Administration 

S-profil: Løkke sparker til velfærdssamfundets hjørnesten!

Regeringens udspil til finanslov og 2025-plan er en særdeles giftig cocktail for fremtidens velfærdssamfund, mener Rasmus Prehn (S).

Rasmus Prehn har været socialdemokratisk folketingsmedlem siden 2005. Rasmus Prehn har været sit partis ordfører på blandt andet forsknings-, bolig- og kommunalområdet. I dag er han socialdemokraternes transportordfører. Udover transportområdet er han optaget af at styrke uddannelsesområdet, sikre ordentlig velfærd, mindre ulighed samt flere lærepladser og arbejdspladser. Endelig har han en helt særlig forkærlighed for Nordjylland, hvor han er valgt og bor med sin kone, tre børn og en Golden Retriever.

MED LØKKE-regeringens udspil til finanslov og 2025-plan er der blandet en særdeles giftig cocktail for fremtidens velfærdssamfund og sammenhængskraft. Og får den stadig mere maniske Anders Samuelsen (LA) lov til at tilføre yderligere asocial malurt til regeringens bæger af egennytte og kynisme, kan resultatet blive direkte dræbende for det Danmark, resten af verden beundrer, og som vi selv er så stolte af.

Nedslidte lønmodtagere skal ifølge forslaget endnu senere på pension, selvom flere af dem allerede er ved at segne. Velfærden tilføres ikke flere midler, men færre, eftersom den beskedne offentlige ”vækst”, som Løkke dygtigt har solgt som noget positivt, og som bekymrende mange journalister er hoppet med på, reelt betyder minusvækst, når den demografiske udvikling med stadig flere medborgere og ikke mindst ældre tælles med. Derfor bliver der reelt langt færre penge til børn, syge og investeringer i fremtiden i form af fx uddannelse, forskning og infrastruktur.

Endelig lægges der op til en ganske voldsom reduktion – på hele 20 procent - af statens uddannelsesstøtte (SU). Et forslag der vil få voldsomme konsekvenser for den sociale mobilitet i samfundet, og som vil betyde, at vi formentligt kommer til at mangle tilstrækkeligt veluddannet arbejdskraft i fremtiden og tabe betydelige skatteindtægter, da færre danskere kan sikre sig de højtlønnede job, når uddannelsesniveauet falder. I øvrigt rammer SU-forringelserne ikke bare privilegerede universitetsstuderende, men også mange – både unge og voksne – på erhvervsuddannelserne og på de mellemlange uddannelser.

REGERINGEN HAR dygtigt tilrettelagt sine udspil rent kommunikativt. Alt hvad der kan krybe og gå af borgerlige erhvervsorganisationer, kommentatorer, tænketanke og bankøkonomer har været i medierne med en skønsang om alt det fortræffelige i Løkke-regeringens plan. Det er ikke meget, kritikerne er kommet til orde. Symptomatisk for pressedækningen af Løkkes udspil er, at TV2-kommentatorerne, Søs Marie Seerup og Anders Langballe, der begge har en fortid som ansatte i partiet Venstre - som de eneste - fik til opgave at svare på, om Løkke havde begået løftebrud, når han før valget havde lovet ikke at røre SU’en, men nu er parat med at barbere den ned med 1/5 – altså 20 procent. Det var der ikke noget løftebrud i, kunne de to såkaldte kommentatorer konkludere. Vi lever i den grad i et postfaktuelt samfund. Man kan slippe afsted med selv den groveste løgn, så længe man bestemmer over medierne.

Jeg vil naturligvis gerne gennemgå mine argumenter imod alle Løkke-regeringens planer. Men det kan jeg ikke nå i denne blog. I øvrigt er jeg heller ikke fremmed overfor, at Socialdemokratiet kan forhandle med regeringen på flere punkter fx erhvervspolitikken, hvor jeg ser flere fælles interesser. Men jeg vil her koncentrere mig om SU-spørgsmålet, som efter min mening har fået overraskende lidt opmærksomhed taget i betragtning af, hvor voldsomt et angreb forslaget er på landets unge og på hele den danske uddannelsesmodel med stor social mobilitet og mange mønsterbrydere.

