Soundbar eller surround? Få god lyd til fladskærmen
Fladskærmenes flade design betyder ofte, at lydoplevelsen tager skade, fortæller Rasmus Larsen, der er redaktør på netmediet flatpanels.dk. Colourbox/Free
Du kan ikke nøjes med den billigste model, hvis du vil løfte lydoplevelsen på din fladskærm, lyder det fra en ekspert i fladskærme.

Når du køber en ny fladskærm, er det ikke sikkert, at producenten har lagt de samme kræfter i lydsiden som billedsiden.

- Generelt for tv-skærme gælder det, at de indbyggede højttalere ikke er så gode, hvilket naturligvis også hænger sammen med, at skærmene er så tynde, siger Rasmus Larsen, der er redaktør på netmediet flatpanels.dk.

Det betyder, at der kan være brug for ekstra hjælp, som kan komme fra en soundbar eller et surroundanlæg.

- Soundbarer er det mest brugte valg for at få mere lyd, men du kan også købe forskellige anlæg, hvor man så skal være forberedt på at plastre stuen til i højttalere, siger Mikkel William Nielsen, der er der projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.

Står valget mellem en soundbar og et surroundanlæg, giver det store anlæg med flere højttalere ifølge Mikkel William Nielsen den bedste lyd.

- Tommelfingerreglen er, at jo mere du gør ud af det, desto bedre lyd får du. Anlæg med surroundsound giver en klart bedre lyd sammenlignet med lyden fra et tv eller en soundbar. Men det kræver også, at du får det sat ordentligt op, siger han.

Ifølge Rasmus Larsen er teknologien bag soundbarer dog blevet bedre de senere år, hvorfor han også anbefaler den løsning.

Men skal du have en god soundbar, der kan levere bedre lyd end højttalerne i dit tv, skal du være klar til at finde et pænt beløb i budgettet, lyder det fra Rasmus Larsen.

- Man skal være parat til at investere minimum et par tusind kroner. Køber man de billigste soundbarer, så vinder man ikke meget i forhold til indbygget tv-lyd, og så vil mange opleve, at pengene er spildt, siger han og fortsætter:

- Men køber man i prisklassen 2000-4000 kroner, så findes der gode kompakte soundbarer, som ikke syner meget i landskabet, og som har basenheder indbygget i stedet for en særskilt subwoofer.

Ønsker du til gengæld at investere endnu mere i at få en bedst mulige lydoplevelse, bør du ifølge Rasmus Larsen kigge efter de soundbarer, der kan håndtere objektbaseret lyd.

Her taler vi om de to lydformater Dolby Atmos og DTS:X, som vi blandt andet kender fra biograferne, lyder det fra Rasmus Larsen.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS