Administration 

Kan Sophie Løhde aflive papirmonsteret i den offentlige sektor?

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er på vej med en afbureaukratiserings-reform, som offentligt ansatte har sukket efter i årevis. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Tirsdag præsenterer regeringen en afbureaukratiserings-reform. 750.000 sosu'er, sygeplejersker, lærere og andre offentligt ansatte håber, at innovationsminister Sophie Løhde (V) lykkes med sin mission, så de kan få arbejdsglæden tilbage.

ANALYSE Samtlige regeringer siden Poul Nyrup Rasmussens (S) i 1993 har lovet regelforenkling og afbureaukratisering i den offentlige sektor.

Men et kvart århundredets forsøg på at luge ud i papirtyranniet og dokumentationskravene har hidtil været stort set forgæves.

Nu gør innovationsminister Sophie Løhde (V) et nyt forsøg. Tirsdag præsenterer hun sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens bud på en afbureaukratiserings-reform, der skal skabe større frihed, mere spillerum og arbejdsglæde for 750.000 offentligt ansatte.

Eller som Lars Løkke fastslår i en invitation til pressemødet om lancering af den nye afbureaukratiseringsplan:

"Vi skal gøre dagligdagen bedre for de mange offentligt ansatte, der hver dag slider for at skabe tryghed, omsorg og pleje. Vi ser, at borgerne bliver klemt af rigide systemer og silo-tænkning, og medarbejderne presses af unødige regler. Det skal vi gøre op med, at de ansatte får større frihed."

En del af sammenhængsreformen  

Afbureaukratiseringen er hovedhjørnestenen i den fornyelse og effektivisering af den offentlige sektor, som regeringen kalder for sammenhængsreformen.   

På helt almindeligt dansk betyder det, at Løkke og Løhde ønsker at få den offentlige sektor til at hænge bedre sammen og rydde gevaldigt ud i det forhadte bureaukrati.

Ambitionen er både tiltrængt af økonomiske, velfærdsmæssige og menneskelige årsager. Sygefraværet blandt ansatte i daginstitutioner, skoler, hjemmeplejen og andre offentlige arbejdspladser er kanonstort, blandt andet fordi dokumentationskrav og effektiviseringer får titusinder til at kæntre på grund af et stort arbejdspres og stress. Det tynger budgetterne med et højt sygefravær, men det giver også dårligere velfærdsservice til borgerne.

Bureaukrati rammer borgerne    

Det tunge skyts er fundet frem hos de faglige organisationer på det offentlige område, der i den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at den er helt gal med målstyring og dårlig ledelse i den offentlige sektor.

Senest har en ny undersøgelse fra FTF vist, at langt over halvdelen (55 procent) af ansatte i kommuner, regioner og stat oplever, at der i høj grad opstilles mål for deres arbejdsopgaver. Og næsten hver anden mener, at de mange proces- og aktivitetsmål begrænser dem i at løse deres opgaver til gavn for borgerne.

Kravene til at registrere alting er vokset i takt med de digitale muligheder og økonomisk smalhals i den offentlige sektor. Hvem har ikke hørt om styringen i hjemmeplejen, hvor hjælp til støttestrømper og øjendryp foregår på minut-tal, som var det en militær operation.

Eller som tillidsrepræsentant for sosu'erne i Aarhus Vest, Laila Mikkelsen, har udtalt til Avisen.dk:

- Det bliver ikke ved med at gå med alle de effektiviseringer. Vi får hele tiden nye styresystemer, nye nøglesystemer og krav om at tilegne os nye kompetencer for at kunne dokumentere og registrere alting. Det er som om, at jo færre ansatte vi er, jo stærkere skal vi løbe, og jo mere skal vi kunne.

Overarbejde og stress 

I FTF's nye undersøgelse kommer der også absurde eksempler på detailstyring. 

En sygeplejerske, der arbejder i Region Hovedstaden, hvor den nye sundhedsplatform skulle lette arbejdet, siger:

- Jeg talte engang 254 klik på seks timer på en fuldstændig stabil patient. Det skal ganges med faktor mindst 10 ved komplekse patienter på en intensiv afdeling. Fuldstændig uhørt!

På jobcentre rundt om i kommunerne er sagsbehandlere også ved at kæntre over dokumentationskrav. Den ene reform efter den anden, blandt andet førtids- og fleksjobreformen, er rullet ud over beskæftigelsesområdet de seneste årtier. Samtidig med at mistænkeliggørelsen - om de ledige nu også står til rådighed for arbejdsmarkedet og søger job - er vokset, er kravene til at kontrollere de ledige det også.

Og det har sendt sagsbehandlerne først på overarbejde og så på stress-klinikker.     

