Administration 

Taxamanden: Så hold dog op med at være fattig!

Politikere som Joachim B. Olsen (LA) og Jørn Neergaard (V) kender overordentlig lidt til virkeligheden på jobcenteret, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

SANNE ER en af skygge-kunderne i vogn 2282, min sølvfarvede taxi-arbejdsdplads med det grønne logo.

Mine skyggekunder.

Det kalder jeg mine læsere på min blog www.taxamand,dk og mine 3000-4000 Facebook-følgere, som læser mine beretninger om verden set gennem forruden på en Mercer.

De er på ingen måde andenrangs eller skyggen af dem selv. Det er ikke det, jeg mener. De sidder blot ikke med i vognen. Men til gengæld læser de mine beretninger fra den virkelige virkelighed og repræsenterer min vigtigste motivation – uanset om de bare læser, om de ”liker” – eller ligefrem kommenterer.

De er mine Facebook-venner.

Sanne har jeg mødt ved et enkelt foredrag, jeg holdt. Et håndtryk og nogle få minutter. Resten ved jeg om hende fra ”fjæsen”.

MEN JEG har tænkt på hende nogle gange. Ikke mindst lige nu, hvor mennesker i krise i det sociale system udsættes for grov omtale og ringeagtelse i politik og i medier.

Det kan være den overbærende facon, som Simon Emil Ammizbølls – hvor han sådan lidt nørde-agtigt kommer på besøg hos de fattige for at se, hvordan de har det, og hvordan de kunne holde op med at være – fattige. (Som det foregik i den ”virkelige verden” – et et public service tv-koncept).

Eller Joachim B. Olsens neoliberale, patriarkalske, så-tag-jer-dog-for-helvede-sammen-stil i diverse lyn-interviews.

To stærke LA-profiler, der synes, det er synd for de rige og som ligner hinanden på et punkt: De kender overordentligt lidt til almindeligt arbejdsliv.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) er en af landets super-djøf’er. Han var i sine yngre dage direktør i en del år i selvsamme fagforening for jurister og økonomer i 14 år - og i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han var chef i 20 år. En dygtig mand i en arbejdsverden, hvor det handler om modeller, teorier og varetagelse af særinteresser. Hans gode råd for nyligt til mennesker, der støder hovedet mod kontanthjælpsloftet: Gå ned på jobcenteret og få dig bare en lille smule arbejde, så undgår du at få loftet i hovedet

Dér har manden helt tydeligt aldrig sat sine ben!

OG I de sidste par uger har vi så oplevet underklassen udsat for noget, der nærmest ligner et reality-show. En nybagt forfatter, hvis vrede mod sig egen opvækst i armod har fået hende til at vende raseriet mod de fattige generelt – men ikke mindst imod sin egen familie. En debat med så mange af- og vildveje, at det må smerte de tusindvis og atter tusindvis af mennesker, som ikke alene er bokset op i fattige kår, men nu også selv må bære skylden.

Jeg kontaktede Sanne, min Facebook-ven, da hun reagerede åbent på mine opslag. Og her er så lidt af hendes historie og den kamp, hun fører for at få bare et lille flexjob på 2 x 4 timer – som hun kan klare. Når nu samfundet ikke har fundet hende berettiget til pension. Selv om hun i realiteten har svært ved at klare et arbejde.

Hun er ikke vred på kommunen. Hun synes sagsbehandleren er nænsom og hjælpsom. Det er ikke hendes projekt at gøre sig til offer – eller heltinde over, at hun kan stå på benene endnu.

Men det ”samfund”, som hun betalte skat til i mange år, vil enten ikke vide af hende – eller antyder med praksis, at enten må hun tage sig sammen – eller også må hun leve som meget, meget fattig.

Sanne er selv social mønsterbryder fra et dybt alkoholiseret miljø. Hendes far døde af druk tidligt og mor gik samme vej, da datteren var helt ung. Hun holdt i bogstavelig forstand sin egen, døende mor i sine arme, mens hun – Sanne – var ved at skrive speciale-opgave på uddannelsen som socialpædagog. Opgaven fik i øvrigt topkarakter. Også selvom moren i en af sine branderter havde sagt: En pædagoguddannelse – det klarer du aldrig!

