Undervisning i kemi og sikkerhed skal redde frisørerne fra blødende hænder og et farvel til faget.
En stor undersøgelse fra 2011 viste, at der i snit kun går otte et halvt år, fra en frisør begynder på uddannelsen, til det er evigt farvel til saks og farve.
En af årsagerne er massive problemer med allergi og eksem på grund af de mange kemikalier, frisørerne arbejder med.
Hos Arbejdsskadestyrelsen ligger frisører på en trist førsteplads år efter år over antallet af anmeldelser af hudsygdomme på grund af allergi, eksem og konstant fugtige hænder. I 2013 var der fem gange så mange anmeldelser fra ansatte indenfor frisører og personlig pleje som fra alle brancher i gennemsnit.
Men nu skal et nyt eksamensfag i kemisk arbejdsmiljø hjælpe på frisørernes problemer. Det blev indført på alle frisøruddannelserne i sommer, og de første 150 elever var til eksamen omkring jul.
- Det er en rigtig, rigtig god ting, at de nu bliver undervist i sikre arbejdsrutiner, og de kemikalier, der arbejder med. Det er også et budskab om, at fagforeningen og arbejdsgiverne tager problemerne alvorligt og passer på de unge, siger Dorte Haack, der er næstformand i Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund.
Hun har ikke nogen forklaring på, hvorfor det først kommer nu.
- Måske har man tænkt herregud, det er bare frisører. Det har været en meget svær fødsel, at få slået fast, at det her er et problem, der skal tages alvorligt, siger Dorte Haack.
Handskeundervisning virkede
Fra 2005 til 2010 blev antallet af anmeldelser af hudsygdomme fra frisørfaget fordoblet.
Måske på grund af en større belastning i faget i den periode eller voksende opmærksomhed hos frisører og elever, om at man skal anmelde arbejdsskader, mener Jeanne Duus, der er professor i allergi over for kemiske stoffer og arbejder for Videncenter for Frisører og Kosmetikere.
Videncenteret har blandt andet lavet et ph.d.-studie i 2010 om undervisning for frisørelever i hudpleje og brug af handsker.
Det viste, at de frisørelever, som var blevet undervist, havde væsentligt færre problemer med håndeksem end de, der ikke var. Derfor blev det indført på alle frisørskoler i 2011.
Jeanne Duus er overbevist om, at det øgede fokus på problemerne og ikke mindst undervisningsprogrammet har en del af æren for, at antallet af anmeldelser af hudsygdomme hos frisører faldt jævnt fra 2011 til 2015.
- De fleste tilfælde af eksem opstår allerede i elevtiden. Det er utrolig glædeligt at se, hvad der kan opnås ved forskningsbaseret undervisning. Samtidig skal det siges, at tallet af anmeldelser stadig er højt - for højt. Det er 1½ gang højere end i 2005, siger Jeanne Duus.
Sikkerhed kan blive krav under svendeprøve
Professoren i allergi mener, at det fortsat er en udfordring at få forebyggelsen helt ud i salonerne.
I år mange var der voldsom uenighed mellem fagforening og arbejdsgivere om omfanget af problemerne med allergi og løsningen på dem.
Der er heller ikke meget lov at støtte sig op af, for hårfarver hører under EUs tolerante kosmetikdirektiv, der er kritiseret for at acceptere stoffer, der er både hormonforstyrrende og astma- og allergifremkaldende.
Men den nye undervisning i kemisk arbejdsmiljø er en aftale, som arbejdsgiverne i Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere (DOFK) er glade for. Det siger formand for fagligt udvalg Jens E. Behrndtz.
- Jeg har ikke talt med nogen, der ikke synes, det er en god idé. De nye generationer har styr på de her ting med at huske handsker og udsugning, for med de rigtige værnemidler kan selv gravide arbejde i faget. Med tiden vil det også blive en del af svendeprøven, at man har styr på sikkerheden, siger han.