Det er ikke bare irriterende for omgivelserne, der skal råbe højt. Får man ikke gjort noget ved sin dårlige hørelse, kan det også gå alvorligt ud over hjernen.
”Internationale undersøgelser har antydet, at et ubehandlet høretab kan være en risikofaktor for at udvikle demens,” siger Laila Øksnebjerg, neuropsykolog ved Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet.
Som Avisen.dk skriver i dag, får mange stadig ødelagt hørelsen af støj på arbejdspladsen. Bare et års tids arbejde i for støjende omgivelser er for nogle nok til, at hørelsen bliver dårligere.
Får man ikke høreapparat kan den dårlige hørelse være en risikofaktor for at få demens på linie med andre risikofaktorer som for eksempel usund livsstil.
Man ved dog ikke præcist, hvorfor der er en en sammenhæng mellem ubehandlet høretab og demens.
Laila Øksnebjergs fortæller, at nogen forskere har peget på, at et ubehandlet høretab kan medføre, at man ikke får den samme grad af generel stimulation af hjernens funktioner, hvis hørelsen er nedsat.
Man kan også få tendens til at trække sig mere fra samvær med andre mennesker, fordi man har svært ved at følge med i samtaler.
Hjernen får for lidt gymnastik
”Jo bredere man bruger sin hjerne, jo mere robust ser den ud til at blive. Hvis man læser, hører musik, interesserer sig for at lære nyt, er fysisk aktiv, taler med andre og i det hele taget udfordrer sin hjerne, har det en positiv effekt, og er sandsynligvis med til at nedsætte risikoen for at udvikle demens,” siger Laila Øksnebjerg.
Alt det har man sværere ved at deltage i, hvis man ikke får behandlet sit høretab med for eksempel høreapparat.
Hvis man gennem lang tid ikke får den brede stimulering af hjernens funktioner på grund af dårlig hørelse, kan det måske betyde noget i forhold til at udvikle demens.
Der kan også være en anden forklaring på, at nedsat hørelse kan øge risikoen for demens
"Hjernen skal bruge mange ressourcer på at kompensere for den dårlige hørelse, og dermed lægger den beslag på hjernens "reservekapacitet". Dermed har hjernen mindre overskud til andre funktioner” siger Laila Øksnebjerg.