HUN TRAK sig op af den sociale sump uden at gøre sig til af det eller svine den til, - selv om hun egentlig havde gode argumenter for at være vred. Hun fik to børn og er i dag først i 60’erne og lever et alene-kvinde-liv i et lille rækkehus i Bagsværd.

For få år siden slog så canceren ned i hende og ændrede hendes levevilkår. Hun er principielt raskmeldt, men har følgevirkninger af kemobehandlingen. ”Restless legs” - det vil sige, at hun har ”sovende” og ”prikkende” ben, som gør det svært for hende at hvile, når hun lægger sig. Hun lider af ”kronisk udbrændthed”, som i realiteten gør det umuligt for hende at have et krævende arbejde – også i hendes faglighed, hvor hun som socialpædagog har arbejdet med psykisk syge og handicappede børn. Med glæde og succes. Men nu kan hun ikke meget mere.

Det er blevet afprøvet i forskellige ”ressourceforløb”, og nu, hvor hun snart fylder 62 år, er hun i gang med det tredje.

I øjeblikket får hun 80 procent af dagpengene og har 2500 til sig selv om måneden, når de faste udgifter er betalt. Hvis hun bliver ”ledig flexjobber” – altså berettiget til flexjob men ikke kan få eller finde noget, hun kan klare, ryger hun ned på 60 procent af dagpengene. I så fald bryder hendes økonomi reelt sammen, og hun har INTET rådighedsbeløb i den lille, lejede rækkehus.

Ved et lille ”mirakel” kan hendes pensionsforsikringsselskab udbetale 75.000, fordi hun er inde i det omtalte ”resourceforløb”.

Men det er en stakket frist at bruge de penge som en ”kassekredit”, der udløber, når kassen er tom. Og under alle omstændigheder går hun i givet fald i gang med at bruge af den pension, som faktisk først var tiltænkt hende, når hun kan gå på pension om fem år.

Sannes arbejdsdrøm: At arbejde som chauffør for en blomsterbutik eller lille forretning på hjemegnen – 2 x 4 timer ugentligt. Hun elsker at køre bil og trives arbejdsmæssigt bedre lidt alene på fire hjul.

JEG ER hverken økonom, socialrådgiver, eller jobkonsulent.

Jeg er bare taxamand og storyteller fra det almindelige liv. Alligevel spørger jeg:

Er der dog ikke en lille virksomhed i Bagsværd og omegn, som kunne give Sanne et chaufførjob på flextid som tak for hendes indsats for at fjerne sig fra forældrenes drukunivers? Et skulderklap for at hun tog sig en uddannelse, betalte skat og opdrog to børn?

Et lille trylleslag, som kunne fjerne frygten for den invaliderende fattigdom, når nu systemet ikke kan få hende ind i fællesskabets varme

Jeg stiller op med en gratis hyldesttur i vogn 2282 til den, der kan gøre den lille arbejdsdrøm til virkelighed for Sanne.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

to personer med elcykler
Nyheder

Dansk elcykelfirma
vil undgå konkurs

en kvinde laver kyssemund
Kendte

Julie Zangenberg stråler: Gift med gourmetkok

en færge i havn
Nyheder

Dansk færge brager

ind i færgeleje

en bygning
Nyheder

Luksushotel

drejer nøglen om

Märtha Louise
Kongelige

Skandaleprinsessen bliver reality-stjerne

Løve
Nyheder

Løve dræber dyrepasser

Lotto-gevinster
Helt vildt

Pensionist vinder 13 mio:

Nu vil jeg rejse Danmark rundt

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Messerschmidt angriber S:

I svigter de ældre

smadret bil
Krimi

Totalskader sin Tesla

Portræt af kvinde
Kendte

Dansk stjernedatter:

Jeg vendte usikkerheden

til selvtillid

Donald Trump
Nyheder

38-årig tiltalt:

