Britta Dørr Rasmussen er vred. Hun har arbejdet 35 år som frisør og nu sidder nerverne i begge hendes håndled i klemme.
Men lige som de 100 andre frisører, der sidste år anmeldte sygdomme i ryg og bevægeapparat, er hun blevet afvist af Arbejdsskadestyrelsen.
Britta Dørr Rasmussens ortopædkirurg er ikke i tvivl om, at karpaltunnelsyndromet, der får hendes hænder til at sove og blive kolde, skyldes arbejdet som frisør.
Men det er der ikke videnskabelig dokumentation for, siger Arbejdsskadestyrelsen.
”Det afslag var en rød klud for mig. Der er heller ikke videnskabelig dokumentation, der taler imod en sammenhæng. Der er bare ikke nogen, der virkelig har undersøgt det,” siger Britta Dørr Rasmussen.
Afslaget gjorde hende så vred, at hun selv satte sig for at lave en afhandling. Hun ville vise, hvad arbejdet som frisør reelt indebærer. Men det eneste, hun fik ud af det, var et kortfattet afslag mere.
”Jeg synes, det er frækt, at de slet ikke hører på mig, fordi jeg ikke er en fin læge. Jeg er bare Britta,” siger hun.
Kræver 6,5 kilos vægt at vaske hår
Britta Dørr Rasmussen har forsøgt at modbevise Arbejdsskadestyrelsens påstand om, at frisørjobbet hverken er kraftfuldt eller repetetivt, altså med mange gentagne bevægelser.
”Men det, de forstår ved repetetivt, er, at man nærmest skal stå en hel arbejdsdag og holde et jordbor. Men der er masser af gentagne bevægelser i at være frisør. Hvordan tror de ellers, at man klipper med saksen?,” siger Britta Dørr Rasmussen.
Derfor har Britta Dørr Rasmussen stået i skolens fysiklokale med sin søns fysiklærer og udført frisørarbejde med et Newton-meter. Det kan måle, hvor mange kilos træk, man faktisk arbejder med.
For eksempel kræver en hårvask et tryk på 6,5 kilo med fingerspidserne presset bagover i syv til ti minutter i træk. Britta Dørr Rasmussen har lavet omkring 72.000 hårvaske i sin tid som frisør.
”Jeg står ikke ved et samlebånd, men der er alligevel masser af bevægelser, som jeg gør igen og igen. Og få lægger mærke til, hvor mange kræfter, man faktisk skal lægge i,” siger hun.
Står med et kilo hårtørrer i næsten strakt arm
At formtørre hår med en rundbørste og en hårtørrer kræver, at Britta Dørr Christensen trækker med halvandet kilos kraft i børsten. I mens drejer hun børsten rundt og vibrerer med et kilos hårtørrer i den anden hånd. Det hele skal gøres med armene næsten strakt og albuerne i skulderhøjde og i omkring tre kvarter i træk.
”Det er hårdt for håndled, skuldre, nakke og ryg, og man arbejder hele tiden med håndleddene i akavede stillinger,” siger hun.
I 17 år fra 1978 til 1995, var sådan en ”formtørring” ofte en fast del af dameklip. Derfor gjorde Britta Dørr Rasmussen det 15 gange om ugen – i alt 11 timer.
Britta Dørr Rasmussen er ekstra vred, fordi hun faktisk hele sit arbejdsliv har været opmærksom på at få så gode arbejdsstillinger som muligt. Hun arbejder nu videre i sin salon i Odense.
For godt nok sover hænderne, men som Britta Dørr Rasmussen siger, så bliver man hård af at være i frisørfaget. Men hun har ikke opgivet at slås med Arbejdsskadestyrelsen.
”Der må simpelthen være en ph.d studerende, der kan skrive en afhandling og vise det her problem. Alle frisører ved, at man får ondt i kroppen af arbejdet,” siger Britta Dørr Rasmussen.