Sosu-hjælper Laila i nødråb: Vi løber alt for stærkt til en lav løn

Jo hurtigere du arbejder, jo mere træt og slidt bliver du, siger sosu-hjælper og tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen vil have bedre løn- og arbejdsforhold til sosuerne ved forårets overenskomstforhandlinger. En højere grundløn i kroner og ører og mindre arbejdspres er centralt, hvis man vil have unge til at blive sosuer og sikre værdig ældrepleje.

Klokken syv om morgenen møder sosu-hjælperne ind på et lokalcenter i Aarhus Kommune. De får deres cykelhjelm og nøgler, og så er det ellers op på sadlen og af sted hurtigst muligt. For at halse rundt mellem ti – femten borgere.

Nogle skal have hjælp til at komme ud af sengen, vaskes og have støttestrømper på. Nogle skal have øjendråber. Andre skal have flere slags medicin, og sosuen skal registrere på sin iPad, at medicinen er givet under overvågning.  

På iPaden kan det også fremgå, at en borger har været uregerlig overfor aftenvagten dagen før. Så man skal lige registrere, om den demente og lidt aggressive ældre borger er faldet til ro. Man skal sikre sig, at den psykisk syge Frk. Hansen husker at drikke og ikke bliver dehydreret.

Og så skal der også smøres ben hos Hr. Nielsen, der er nedtrykt og føler sig isoleret i sit eget hjem.

- Det går alt for stærkt i hjemmeplejen i Aarhus Kommune, fastslår tillidsrepræsentant Laila Mikkelsen. Hun varetager interesser for 100 sosu-hjælpere, sosu-assistenter og hjemmehjælpere i Tilst, Sabro og andre bydele i det vestlige Aarhus.

Skal løbe stærkt   

- Det bliver ikke ved med at gå med alle de effektiviseringer. Vi får hele tiden nye styresystemer, nye nøglesystemer og krav om at tilegne os nye kompetencer for at kunne dokumentere og registrere alting. Det er som om, at jo færre ansatte vi er, jo stærkere skal vi løbe, og jo mere skal vi kunne, siger hun.

At ringe op til en sosu-hjælper på en fridag er desværre mere reglen end undtagelsen.

Den 54-årige Laila Mikkelsen har arbejdet i område Vest i Aarhus i 30 år. De sidste 13 år har hun været tillidsrepræsentant. Hun oplever kolleger, der falder ud over kanten af arbejdspres, spareknive og frustrerede borgere, der lader deres vrede over korte besøg gå ud over sosu-hjælperne.

- Der bliver talt meget om sygefravær blandt sosu-hjælperne. Men jo hurtigere du arbejder, jo mere træt og slidt bliver du. Dagligt hører jeg kolleger fortælle, at de er blevet ringet op i fritiden og kaldt ind akut, fordi der ikke er styr på vagtplanen. At ringe op til en sosu-hjælper på en fridag er desværre mere reglen end undtagelsen, fortæller hun.

Lønstigning i kroner og ører

Dårlige normeringer, få ressourcer, organisationsforandringer og en lav løn til sosuer er ikke en naturlov. Derfor skal første skridt i en ny retning komme ved forårets fornyelse af overenskomsterne for offentligt ansatte, mener hun.

- Vi er lavtlønnede og mener, at vi skal have en højere løn. Hvorfor skal kvindefag ligge så lavt? Men lønstigningen skal være i kroner og ører, så vi løfter fra bunden. Vi vil ikke have lønstigninger i procent, for så får vi ikke større lighed og solidaritet. Grundlønnen skal stige i kroner og ører, og det er vigtigt for os sosuer i Aarhus, siger hun.

Udover løn er det tid og respekt for frokostpauser, fridage og tid til faglig sparring. Det er der ikke i dag, og det hænger ifølge tillidsrepræsentanten sammen med effektiviseringer og dårlige normeringer. 

- I dag har du ret til frokostpause, hvis du er på arbejde mere end seks timer. Men sosuer, der drøner rundt fire, fem og måske helt op til syv timer bør også have ret til en uforstyrret pause, der er længere end ti minutter, siger hun.

Jeg kan slet ikke se, hvordan effektiviseringerne kan fortsætte. Vi er allerede helt inde ved nerven af velfærden med besparelser, fastslår Laila Mikkelsen. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

I dag er sosuerne fleksible og tager telefonen og rykker ud akut og afbryder deres pauser efter behov, pointerer Laila Mikkelsen.  

Frokostpausen skal holdes  

De ansatte i hjemmeplejen i Aarhus har fra årsskiftet fået ny mødestruktur, der har skabt utilfredshed. Tidligere var der et kvarter om morgenen til en kop hurtig kaffe og faglig sparring om forskellige borgeres aktuelle behov.

Nu er det kvarter sløjfet, og sosuerne har kun korte frokostpauser sammen, hvor de risikerer afbrydelser.