Nu er spørgsmålet, om Sophie Løhde kan sejre på den slagmark, hvor mange af hendes forgængere er faldet. Også fordi det ikke bare er en kamp om tillid til de offentligt ansatte, om ledelse og bureaukrati, men også en ideologisk kamp om størrelsen og finansieringen af den offentlige sektor.  

Løhde har viljen 

Der er ingen tvivl om, at ministeren har viljen til, at det lykkes, mener en kilde. Mens en anden kilde pointerer, at Sophie Løhdes politiske fremtid også vil afhænge af, at hun lykkes med at bringe den offentlige sektor et nyt sted hen.

Knækker hun halsen på sammenhængsreformen, kan hun ikke være sikker på at score en eventuel tung ministerpost fremover, men lykkes hun, er vejen banet for en endnu mere magtfuld post.     

I fagbevægelsen ser man ikke længere rødt, når man hører om Sophie Løhde. Tilliden mellem ministeren og de faglige ledere, der på et tidspunkt under overenskomst-forhandlingerne i foråret (OK18) var under nulpunktet, er nu genoprettet.

Og de faglige organisationer krydser fingre for, at Sophie Løhde lykkes med sin operation om at gøre den offentlige sektor mindre bureaukratisk.

Set med blandt andre FTF’s øjne er det helt centralt, at Sophie Løhde inddrager de ansatte i den offentlige sektor og lægger op til partnerskaber både nationalt og lokalt for at få trynet papirmonstret. Uden at give samarbejdsudvalgene en nøglerolle, får Løhde svært ved at lykkes, lyder vurderingen hos de faglige ledere. 

Fra sit roadtrip til en lang række kommuner ved ministeren allerede, hvor skoen trykker, og forventningen og håbet hos pædagoger, lærere og sosu'er er, at reformudspillet bliver meget konkret og praktisk.  

Væk med bøvlet 

Daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forsøgte med sin 'Væk med Bøvlet'-kampagne tilbage i 2010. Også Claus Hjort Frederiksen (V) forsøgte sig i sin tid som beskæftigelsesminister med en afbureaukratiserings-kampagne, og Margrethe Vestager (R) valgte at pakke kampen mod  bureaukrati-helvedet og dårlig ledelse i den offentlige sektor ind i den berømte 'tillidsreform'.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er også gået i krig med New Public Management og bureaukratiet og har i flere omgange bebudet en 'Fingrene-væk' fra den offentlige sektor. 

Og på venstrefløjen har der nærmest været en popularitetskonkurrence blandt partilederne om at lukke og slukke for Moderniseringsstyrelsen, der – forskyldt og uforskyldt – ses som fødemaskine for bureaukrati-terroren på hospitaler, i børnehaver og i ældreplejen.

Nu har Sophie Løhde bolden. Spiller hun den rigtigt, har hun en fair chance for i hvert fald at nå længere på vejen end Støjberg, Vestager, Hjort og alle de andre. 

mand og kvinde
Nyheder

Afviser: Skal ikke være

Konservatives nye formand

mennesker med skilte
Nyheder

Rapport: Seksuelle overgreb på gidsler i Gaza

tre mænd
Nyheder

Trump-direktør

erklærer sig skyldig

kirkerum
Nyheder

Han skal stå for

Papes bisættelse 

mand og kvinde
Kendte

Badehotellets kærestepar: 

Pausen var god for os

begravelse
Nyheder

Vil undersøge

Navalnyjs død

portræt af mand
Nyheder

Kong Harald får

permanent pacemaker

mand og kvinde
Kendte

Landsholdsstjerne: 

Skal være far igen

portræt af kvinde
Kendte

Tilbage på det hvide lærred

skilt foran retsbygning
Krimi

32-årig dømt:

Krænkede over 500 piger

bil
Krimi

Vanvids-Lamborghini

solgt på auktion

Nyheder

Søren Pape

bisættes lørdag

politimand står på vej
Krimi

14-årig stjal bil

og kørte galt 

mand poserer
Kendte

Scorer stor rolle

i Hollywood

kvinde poserer
Kendte

Kendt TV-kok

går konkurs

blomsterhav foran hus
Nyheder

Opretter mindested

for Søren Pape 

lastbil holder i gade
Nyheder

Direktør død efter

kort tids sygdom

kvinde smiler
Kendte

Sofie Østergaard:

Færdig som vært 

person holder mobiltelefon
Nyheder

MobilePay: Populær

funktion vender tilbage

svømmehal
Krimi

Mand død efter

drukneulykke i

svømmehal 

byskilt
Krimi

Amanda kan være

fjerde offer:

Flygtede ud på mark

politiafspærring ved rækkehus
Krimi

Kvinde død efter brand

skuespillere poserer
Film og TV

Ris og ros til

Badehotellet

raket affyres
Nyheder

Andreas Mogensens

afløsere er på vej 

kvinde taler
Nyheder

Nikki Haley slog Trump 

folk på strand
Nyheder

Sol til hele Danmark 

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende