Administration 

Taxamanden: Flyt etaten til provinsen

Jeg sidder i taxien med en klog og ung, veluddannet kvinde. En nordjyde. Vi morer os over musen, der vil gungre som en elefant. Hun er irriteret over, at hendes forbliven på hjemegnen ses som et udtryk for flytte-angst.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Dansk politik har en gravhunds psyke. Beskeden af størrelse, og alligevel evigt gøende og markerende som en slags kompensation for egen lidenhed.

Arrogancen kan ikke mindst aflæses i vores regions-politik.

Mens vore broderlande som Sverige og ikke mindst Norge fører en bevidst politik om at fordele service og statslige arbejdspladser over hele det store land, så er det tvingende nødvendigt i vores landsby-kongerige at gøre andet end at fastholde en sygelig centralisering af magten i hovedstaden København.

Tager man vores geografiske udstrækning i betragtning er det mere tragisk end komisk.

TAGER MAN GEOGRAFI og transporttid i betragtning, er vi at sammenligne med en international storby med forstæder. Og hvis ikke vores amatørpolitikere havde leget med diesellokomotiver, mens verden omkring os gik elektrisk, kunne vi havde brugt milliarder af spildte kroner på at forberede og udvikle et hurtigtogsnet og måske nye tunnelforbindelser, så vores lidenhed blev transformeret til en storhed.

I Danmark vender man mulighederne om til en kollektiv slaphed: Landet er jo lille, så vi lader udvikling være udvikling – og så sender vi af og til et forskerhold til provinsen for at se, om der kan gøres noget.

Jeg sidder i taxien med en klog og ung, veluddannet kvinde. En nordjyde. Vi morer os over musen, der vil gungre som en elefant. Hun er irriteret over, at hendes forbliven på hjemegnen ses som et udtryk for flytte-angst.

HVORFOR SKAL MAN være flov over at forblive nordjyde i en god erhvervskarriere, når københavnerne er ved at skide små, lyserøde grise, hvert gang der tales om at ændre på den det statslige og erhvervsmæssige hierarki?

Der er egentlig ikke minutiøst forberedt for hendes vedkommende. Hun er naturvidenskabeligt højtudannet akademiker fra Aalborg Universitet Og hun er hurtigt kommet ind i et særdeles profileret job i en produktionsvirksomhed i det nordjyske, der er ejet af en verdenskendt dansk medicinalvirksomhed. Er det at opføre sig som hjemmefødning?

Samme virksomhed har, ved jeg fra min taxi, oprettet en afdeling for avanceret matematik og statistik i det jyske, fordi de bare MÅTTE fat på det bedste statistikere, Danmark kunne byde på.

OG NÅR MOSES ikke ville komme til bjerget …

Selvfølgelig er det ikke noget problem for en verdensomspændende virksomhed at have arbejdspladser 300 km fra hovedstaden, når hele verden er ens Arena.

Modbilledet er grædekonerne fra DJØF, Ingeniørforeningen og de statslige fagforeninger, der står frem med deres røde øjne, hver gang der er planer om at flyttet lidt på statsapparatet.

Sidst – i debatten for blot en måned siden planerne om at flytte energistyrelsen til Esbjerg. Her klynkede ingeniørernes tillidsmand over den tilstunde katastrofe, hvis ikke Energistyrelsen kan forblive geografisk, hvor den altid har været:

"…Bjarke Hansen (tillidsmanden) påpeger samtidig, at det vil blive sværere at indkalde til møder med kort varsel, ligesom udenlandske samarbejdspartnere får sværere ved at lægge vejen forbi…"

JEG GRÆMMES. Er det her den danske statsadministrations svar på den globale og digitale virkelighed?

Er alle bønderne flyttet til det indre København?

I min taxi møder jeg mennesker fra hele verden, der har slidt og slæbt, der har bekostet egne uddannelser på verdensmarkedet og nogle har flygtet fra despotiske regimer – for at få muligheden for at arbejde i verdens – nu tredje lykkeligste nation.

Og så er en flytning 300 km og tre timers togtid mod vest en eksistentiel katastrofe for den danske, veluddannede arbejdskraft.

Mit umiddelbare modsvar er: Bliv i København, sæt turbo på uddannelserne fra provinsuniversiteterne og til etaternes chefer: (Altså dem, der tør leve et liv uden for København K og F og forstæderne i Whiskybæltet): Og flyt så nogle ministerier og styrelser ud – og find de nye embedsmænd på det internationale arbejdsmarked, hvis ikke de allerede findes derude – i provinsen.

Og inden medlemmerne af Opportunistisk Folkeparti gør sig for meget til over at have taget denne sag op i 2015.

I 2002 HAVDE den hektisk forandringsparate kulturminister Brian Mikkelsen en plan om at flyttet Rigsarkivet til Odense. Her kom den daværende finansordfører for DF Kristian Thulesen lige pludselig i tvivl om sin kærlighed til det ydre Danmark som ellers er rygradioen i partiets selvopfattelse.  og  …

"… hvis en flytning til Odense ikke er hensigtsmæssig i forhold til Rigsarkivets daglige drift, så vil vi blokere for en udflytning …".

Brian Mikkelsen var mærligt nok ikke under kanonbeskydning for 'løftebrud' dengang i den nye Fog-regering, selv om han startede ministerperioden med to solide nederlag: TV2, der skulle sættes til salg inden 100 dage. Det er ikke blevet til noget endnu – 13 år efter.

OG SÅ DEN DER MED rigsarkivet til Odense.

For den sidste sag fik han så mange tæsk af den konservative rigshistoriker og dobbelt-doktor (historie og jura), Ditlev Tamm, at den unge, velfriserede kulturminister hurtigt måtte finde nye, ufarlige sager, og inden han blev afsløret med gravhundens anatomi: Meget bidsk – og meget lille.

Jeg sidder og skriver de her linjer på min fødeø, Bornholm. Jeg kan med egne øjne iagttage en overlevelseskamp, der ikke kan gennemføres uden politisk vilje til at samle Danmark.

Der er ikke brug for bjergbondestøtte eller andre lapperier. Der er brug for politik. – Ikke endnu flere eksempler på de arrogante mindreværdskomplekser. Findes der politikere, som evner at gå i felten for disse to punkter:

  • Betragt Danmark som en hel nation og udnyt det moderne samfunds digitale kommunikations-og transportmidler. Udlæg væsentlige dele af statsadministrationen til hele landet som en bevidst tilføring af viden og arbejdspladser i hele Danmark. Lav en plan for udflytning af to tredjedele af den offentlige etat til Danmark uden for hovedstadsområdet.
  • Reducer transportudgifterne til de danske yderområder. Først og fremmest færgeudgifter og broudgifter. Halver udgifterne, eller nedsæt dem til en tredjedel. København har, naturligvis, hovedstadens og storbyens infrastruktur og kulturtilbud for milliarder betalt og subsidieret af det offentlige, fællesskabet Danmark. Derfor er det ikke en hjælpeaktion men en menneskeret at fællesskabet finansierer billig transport til og fra det ydre Danmark.


Kære politikere. Taxamanden ønsker ikke copyright på disse forslag.
Stjæl dem og gør dem til jeres egne!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Corona

Laveste antal positive

siden september

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-ordfører

beklager dybt:

- Det var en fejl 

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Politi afspærrer

legeplads efter

dødsfald 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde