USA advarer Nordkorea om at stoppe provokationer
Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil få forelagt muligheder for, hvordan Nordkorea kan håndteres, hvis ikke landets provokationer stopper. Foto: Brendan Smialowski/AFP
Pentagon vil sørge for muligheder for, hvordan Nordkorea kan håndteres, hvis ikke provokationer stopper.

Hvis ikke Nordkorea stopper sine provokationer, vil Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, sørge for at give den amerikanske præsident, Donald Trump, en række muligheder for at håndtere det nordkoreanske regime i Pyongyang.

Sådan lyder meldingen fra Pentagon mandag, efter at den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong-ho, har kaldt Trumps udtalelser i weekenden for en klar krigserklæring.

Udenrigsministeren sagde samtidig, at Nordkorea har ret til at nedskyde strategiske amerikanske bombefly- også hvis de ikke er i nordkoreansk luftrum.

- Hvis Nordkorea ikke stopper sine provokerende handlinger, ved I, at vi vil sørge for at give præsidenten muligheder for, hvordan Nordkorea kan håndteres, fortalte oberst Robert Manning, talsmand for Pentagon.

Talskvinde i Det Hvide Hus Sarah Huckabee siger desuden mandag ifølge AFP, at USA ikke har erklæret krig mod Nordkorea og kalder det for "absurd".

Den seneste tid har været fyldt med mange hårde ord og trusler mellem de to lande.

I sin tale til FN's Generalforsamling i sidste uge kaldte Trump Nordkoreas leder, Kim Jong-un, en "raketmand på selvmordsmission", der pønser på at udvikle atomvåben for at bruge dem.

Et par dage senere kom en reaktion så fra Nordkoreas leder, Kim Jong-un, på Trumps tale. Her sagde Kim Jong-un, at landet vil overveje "det mest voldsomme modtræk i historien" mod USA.

Han kaldte desuden Trump for en "en mentalt forstyrret olding".

Mandag advarer FN's generalsekretær, António Guterres, mod, at den skarpe retorik mod Nordkorea kan lede til misforståelser. Han siger samtidig, at den eneste løsning er politisk.

Han er ikke den eneste. Den sydkoreanske udenrigsminister, Kang Kyung-wha, opfordrer ifølge nyhedsbureauet AFP USA til at undgå yderligere eskaleringer med Nordkorea.

Det samme gør Kinas FN-ambassadør, Liu Jieyi, som siger, at den eskalerende retorik mellem de to ledere er begyndt at blive for farlig.

- Vi vil have tingene falder til ro. Det begynder at blive for farligt, og det er ikke i nogens interesse.

- Vi håber bestemt, at de (USA og Nordkorea, red.) vil se, at der ikke er nogen anden løsning end forhandlinger til at løse atomkraft-anliggendet på den koreanske halvø. Alternativet er katastrofalt, siger han.

/ritzau/Reuters