Administration 

Taxamanden: Fodbold-fællesskabet er totalt overvurderet

"Jeg sagde smilende, at fodboldkulturen er danskernes karneval, hvor selv et af verdens mest velbjergede og i hvert fald lykkeligste folk har behov for at gøre op med dogmer og autoriteter. En slags antikkens orgier iklædt nutidens udtryk."

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Jeg forventer ikke verdens forståelse.

Jeg regner med foragt og i bedste fald overbærenhed.

Noget på linje med at afsløre en mangeårig seksuel orientering, som det har taget generationer at få forståelse for.

Men jeg er – her i min modne alder – ramt af oprigtighedens virus.

Traumerne må ud.

Sandheden må på bordet.

Jeg synes, at fodbold-fællesskabet er totalt overvurderet. Jeg oplever kulturen om de store klubber og nationale opgør som stammekrig for en lidt primitiv, dekadent kultur, der mangler reelle modsætninger og opgør. Og jeg må erkende, at min afvisende holdning til ”…sporten over alle sportsgrene …” eller ” … danskernes mest foretrukne kulturudtryk” ikke har ændret sig til det positive i mine tre år i taxiuniverset.

Samtidigt irriterer det min journalistiske sjæl, at vi gang på gang skal trækkes igennem en total folkeforførelse, når nationen deltager i de kollektive tantra-orgasmer i forbindelse med de store fodboldevents - landskampene og nationale dyster i diverse turneringer. Eller bare det postmoderne opgør mellem arbejderklassens renhed og københavner-selvfedmens inkarnation: FCK og Brøndby!

Kan man forestille sig nogen mere kliché-betonet konflikt end den mellem Vestegnens barbarer og eliten i Danmarks hovedstad?

Taxamanden støder jævnligt på den ofte ekstremt bøvede fodboldkultur.

Som da jeg endnu kørte taxi i weekenderne foran Parken på Østerbro, da portene gik op og tusindvis af tilskuere væltede ud efter en af de større, danske turneringskampe. Det er sjældent at have oplevet så mange lamme-stive unge og voksne mænd samlet på et sted – og så en søndag eftermiddag. En ugentlig repetition af den årlige Roskilde Festival.

Er du der, Parken? Kan du høre eller se noget som helst?

Mange af tilskuerne væltede rundt i deres beruselse, som havde de gennemgået flere rundvisninger på et alt for generøst bryggeri. Indtil da havde jeg aldrig set mig selv som puritaner, men jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at forstå, hvorledes den skønne idrætsudøvelse med højt betalte, professionelle artister kunne tale til den del (og den var ikke lille!) af tilskuerne, der er så berusede, at de næppe kunne se nakken på næste række af berusere.

Eller da jeg for et par dage siden i slutningen af min vagt blev vidne til beruselsens nødvendighed allerede flere timer inden kampen mellem lilleput-staterne Albanien og Danmark. Byen flimrede af røde flag. Det ene med et hvidt kors. Det andet med den to-hoved ørn i sort.

Det var sådan set meget smukt.

Inde i byen måtte jeg stoppe flere gange, fordi et hold fodbold-berusere ikke orkede at bruge de dertil indrettede fodgængerovergange. For mig er det helt fint at byen fester, når der er mulighed for det. Men typerne?

Lige foran køleren på merceren stoppede en stor, tung dansker, et monster i sidste livsfase. Totalt, pissefuld, så man kunne se de våde øjne helt ind i kabinen, hvor den udenlandske kunde blev lidt utryg. Jeg fortalte hende, at hun bare skulle tage det helt roligt. Jeg sagde smilende, at fodboldkulturen er danskernes karneval, hvor selv et af verdens mest velbjergede og i hvert fald lykkeligste folk har behov for at gøre op med dogmer og autoriteter. En slags antikkens orgier iklædt nutidens udtryk.

Så grinede hun lidt befriet.

Til trods for denne halvfede beruser, der dinglede indover mercerens kølerhjelm, mens hans mave nærmest pakkede den berømte sølvstjerne ind i dansk, fersk menneske-flæsk.

Måske var det også hans påklædning, der fik min kunde til at grine. Alt var rødt og hvidt undtagen de smånussede jeans, som var gledet et stykke ned ad de hvide baller. ”Cykelstativet” var nærmest til frit skue. Hvis altså det ikke ligefrem var for et par Dannebrog-rødfarvede kæmpe underbukser, som fodbold-beruseren havde trukket ud over de slidte jeans.

Kan man forestille sig noget mere dansk?

Det håber jeg sgu!

Senere på dagen var en anden rødfarvet viking ved at flå døren op til taxien, hvis ikke jeg sekunder inden havde nået at trykke på knappen for centrallåsen. Han havde et øjeblikkeligt transportbehov med mindre end en kilometer til Parken. Givetvis alt for fuld til at bevæge sig den enorme afstand. Og i hvert fald så påvirket, at han ikke ænsede mine to kunder på bagsædet.

Det lykkeligste folk kan i kollektiv, beruset tilstand sagtens aspirere til at være et af de dummeste!

Lykkeligvis var kunderne fra Tyskland, en nation der sagtens kan leve op til til fodboldsportens dybe dekadence, blandt tilskuerne.

Og så vil jeg ikke denne gang beskæftige mig dybt med dyrkelsen af vold i fodboldkulturen – stærkt inspireret af en kort surfen på Internettet. Jeg tænker ikke bare på grovhederne på banen, hvor unge mænd med milliongager sparker, slår, spytter eller ”blot” kommer med racistiske bemærkninger, hvis noget kikser for dem i kampens hede. Nej, jeg tænker på de voldsorgier, som udspiller sig mellem de mest fanatiske fans før og efter kampene.

På Youtube har nogle af de hel- eller halvfascistiske grupperinger lagt små film ud af deres sammenstød. PLANLAGTE krige for neandertalere, må man forstå. Det er åbenbart en kampsport, at to nogenlunde lige store grupper af fans fra to klubber mødes - nærmest på åben mark – og så slås med bare næver, slag og spark indtil en af stammerne begiver sig forslåede og omtumlede på retræte. Det hele bliver optaget og lagt på nettet.

Man mangler bare silhuetten af en mammut i baggrunden, en stor sabeltiger eller resterne af en gletsjer fra sidste istid – så havde iscenesættelsen og dateringen passet til kamphanernes udviklingstrin.

Meget af det her er til at grine af – og har principielt ikke noget med selve sporten at gøre. Jeg ved jo godt, at jeg retter bager for smed. Eller idiot for legedreng. Jeg undrer mig blot over, at fodboldkulturen vælger at rumme både sport, alkoholmisbrug, fordummelse og fascisme i sin nærmeste kreds.

Hele dette cirkus er gennemsubsidieret af erhvervslivet. Men jeg har svært ved at forestille mig samme erhvervsliv være så sløsede med deres egne værdier, som tilfældet i de fodboldmiljøer, de selv er med til at understøtte.

PS: Som et plaster, revet af såret, blev en advokat og en direktør i går idømt ubetingede fængselsstraffe for at have manipuleret med aktiekurserne på fodboldreligionens egen domkirke, Parken. Der er plads til barbariet fra bund til top!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald