Det er mange år siden, Heine Andersen har været udsendt i krig. Og hans ihærdige forsøg på at få placeret et ansvar har allerede kostet ham dyrt. Men trods det fortsætter den 45-årige Balkan-veteran sin personlige kamp mod Forsvaret.
Først i februar tabte Heine Andersen en sag mod sin tidligere arbejdsgiver i byretten. Han havde sagsøgt Forsvaret for 275.000 kroner for den svie og smerte, som han mener er en konsekvens af den post-traumatiske stress (PTSD), han pådrog sig efter sin udsendelse.
Forsvaret blevet dog frikendt i sagen på grund af en forældelsesfrist.
- Forsvaret siger udadtil, at der ikke er forældelse på hjælpen til veteraner, mens de bruger forældelsesfristen til at undgå at tage stilling til det juridiske i min sag. Det er dobbeltmoralsk, siger Heine Andersen til Avisen.dk.
Det er derfor, han nu har valgt at anke sagen til landsretten. Heine Andersens anklage mod Forsvaret er, at han ikke var ordentlig forberedt på udsendelse. Han blev udsendt fem år efter sin værnepligt og fik ingen våbentræning. Der blev heller ikke taget hånd om ham, da han kom hjem.
Håbet er, at han med sin sag kan være med til at statuere et eksempel.
- Forsvaret skal tage et ansvar. Man kan ikke bare blive ved med at sende soldater i krig og så ikke tage et ansvar bagefter, forklarer Heine Andersen.
Vil have en afslutning
Samtidig er det også nødvendigt for ham at få en afslutning på det personlige plan på en sag, der har fyldt fem år af hans liv.
- Jeg er nødt til at køre den videre. Jeg kommer simpelthen ikke videre i mit liv, hvis ikke jeg får en afslutning. Jeg synes, at det er så uretfærdigt, siger han.
Han håber, at landsretten vil se ud over forældelsesfristen, der bunder i, at Heine Andersen i sin tid ikke anmeldte sin sag i tide. Det skyldtes, at han i første omgang ikke selv ville erkende, at det var krigen, han havde taget skade af.
- Den forbandende forældelsesfrist. Jeg vil bare gerne have, at der bliver taget stilling til det juridiske. Har Forsvaret et ansvar eller ej? Så kan jeg forholde mig til det. Det her kan jeg ikke bruge til en skid. De fejer den bare af bordet, siger han.
Handler ikke om pengene
Selvom Heine Andersen har sagsøgt Forsvaret for 275.000 kroner, er det ikke beløbet, der er vigtigt.
- Det handler ikke om pengene, men jeg synes, at Forsvaret skal tage sit ansvar som arbejdsgiver på sig én gang for alle, siger han og fortæller, at han selv har brugt 400.000 kroner på sagen, inden han som den første krigsveteran i maj 2014 fik fri proces til at føre en sag mod Forsvaret i Procesbevilingsnævnet efter et afslag i Civilstyrelsen.
- Så jeg står med en regning uanset hvad, siger Heine Andersen, der i dag lever af en førtidspension.
Det er vigtigt for Heine Andersen at understrege, at det ikke er alle krigsveteraner, der kommer traumatiserede hjem efter en udsendelse.
- Man skal huske, at det at være veteran ikke er det samme som at være syg. 80 procent kommer godt hjem, men det betyder ikke, at man skal glemme de 20 procent, der kommer skidt hjem, siger Heine Andersen til Avisen.dk.
Avisen.dk har været i kontakt med forsvarsministeriets personalestyrelse, som ikke har kommentarer til konkrete igangværende sager.