I dag faldt der dom i en sag i Østre Landsret, hvor den 45-årige balkanveteran Martin Glaw-Jensen tabte en sag mod Forsvarsministeriet. Han havde krævet såkaldt “tilskadekomstpension,” fordi han blev ramt af PTSD i forbindelse med sin udsendelse til Bosnien i 1996.
Dommen er kulminationen på en lang kamp på først at få anerkendt sin arbejdsskade og herefter få ret til den særlige pension, som er en livsvarig ydelse, der også gives til tjenestemænd. Men soldater udsendt før en skæringsdato i august 1996 har ikke ret til pensionen, afgjorde Østre Landsret altså i dag.
Martin Glaw-Jensen forstår ikke dommen.
- Jeg har det ret skidt med det. Jeg synes, det er dybt urimeligt at man forskelsbehandler folk på den måde. Man deler os jo op i et A og B-hold, siger Martin Glaw-Jensen.
Handler om ligestilling
Martin Glaw-Jensen blev udsendt til Bosnien 5. januar 1996. Hans udsendelse lå derfor før Folketinget besluttede at ligestille de soldater, der er ansat på en tidsbegrænset kontrakt, med tjenestemænd. Siden august 1996 har de to grupper af udsendte været ligestillet.
Men balkanveteraner som Martin Glaw-Jensen, der er udsendt før skæringsdatoen, forskelsbehandles altså fortsat.
- Jeg havde håbet på, at nogle kunne se, det var dybt uretfærdigt. Der er også andre end mig, der er i den klemme. Det handler om ligestilling det her, det er trods alt det samme arbejde vi gør, siger han.
Mareridt og angstanfald
Martin Glaw-Jensens symptomer på PTSD opstod over tid, efter han kom hjem fra Bosnien.
- Jeg fik det skidt, da jeg kom hjem og stoppede i forsvaret 16. august. Det var et par dage efter loven trådte i kraft. Jeg lider fortsat af søvnløshed, mareridt, angstanfald og hele turen. Jeg havde aldrig hørt om PTSD dengang, men jeg havde det hunde-dårligt, så jeg lod mig indlægge, fordi jeg ikke vidste, hvad der var galt.
I dag er Martin Glaw-Jensen førtidspensionist. Han håber stadig på at få oprejsning gennem retssystemet.
- Jeg skal lige have styr på økonomien i det, men jeg regner med, at vi anker sagen. Jeg mener ikke, det her kan være rigtigt og håber, der er nogle, som kan se det urimelige i, at man forskelsbehandler på den måde, siger han.