17 nye medarbejdere skal sætte tempoet op i Arbejdsskadestyrelsen
Når uheldet er ude og du mister evnen til at arbejde, risikerer du at skulle vente i over to år for at få erstatning. Sagbehandlingsmøllen i Arbejdsskadestyrelsen rykker for langsomt. Derfor opruster de med 17 nye sagsbehandlere, der skal være med til at behandle de godt 55- 60.000 årlige arbejdsskadesager.  Foto:Scanpix/Arkiv
En forventet sagsbehandlingstid på 27 måneder er alt for lang. Derfor hiver Arbejdsskadestyrelsen nu ekstra mandskab ind. Men 17 nye medarbejdere er langt fra nok, mener advokat.

Det går ikke længere, at borgere, der har mistet hele eller dele af deres erhvervsevne, skal vente i næsten to og et halvt år, før de kan få afgjort deres sag.

Derfor har Arbejdsskadestyrelsen nu valgt at opruste med 17 ekstra medarbejdere, der skal sætte turbo på sagsbehandlingen.

De nye sagsbehandlere skal indgå i arbejdsgruppen, der træffer afgørelser i sager om tabt erhvervsevne, der kan udløse erstatning for borgere, der er kommet til skade og derfor ikke kan tjene de samme penge som før.

Vi har nu omkring 60 medarbejdere, der behandler sager om tab af erhvervsevne, fortæller kontorchef i Arbejdsskadestyrelsens "task force" for erhvervsevnetab Karen Ryder, der forventer et forhøjet tempo for sagsbehandling.

Initiativet kommer efter et længerevarende politisk pres om at få nedsat den lange ventetid.

Advokat: Helt horribelt

Men 17 nye medarbejdere er slet ikke nok, mener advokat Mads Pramming, der blandt andet beskæftiger sig med arbejdsskader. Han mener, der skulle tilføjes et nul bag antallet af nye medarbejdere og advarer om alvorlige konsekvenser for de skadelidte og deres familier.

- Der er brug for mange flere sagsbehandlere, hvis den absurd lange ventetid skal sættes ned. Det er ikke i orden, at borgere skal gå og vente i 27 måneder uden lønindtægt. For selvom de måske får erstatning med tilbagevirkende kraft, så kan ventetiden have alvorlige konsekvenser, fortæller Mads Pramming.

Han peger på, at der kan være tilfælde, hvor børn må leve i fattigdom og usikkerhed, fordi den ene forælder venter på en erstatning.

- Og selvom sager om tab af arbejdsevne kan være komplicerede, så retfærdiggør det ikke, at det skal tage så lang tid. Det er helt horribelt, siger Mads Pramming.

Han synes dog, det er fint, at der langt om længe bliver gjort noget for at rette op på de lange ventetider.

Bryder loven

Arbejdsskadestyrelsen er tidligere blevet kritiseret for ikke at overholde loven, der siger, at arbejdsskadesager skal være færdigbehandlet på et år.

Et krav, som Arbejdsskadestyrelsen har haft svært ved at leve op til det seneste år, hvor den gennemsnitlige sagsbehandling for sager om tab af erhvervsevne lå på 25,5 måneder. Og ifølge Arbejdsskadestyrelsen kan man i 2016 forvente at vente i 27 måneder på en afgørelse.

- Vi har stået i en situation, hvor det var helt nødvendigt at forbedre kvaliteten af vores afgørelser om erhvervsevnetab, og det har medført en længere sagsbehandlingstid. Samtidig har vi en bunke af gamle sager, som vi stadig arbejder på at afvikle, lyder det fra Karen Ryder fra Arbejdsskadestyrelsen.

Nu er der rettet op på sjuskeriet

Tilbage i 2013 kom det frem, at et massivt tidspres på sagsbehandlerne resulterede i gedigen sjusk og fejlagtige afgørelser i Arbejdsskadestyrelsen.

Kammeradvokaten gik efterfølgende ind i sagen og kunne påvise så mange fejl, at direktøren blev fyret og der blev oprettet en task force, eller arbejdsgruppe, der skulle få styr på sløseriet i styrelsen.

- Vi kan se, at vi har rettet op på kvaliteten, og vi gør nu alt, hvad vi kan, for at træffe afgørelser i flere sager om erhvervsevnetab. Med flere medarbejdere i taskforcen, kan vi sætte tempoet yderligere op på afgørelser om erhvervsevnetab, siger Karen Ryder fra Arbejdsskadestyrelsen.

Hun forventer, at man med de 17 nye medarbejdere i task forcen kan få nedbragt sagsbehandlingstiden på sager om erhvervsevnetab til 21 måneder i 2018.

Loven siger

Arbejdsskadestyrelsen skal træffe afgørelse, om den tilskadekomne er berettiget til erstatning for tab af erhvervsevne inden 1 år efter anmeldelse.

For erhvervssygdomme, der skal forelægges for Erhvervssygdomsudvalget, er fristen 2 år.

Arbejdsskadestyrelsen behandler årligt omkring 55.000 - 60.000 sager, og træffer over 100.000 afgørelser årligt.

Kilder: Arbejdsskadelovens §16 og Arbejdsskadestyrelsen.