Støv medlemskortet af og genfind fitnesscentret
Start endelig ikke for hårdt ud, selv om du har fået træningsmotivationen tilbage. For en hård en opstart kan medføre, at man brænder ud efter nogle uger. Foto: Colourbox/Free
Er det længe siden, du har besøgt fitnesscentret, så kan en træningsmæssig treenighed bestående af motivation, glæde og realisme sparke energien tilbage.

Føles benene blytunge, eller frister fjernsynet så meget, at det er måneder siden, du sidst så indersiden af et fitnesscenter, skal der tre elementer til for at vende tilbage til træningen.

Ifølge den tidligere topatlet Heidi Møller, der i dag er coach og personlig træner ved Power Performance, genfinder man lysten gennem en treenighed bestående af motivation, glæde og realisme.

- Alt bliver drevet af "hvorfor", uanset om det er træning eller andet i livet. "Hvorfor" er det allervigtigste. Den største årsag til, de fleste stopper, er, fordi de ikke har fundet deres "hvorfor", eller at det ikke er stærkt nok, siger hun og uddyber:

- Man skal spørge sig selv, hvorfor man gør det, og hvad værdien i det er for en. Hvis man ikke har motivationen fra at vide, hvorfor man vil træne, kommer man ikke til at gøre det, siger Heidi Møller.

Men hvis det er svært at finde sit "hvorfor" og komme i gang, er du ikke ene om den følelse.

I idrætsforsker Kasper Lund Kirkegaards ph.d.-afhandling fra 2012 svarede 30,9 procent af respondenterne enten, at de aldrig træner, at de stort set aldrig træner, eller at de træner uregelmæssigt, hvilket betyder meget træning i nogle perioder og slet ingen træning i andre perioder.

Og Kasper Lund Kirkegaard vurderer, at tallet faktisk er helt op på 40 procent.

- Min undersøgelse er lavet på det, vi kalder aktive udøvere - det vil sige alle dem, fitnesscentrene gav mig lov til at spørge, og som selv havde interesse i at deltage. Kunderne skulle selv aktivt tilmelde sig undersøgelsen for at være med i den, hvorved der formentligt er en massiv overrepræsentation af de mest aktive udøvere, vurderer han.

Fordi deltagelsen fra frivillig, er undersøgelsen ikke repræsentativ for alle fitness-kunder.

- Der er sandsynligvis en større gruppe af kunderne, der overhovedet ikke bruger deres fitnessabonnement, og de indgik i ret stort omfang ikke i undersøgelsen, fortæller han.

Men når man endelig har fundet sin grund til at træne, skal man først og fremmest finde en motionsform, som er sjov, fortæller Heidi Møller.

- Hvis man finder noget, man kan lide, så kan det godt være, det ikke er den mest effektive træningsform, i forhold til det du gerne vil, men bare du bevæger dig og er glad for at bevæge dig er godt, siger hun og uddyber:

- Gruppe- og holdtræning er virkelig et hit, fordi man er sammen med andre mennesker. Find et sjovt hold, eller træn med en veninde. Lav aftaler, der fastholder, at du kommer afsted, lyder det fra Heidi Møller.

Gruppe- og holdtræning har Kasper Lund Kirkegaard også erfaret gavner motivationen.

- Noget af det, der står stærkest for mig, er, at de, der træner på hold og har nogle at træne med, er mere tilfredse end dem, der træner alene.

- Deres motivation og glæde ved at træne stiger via det sociale fællesskab, siger Kasper Lund Kirkegaard og tilføjer, at tilfredsheden også stiger markant, hvis den aktive udøver træner over to gange om ugen i gennemsnit.

For dem, der træner meget uregelmæssigt, er faren ved at komme i gang igen ofte, at de lægger hårdt ud. De risikerer nemlig at brænde ud efter få uger, forklarer Heidi Møller.

- Jeg plejer altid at sige til folk, "lad nu være med at være januartossede, uanset om du starter i juni, juli eller marts". Du kan sagtens træne effektivt på tre gange 30 minutter om ugen, hvis det er intensivt.

Fakta: Tjek på træningen

- Mangler der struktur på træningen, så få hjælp til at få lavet et program, der også kan give redskaber til at opnå de mål, man sætter sig.

- Sæt delmål, og revidér planen løbende, hvis der sker ændringer.

- Hav et overordnet mål om øget velvære og generel sundhed.

- Kan du ikke finde tid til træningen, så skip tv-kiggeriet, og hop i løbeskoene.

Kilde: Heidi Møller.

/ritzau/FOKUS