Lækkede Trumps

selvangivelse

Bus i vandmasser
Nyheder

Søløve på springtur efter oversvømmelse

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation

En person får målt blodtryk.
Nyheder

20.000 aner ikke

de lever med skjult

arvelig sygdom

Michael Poulsen på scenen han synger ind i en mikrofon.
Kendte

Vennens død sendte

dansk stjerne tilbage

til rødderne

Nicklas Bendtner laver "thumbs up" i Parken iført en mærkelig hat og en enorm jakke. en
Kendte

Bendtners nye

romance går

verden rundt

En politibil med udrykning.
Krimi

Bil beskudt på

Helsingørmotorvejen

En efterårshimmel med nogle træer, der er gyldne
Nyheder

Efter lun periode:

Nu rammer efteråret

Kvinde ved mobile home
Nyheder

Stort rejsebureau konkurs

Træ mod blå himmel
Nyheder

Et af Storbritanniens mest kendte træer fældet - teenager anholdt

Brandbil på villavej
Krimi

89-årig kvinde død i brand

Ulv i skoven
Dyreliv

Forskere: Der er plads til over 200 ulve i Danmark

kø på motorvej
Krimi

Politiet spærrede bro

Politiafspærring
Nyheder

Menneskejagt efter dobbeltdrab i Norge

Kaare Dybvad Bek
Nyheder

Ukrainere kan blive i Danmark til 2025

ambulancer og politibiler
Krimi

Mand død i færdselsulykke

Adolf Hitler
Dyreliv

Hitler-bille tæt på udryddelse

Københavns Byret
Krimi

Kræver 216 års fængsel i kokainsag

Politimand dirigerer folk
Nyheder

Skyderi på universitet - flere døde

restaurant set udefra
Nyheder

Ikonisk restaurant går konkurs

mand poserer
Kendte

Dumbledore er død

afgangstavle i lufthavn
Rejser

Her får du mest for

pengene i efterårsferien

person vaccineres
Sundhed

Over 65? På mandag er det gratis 

skilt foran 7-eleven butik
Helt vildt

Stjal 70 chokoladebarer 
og tabte bukserne 
under flugten

gravid ligger i seng
Sundhed

Danmark ramt af

kighoste-epidemi 

band på scene
Film og TV

Her skal Melodi Grand Prix afholdes 

fodboldspiller på banen
Kendte

Ups: Superstjerne

meldt skudt

ambulance kører på vej
Krimi

41-årig dør efter

arbejdsulykke 

sygehus set udefra
Nyheder

Sygehus sparer dyner væk

par poserer
Kendte

Helmig laver titelsang

til filmatisering af

konens bog 

sanger poserer
Film og TV

DR vil knække koden:

Nu skal vi i finalen

trump taler
Nyheder

Trump til fabriksarbejdere:

I ender alligevel uden job

bil kører i regnvejr
Biler

Gør bilen klar

til vinterkulden 

skole set udefra
Krimi

Overgrebssag på skole

skaber stor frustration

tv-skærm med billede af amerikansk soldat
Nyheder

Amerikaner løb ind i

Nordkorea: Nu vender

han glad hjem

politi til stede på idrætsplads
Nyheder

Sverige: Ung mand

skudt og dræbt foran

børn til træning

En kvinde bag kassen i Netto i camouflageunifom
Nyheder

Betjener kunder i

hjemmeværnsuniform

En bygning med booking.com udenpå
Nyheder

Nu kommer pengene:

Vi forstår fuldt

ud frustrationen

Ditte Hansen og Las Bygmann
Film og TV

TV 2 afslører ny

stjenespækket serie

Mads Mikkelsen på den røde løber.
Kendte

Mads Mikkelsen

har ikke en

chance

En rå bøf på et spækbræt.
Nyheder

Bøffer tilbagekaldes -

kan give dårlig mave

Svenske betjente ved en svensk politibil
Nyheder

Dreng fundet død

på hotel - mor anholdt

Præsidentparret med hunden imellem sig.
Nyheder

Præsident-hund

bider endnu

en livvagt

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid

bogforside
Bøger

Bamsen Mo fortæller

om jødernes flugt

plakat med ansigt
Nyheder

Vil udvise

amerikansk soldat

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard:

Kriminel fortid

mand og kvinde
Nyheder

Ikke flere aborter