- Så foreslår Aarhus kommune, at vi kan lave noget faglig sparring og oplæg i frokostpausen. Der har vi sat hælene i. Vores frokostpauser er til for at hvile ører og hoved og snakke om børnefødselsdage og biografture og ikke for at få fyldt information på fra arbejdsgiveren. Vi er i forvejen hængt op af højt arbejdspres og har alt for få muligheder for at være sammen, siger hun.

Det skal være muligt lige at tale med en kollega om, at du har fået verbale trusler og er blevet spyttet på.

I dag er en sosu først og fremmest en effektiv alene-arbejder, noterer hun. Når mange borgere også har komplicerede sygdomsforløb og er svære at håndtere, er det mere nødvendigt end nogensinde at kunne være sammen med kolleger og vende både det private og måske også lufte frustrationen eller tvivlen om faglige udfordringer.  

- Det skal være muligt lige at tale med en kollega om, at du har fået verbale trusler og er blevet spyttet på. Der skal være nogle at vende det med, og som kan sige, at det skal registreres som en utilsigtet hændelse. For ellers sker det igen og igen. Sosuer synes ofte, at det er synd for Fru Jensen, fordi hun er syg, og derfor registreres mange hændelser ikke, siger Laila Mikkelsen.

Aftenvagt i halsbrækkende tempo 

- Sygefraværet handler også om, at vi hele tiden presses fysisk og psykisk. I dag udskrives patienterne fra sygehusene meget tidligt, og de er behandlingskrævende og dårlige, fordi sygehusene også skal spare. Så kommer borgerne hjem, og sosuerne skal rundt til dem i lyntempo, fortæller hun.

- En aftenvagt kan have 38 besøg og dække et geografisk stort område.  Vi må ikke overtræde fartgrænserne og ikke tale i mobiltelefon, mens vi kører, så vi holder ind, når alarmen går, og en borger er faldet. Så skal man bruge ekstra tid på det, og det går fra andre besøg, fortæller hun i samme halsbrækkende tempo, som aftenvagten kører rundt.

I gamle dage havde vi tid til at nippe blomsterne og trøste Fru Petersen, når hun var ensom, fordi hendes datter var ude at rejse.

Derfor skal overenskomstforhandlingerne også bruges til et opråb til kommunalpolitikere og folketing om, at nedskæringer har taget overhånd.

- Normalt siger man, at man er ved at skære helt ind til benet af velfærden. Jeg oplever, at vi allerede er helt inde ved nerven, ved marven af velfærden. Og jeg kan simpelt hen ikke få øje på, hvordan vi kan skære mere, siger hun.

Tid til at nippe blomster

Velfærdsteknologi og skylletoiletter er da godt på alle måder, men der skal også være tid til at nippe blomster hos borgerne, mener Laila Mikkelsen.

- I gamle dage havde vi tid til at nippe blomsterne og trøste Fru Petersen, når hun var ensom, fordi hendes datter var ude at rejse. Det gør vi ikke i dag. At nippe blomster er jo rehabilitering, fordi hun får overskud af lidt omsorg og selv begynder at nippe blomsterne for at vise sosuen på næste besøg, at hun godt kan passe dem selv, siger Laila Mikkelsen.

Jeg kan jo godt forstå, at de unge ikke vælger sosufaget lige nu. Fordi arbejdsforholdene er, som de er.

Laila Mikkelsen noterer, at hun helst ikke vil lyde som en grædekone. For at være social- og sundhedshjælper er spændende og burde være et drømmefag for unge, siger hun.

- Men jeg kan jo godt forstå, at de unge ikke vælger sosufaget lige nu. Fordi arbejdsforholdene er, som de er. Derfor skal vi også kunne tilbyde bedre løn- og arbejdsforhold, så man kan passe sit arbejde med stolthed og uden at bukke under på grund af stress og pres. Sådan er det ikke i dag, og det er brandærgerligt, for faget er spændende og vigtigt, understreger hun.

Farvel til otte kolleger - men ikke goddag til nye

Laila Mikkelsen kalder det dumt og kortsigtet, at politikerne ikke tænker på at skabe bedre arbejdsforhold for unge sosuer, når de ved, at mange hjemmehjælpere er på vej på pension.

- Jeg har sagt farvel til otte kolleger de seneste tre måneder. De er gået på pension og efterløn. Men jeg har ikke sagt goddag til nyuddannede kolleger, og det er jo en katastrofe for velfærden på længere sigt, hvis vi ikke får flere faglærte. Derfor skal vi tage hul på at forbedre arbejdsforholdene ved dette års overenskomstfornyelse, siger hun og slår i bordet. 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage

Skoleskibet Danmark
Corona

Skoleskibet Danmark 

ramt af corona

Børneporno
Krimi

Gift it-mand styrede

børneporno-netværk