Uddannelse skal være del af ulandshjælp
Ministre vil tilbyde unge fra fattige lande gratis uddannelse i Danmark. Ordning kan begynde næste sommer.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) vil sammen med uddannelsesminister Morten Østergaard (R) give stipendier til unge fra udviklingslande i Asien og Afrika, så de kan tage en uddannelse på et universitet i Danmark.

Christian Friis Bach håber på at kunne tilbyde stipendier til mindst 50 unge allerede fra næste sommer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Med tiden skal ordningen udvides, så endnu flere kan blive tildelt et stipendium.

- Der er mange studerende i fattige lande, som ikke får den uddannelse, de drømmer om. Dem kan vi tilbyde at komme herop, så de kan rejse hjem og være med til at bygge samfundet op, siger han til Jyllands-Posten.

Landbrug, vand og energi er oplagte uddannelsesretninger for unge fra udviklingslande, mener ministeren.

- Det er vi gode til i Danmark, og de fattige lande har et stort behov for at for skabe løsninger på de områder, siger Christian Friis Bach,

Stipendierne vil også kunne gavne danske virksomheder og studerende i form af bedre netværk i udviklingslandene, ifølge ministeren.

Ordningen skal betales over finansloven, og indebærer, at der skal oprettes ekstra pladser til stipendiemodtagerne på universiteterne.

Både de studerenden og formanden for rektorerne på universiteterne synes om idéen, så længe der skabes ekstra pladser på læreanstalterne.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er derimod skeptisk over for forslaget.

- Regeringens målsætning er, at så mange danske unge som muligt får en uddannelse, og vi har lige erfaret, at der er rigeligt med udfordringer med at sikre kvaliteten på universiteterne, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/