Thorning sender ministre på hyppige Kina-besøg
Dansk samkvem med Kina skal op i gear med ministerbesøg hvert år. Thorning selv lander på mandag.

Turen går til Kina de kommende år for mange danske ministre.

Det lover statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som på mandag selv lander i Beijing i spidsen for en stor erhvervsdelegation.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vores ministre vil være der hvert år. Jeg har også en intention om at komme der med større hyppighed, end vi har set i de sidste mange år, siger hun til Ritzau.

Hun vil dog ikke love at komme hvert år, sådan som for eksempel de tyske forbundskanslere har gjort de seneste 20 år. I samme periode har danske statsministre kun fire gange været i Kina.

Der er noget at komme efter, mener statsministeren, uden at kritisere den tidligere regering for at være for sløv.

- Der var ikke nogen tvivl for os om, at der var mere at gøre på det område, siger hun.

Det var også derfor, at regeringen fik en handels- og investeringsminister og en vækstmarkedsstrategi, forklarer hun.

- Og det er derfor, vi nu går meget konkret til værks ved lige nu at have mange ministre på besøg i Kina, og at jeg nu også selv rejser, siger Thorning.

Kineserne er meget interesserede i at investere for milliarder af kroner i minedrift i Grønland. Den sag er dog ikke på dagsordenen, oplyser statsministeren.

Et andet emne, som ikke er på dagsordenen, er den fængslede forfatter Liu Xiaobo, der har fået Nobels fredspris.

Helle Thorning-Schmidt tror på den kritiske dialog, som blev indført for nogle år siden, sideløbende med samhandel og kulturel- og forskningsmæssig udveksling.

- Det er vigtigt, at vi ikke gør vores samtaler med kineserne til et spørgsmål udelukkende om, hvad man får nævnt eller ikke, siger statsministeren.

Norge fik et anstrengt forhold til Kina, efter at overrækkelsen af Nobelprisen til den fængslede systemkritiker skete med en tom stol, hvor han skulle have siddet.

/ritzau/