Tidligere soldat: Den lange sagsbehandling har knækket mig flere gange
De sender og i krig, men når vi kommer hjem og har brug for hjælp, så forsøger de at feje os ind under gulvtæppet, siger balkanveteran Martin Glaw-Jensen om de danske myndigheder.  Foto:Privat
Balkanveteranen Martin har i over ti år været gennem Arbejdsskadestyrelsen sagbehandling, hvor lange ventetider har haft alvorlige konsekvenser for ham og hans familie.

- De sparker til folk, der allerede ligger ned. Det er helt horribelt, og jeg fatter ikke, de får lov at fortsætte.

Sådan lyder dommen over Arbejdsskadestyrelsen fra 46-årige Martin Glaw-Jensen, der om nogen har kendskab til den offentlige myndighed, der afgør sager om arbejdsskader.

Martin Glaw-Jensens skade stammer fra tiden som udsendt i Bosnien tilbage i 1990'erne. De voldsomme krigsoplevelserne har udløst post traumatisk stress (PTSD), som er en psykisk lidelse, der ofte ses hos hos personer, der har været i krig.

Men det tog ham mange års tovtrækkeri med Arbejdsskadestyrelsen, før de anerkendte hans PTSD som en erhvervssygdom og han efterfølgende kunne få tilkendt erstatning.

13 års tovtrækkeri

I alt tog det 13 år før sagen blev anmeldt første gang, til han endelig i 2013 kunne få sin retmæssige erstatning fra staten. Flere gange blev sagen afvist, og til sidst måtte Martin Glaw-Jensen stævne staten.

De mange års kamp mod Arbejdsskadestyrelsen har været hårde ved Martin Glaw-Jensen. Ikke mindst på grund af de årelange ventetider for sagbehandlingen.

- Hvis ikke jeg havde det skidt i forvejen, så fik jeg det i hvert fald efterfølgende, fortæller han om de mange år i Arbejdsskadestyrelsens sagbehandlingsmølle.

Vil sætte tempoet op

Og kritikken af Arbejdsskadestyrelsens lange ventetider er ikke ny, men har verseret de senere år, hvor flere politikere har krævet, at få sagbehandlingstiden ned. Og nu ser det endelig ud til, at styrelsen agter at gøre noget ved problemet.

De vil sætte tempoet op på sagbehandlingen af borgere med nedsat arbejdsevne, der pt i gennemsnit må vente i 27 måneder på at få deres sag afgjort.

For nyligt er 17 nye medarbejder ansat til at sætte turbo på sagbahandlingen.

Men det er slet ikke nok, mener Martin Glaw-Jensens mangeårige advokat Mads Krøger Pramming. Han udtaler til Avisen.dk, at den lange ventetid kan få alvorlige konsekvenser for familierne, der ofte går i flere år og venter på erstatninger.

For Martin Glaw-Jensen har ventetiderne betydet et kulsejlet ægteskab og flere sammenbrud.

Måtte holde sig væk fra børnene

- Det har været forfærdeligt. Jeg havde det i forvejen skidt ad pommern til. Og så skulle jeg ligge og slås med det. I alle de år fik jeg aldrig mulighed for at bearbejde det.

Afslag, papirer, der skulle findes frem, breve, der skulle sendes ind og konstant bekymring gjorde, at Martin Glaw-Jensen ikke kunne få ro til at arbejde med sin PTSD og få et familieliv op at køre.

I perioder måtte han holde sig væk fra sine fem børn.

- Jeg har været vred og frustreret. Og det har nærmest drevet mig til vanvid. Og det har knækket mig flere gange, hvor jeg er brudt sammen. Jeg ville ikke have, at mine børn skulle se mig sådan.

Han forstår ikke, at de danske myndigheder kan være bekendt at behandle deres veteraner på den måde.

De fører en udmattelses-krig

- Det er vildt uanstændigt. Staten sender os i krig, men når vi kommer hjem og har brug for hjælp, så forsøger de at feje os ind under gulvtæppet, lyder det fra Martin Glaw-Jensen.

Efter hans opfattelse forsøger myndighederne bevist at trække sagerne i langdrag.

- Det er som om, de fører en udmattelses-krig mod os, hvor de håber, at folk giver op, så de slipper for at udbetale erstatninger, siger Martin Glaw-Jensen, der flere gange har været tæt på at smide håndklædet i ringen.

Han understreger, at det ikke bare handler om pengene, men om at staten skal tage ansvar.

Han har siden tiden i Forsvaret arbejdet som murerarbejdsmand indtil et par år siden, hvor ryggen sagde stop. Han er nu på førtidspension og har for nyligt anket en sag mod Forsvarsministeriet om tilskadekomspension.