Thorning: Lykketoft og Nyrup har skyld i valgnederlag
Helle Thorning-Schmidt var i klemme mellem Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft, som kritiserede hende åbenlyst flere gange under hendes statsministerperiode fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015. Foto: Ida Marie Odgaard, Henning Bagger og Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix/arkiv
Mogens Lykketoft kunne sagtens have kritiseret Helle Thorning-Schmidt mere under hendes periode som statsminister, siger han.

Det var kun en lille krusning, Helle Thorning-Schmidt (S) blev udsat for, da hun i sin statsminsterperiode blandt andet skulle stå på mål for kritik fra blandt andre partifællen Mogens Lykketoft.

Lykketoft siger dog selv, at han var "utrolig tilbageholdende", mens Helle Thorning-Schmidt ser det helt anderledes. Det kom frem søndag aften i DR-serien "Statsministrene", hvor hun blandt andet giver Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen en stor del af skylden for, at hendes egen embedsperiode blev kort og ført i oprørt vande.

- Det kan også være, vi var blevet valgt igen, hvis vi i løbet af de år, jeg var statsminister, havde haft lidt mindre intern debat. Det gjaldt blandt andet tidligere formænd, som jo havde rigtig mange holdninger til tingene. Der tror jeg, det havde været bedre - ikke bare nemmere for mig - men også bedre for partiet, hvis de, i hvert fald nogle gange, havde holdt lidt igen med nogle af de meget stærke holdninger, de havde, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun mener at Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft var "meget højtråbende" i forhold til, hvad tidligere socialdemokratiske statsministre og partiformænd havde været udsat for.

- Det jeg kan konstatere, det var, at det var skadeligt for Socialdemokratiet, og det var skadeligt for vores muligheder for at fortsætte i regering, siger Helle Thorning-Schmidt til DR.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt gik Mogens Lykketoft til angreb på beskæringen af børnechecken til de højest lønnede og sænkningen af selskabsskatten fra 25 til 22 procent, mens Poul Nyrup Rasmussen modarbejdede hendes regering i salget af energiselskabet DONG.

Her mente Poul Nyrup i Politiken i januar 2014, at et køb af DONG for Goldman Sachs ville være "en forrygende forretning. Set fra Danmark er det en bundskraber".

Efter den udtalelse rejste der sig en folkelig modstand, og internt i partiet blev Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon kraftigt kritiseret, mens SF endte med at forlade regeringen.

- Det var meget skadeligt, at man var så hård i sin kritik, og nok også på visse punkter uden at have fundament i virkeligheden, for hvad der egentligt var rigtigt, siger Helle Thorning-Schmidt og konstaterer, at det kostede i meningsmålingerne.