Regeringen vil spare 3,3 milliarder kroner på SU-systemet. Først og fremmest for at kunne finansiere deres mange skattelettelser. Men også, som de siger, for at gøre SU-systemet mere ”robust”. Altså sjovt som det manipulerende ny-sprog på George Orwellsk måde sniger sig ind i sproget for at sløre en voldsom besparelse. En milliardbesparelse på fremtidens uddannelse og en gigantisk olfert til landets mange studerende, elever og lærlinge er pludselig noget, man gør for at gøre systemet mere ”robust”. Så har man hørt det med.

Dernæst argumenterer regeringen for, at SU-systemet på den måde bliver mindre attraktivt for de mange udenlandske studerende, der læser i Danmark uden senere at bruge deres uddannelse i Danmark. Nu vil de gratis uddannelser i Danmark nok stadig virke tillokkende på unge, der måske skal betale for deres uddannelse i deres hjemland. Dernæst vil selv en beskåret SU være bedre end ingenting, hvilket er realiteten i mange af de lande, som de udenlandske studerende kommer fra. Jeg kan således have mine tvivl om, hvorvidt regeringens forslag vil have det formål, de påstår over for udenlandske studerende. Måske vi i stedet skal sikre os, at disse udenlandske unge på anden vis bidrager til Danmark, nu de er her?

DERNÆST PÅSTÅR regeringen, at besparelsen på SU’en vil have den effekt, at de unge kommer hurtigere igennem deres uddannelse. Men hvordan i alverden det? De kan selvfølgelig have en interesse i at blive hurtigt færdige for ikke at opbygge for stor en gæld. Men er virkeligheden ikke snarere den, at de unge tvinges til at tage mere arbejde og dermed samlet set bliver senere færdige? Nøjagtig denne negative effekt var i hvert fald det, der skete, da man lagde SU-støtten om til lån i Norge. Markant færre tog uddannelse. Og dem, der tog, blev mærkbart senere færdige. Nordmændene har således lavet rapporter, hvor de slår fast, at de forventede positive effekter af deres SU-besparelser er udeblevet. Kun de negative konsekvenser blev til noget. Ændringen var en klar fiasko i Norge. Havde regeringen villet, kunne de bare have kigget til vore nabolande Norge og Sverige, hvor SU-systemet er erstattet af lån. I både Norge og Sverige gælder det, at en relativ mindre andel af landets unge tager en videregående uddannelse end i Danmark. At dem, der tager uddannelsen, i langt højere grad bliver senere færdige eller dropper helt ud sammenlignet med Danmark. Endeligt er det tydeligt, at Norge og Sverige har langt færre, der bryder den negative sociale arv og fx kommer fra et ikke bogligt hjem og tager en lang videregående uddannelse, end vi har her i Danmark, hvor vi ikke mindst på grund af vort SU-system har flest mønsterbrydere i hele verden. Sagen er nemlig den, at lån er et kæmpe tabu i rigtigt mange hjem med ringe tradition for uddannelse. Og færre børn fra hjem uden uddannelsestradition vil kunne se sig ud af så stor en gældsætning, når de ikke en gang er sikre på, de overhovedet kan klare uddannelsen. Så bliver det lettere at springe fra.

Så selvom staten i regeringens plan står til at ”spare” 3,3 milliarder kroner, kan det meget vel ende med, at staten i stedet mister penge på forslaget. Både staten og private virksomheder tjener nemlig mange flere penge på at have uddannet arbejdskraft. Lige nu mangler det danske samfund faktisk både faglært og højtuddannet arbejdskraft, og begge dele bliver der mindre af med regeringens model. Det giver dårligere vilkår for virksomhederne, ringere konkurrenceevne og færre skatteindtægter. Forslaget om SU-forringelser bygger således på en række misforståelser eller fejlinformation. Og forslaget lugter mere af at være en panikagtig snuptagsløsning for at finde penge til de riges mange skattelettelser end af at være en gennemtænkt vinderstrategi. Både samfundet og fremtiden bliver de store tabere, hvis Løkke og blå blok får deres forslag igennem!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen