Det flyder med skåle med hårfarver med farlig kemi mellem kaffekopperne i frisørsalonernes baglokaler. Der bliver blandet støvende blegepulver i frokoststuen og tørret hænder i fugtige håndklæder fyldt med kemikalierester.
”Det minder om malernes arbejdsmiljø i 70’erne. Når vi ser på, hvad frisørernes arbejder med og hvordan, så kan man kun læne sig tilbage og spørge: Hvornår ændrede man det her i andre brancher og hvorfor er det ikke sket hos frisørerne?,” siger Joachim P. Han underviser og certificerer Grønne Frisørsaloner for Energitjenesten.
Resultatet er, at halvdelen af frisørerne har håndeksem, en tredjedel har af og til eller ofte vejrtrækningsproblemer og 2/3 lider af hovedpine, som bliver bedre, når de holder ferie.
Oveni kommer at en frisør i snit kun holder 8½ år i faget og mange forlader faget med smerter i kroppen, allergi og astma.
”Det er rigeligt til at kunne tale om et arbejdsmiljøproblem,” siger Joachim P. som repræsenterer Grøn Salon-ordningen.
Ved meget lidt om, hvad de arbejder med
Grøn Salon er et koncept, hvor frisører blandt andet forpligter sig til ikke at bruge en række skadelige kemiske stoffer i arbejdet. De får desuden undervisning i forskningsresultater om de kemikalier frisører arbejder med, alternative produkter og hvordan de beskytter sig.
”Det er kun en meget lille del af undervisningen på frisørskolen, som fortæller om den kemi de udsættes for. Så mange ved meget lidt, når de kontakter os, og de har ikke en chance overfor sælgernes lovprisninger af deres produkter,” siger Joachim P.
De fleste produkter frisørerne arbejder med, køber de af sælgere, der kører rundt til salonerne og repræsenterer de enkelte mærker.
"Naturlige parabener fra æbler"
En frisør Avisen.dk har talt med havde besøg af en sælger, der forklarede hende, at der i hans produkter var de samme parabener, der naturligt findes i æbler. Men parabener findes ikke naturligt nogen steder.
Der bliver også talt om økologisk grapefrugt-ekstrakt, men ikke hvilke skadelige kemikalier produkterne ellers indeholder, og brugt argumenter om, at "det er en mildere form for ppd" – på trods af at der kun findes én slags, og det er meget stærkt allergifremkaldende ned til en opløsning på 1/200 procent.
Alt er lovligt også det kræftfremkaldende
Joachim P. mener, at frisørerne får meget dårlig hjælp til at vælge mindre skadelige produkter. De kan heller ikke klamre sig til, om produkterne er lovlige eller ej.
”At stofferne er tilladt efter EU's kosmetikdirektiv er ikke det samme som, at stofferne er uden problematiske egenskaber. EU’s Kosmetikdirektiv accepterer stoffer, der er miljøskadelige, hormonforstyrrende, kan skade cellernes arveanlæg, være astma- og allergifremkaldende, give duft og kontakt-allergi eller kræft. Det er ikke nogen hindring. Masser af den slags stoffer er tilladt. De stoffer som er forbudt er primært stoffer, som man ikke ville anvende i kosmetik.” siger han.
Arbejdstilsynet går efter udsugningen
Heller ikke Arbejdstilsynet er altid til hjælp. Det hører han fra frisørerne på kurserne er, at Arbejdstilsynet først og fremmest tjekker ergonomi og udsugning, men ikke stofferne i produkterne.
Det svarer også til resultatet af Avisen.dks rundringning. Den viste, at seks ud af ti frisører, der havde haft besøg af Arbejdstilsynet ikke fik tjekket indholdet i de produkter, de brugte. Alle fik derimod tjekket mapper, arbejdsmiljø og udsugning.
"Arbejdstilsynet har en svær opgave: På den ene side skal de beskytte frisørerne, men på den anden side er lovgivningen om kosmetik håbløs, fordi den tillader ekstremt allergifremkaldende og giftige stoffer", slutter Joachim P.