.