Spændingen stiger i Grækenland
En græsk demonstrant er blevet såret under morgenens demonstrationer i Athen. Foto: Thanassis Stavrakis / POLFOTO
Senere i dag vil medlemmerne af det græske parlament sandsynligvis vedtage en spare-reform, som mange tusinde civile demonstrerer imod.

Hvis det græske parlament som forventet i dag stemmer ja ved den første af to afstemninger om en planlagt sparereform, vil det betyde endnu strammere kår for den græske befolkning, der i forvejen lider under landets økonomiske fallitkurs.

I hovedstaden Athens gader trækker det derfor op til endnu flere demonstrationer og protester.

"Om det bliver lige så voldsomt som i går, hvor flere biler blev brændt af, det ved jeg ikke. Men stemningen er spændt. Både på gaden foran parlamentet og inde bag dørene, hvor afstemningen skal foregå," siger den danske ambassadør i Grækenland, Tom Nørring.

Fra sin lejlighed et kort stykke fra parlamentsbygningen har han siden i går kunnet høre både tåregaspatroner og skrig og skrål fra de demonstrerende. I går blev flere politimænd sårede i de hidtil mest voldsomme demonstrationer foran parlamentet.

"Det har været roligt indtil videre, men op mod afstemning om sparepakken, så forventer jeg, at demonstrationerne vil tage til både i størrelse og intensitet," siger den danske ambassadør i Grækenland, Tom Nørring.

Ifølge ambassadøren vil resultatet af den endelige afstemning nå offentligheden mellem 14 og 15 dansk tid. I disse dage, hvor en generalstrejke med mellemrum lammer landets lufthavne og det offentlige system, er også den nationale presse svækket.

"Journalisterne strejker i sympati med de offentligt ansatte, så lige nu er der ingen nyheder at få på græsk papir, net eller tv. Hvis man vil vide, hvad der foregår, så skal man ned på gaden," siger Tom Nørring.

Afstemningen om en omfattende spareplan på over 100 milliarder kroner sker, fordi Grækenland befinder sig i et økonomisk armod af dimensioner. Hvis ikke besparelserne vedtages, så vil Grækenland ikke modtage næste store økonomiske hjælpepakke fra euro-landene, der er nødvendig, hvis ikke landet skal gå bankerot.