Sundhedsministeriet får smæk for kræft-sjusk
Sundhedsministeriet skulle have holdt bedre øje med, hvordan en række tiltag på kræftområdet udviklede sig. Foto: Colourbox
Sundhedsministeriet og regionerne har sovet i timen og forsømt at holde øje med resultaterne, mener Rigsrevisionen.

Sundhedsministeriet og regionerne har sovet alvorligt i timen, fastslår Rigsrevisionen i en ny rapport.

Statsrevisorerne kritiserer, at Sundhedsministeriet ikke har fastsat mål for, hvad en stor bunke penge, der blev investeret i kræftbehandling, skulle føre til.

Kræftområdet har fra 2007 til 2010 fået 6,8 milliarder kroner ekstra til at forbedre kræftbehandlingen gennem en række nye tiltag. Men Sundhedsministeriet får kritik for at have forsømt at sætte mål for, hvilke resultater regionerne skulle opnå med de ekstra penge.

"Statsrevisorerne kritiserer, at Sundhedsministeriet og regionerne ikke har eta­bleret et fyldestgørende grundlag for at vurdere, om de mange initiativer og de tilførte bevillinger reelt har resulteret i en bedre kræftbehandling, herunder kor­tere ventetid på behandling og stigende overlevelse blandt kræftpatienter," skriver Rigsrevisionen i en beretning til Folketinget.

Rapporten langer også ud efter håndteringen af behandlingstid, behandlingskvalitet og patienternes overlevelsesrate. Her er det ifølge revisionen ikke muligt at se, om de nye behandlingstilbud har givet pote.

Folkene bag rapporten har undersøgt tre forskellige former for kræft: Lungekræft, tyktarm- og endetarmskræft og kræft i æggestokkene.

Her har regionerne sikret, at lungekræftspatienter får bedre behandling. Til gengæld har det ikke været muligt at sætte tal på udviklingen for tyktarm- og endetarmskræft samt kræft i æggestokkene. Derfor vides det ikke, om der er sket forbedringer på de områder.

"Kvaliteten af kræftbehandlingen i Danmark kan forbedres. Sammenlignet med fem andre lande har danske patienter med lungekræft, kræft i æggestokkene eller tyk­tarms- og endetarmskræft den dårligste overlevelse. Der ses dog en positiv udvik­­ling, idet flere patienter end tidligere overlever det første år efter, at diagnosen er stillet," lyder dommen fra Rigsrevisionen.