Taleban-ledere frigives fra Guantanamo
Barack Obama underskrev 22. januar 2009 lukningen af Guantanamo-lejren, men der sidder stadig fanger. Foto: Charles Dharapak/AP / POLFOTO
I et forsøg på at skabe fred i Afghanistan har USA løsladt en række højtstående taleban-fanger.

Fem fanger kan se frem til at forlade det amerikanske Guantanamo-fængsel på Cuba. Det drejer sig om tidligere toppolitikere i den afghanske regering, der styrede landet frem til USA's invasion i 2001.

Præsident Barack Obama har allerede indvilliget i at frigive en tidligere guvernør og den tidligere indenrigsminister, Mullah Khair Khowa. Men Taleban kræver desuden den kontroversielle tidligere hærfører, Mullah Fazl Akhund, skriver The Guardian.

Fangeudvekslingen sker som betaling for, at Taleban åbner et kontor i Qatar. Dette ses af eksperter som et stort skridt med bedre og mere effektive fredsforhandlinger mellem den amerikanske invasionshær og de afghanske terror-tropper, der siden krigens begyndelse har givet koalitionsstyrkerne store problemer.

"Hvis dette ikke var sket, havde ideen om forsoning været fuldstændig død," siger Vali Nasr, der er professor på Tufts University til The Guardian.

Kilde: The Guardian