Kan Sophie Løhde aflive papirmonsteret i den offentlige sektor?

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er på vej med en afbureaukratiserings-reform, som offentligt ansatte har sukket efter i årevis. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Tirsdag præsenterer regeringen en afbureaukratiserings-reform. 750.000 sosu'er, sygeplejersker, lærere og andre offentligt ansatte håber, at innovationsminister Sophie Løhde (V) lykkes med sin mission, så de kan få arbejdsglæden tilbage.

ANALYSE Samtlige regeringer siden Poul Nyrup Rasmussens (S) i 1993 har lovet regelforenkling og afbureaukratisering i den offentlige sektor.

Men et kvart århundredets forsøg på at luge ud i papirtyranniet og dokumentationskravene har hidtil været stort set forgæves.

Nu gør innovationsminister Sophie Løhde (V) et nyt forsøg. Tirsdag præsenterer hun sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens bud på en afbureaukratiserings-reform, der skal skabe større frihed, mere spillerum og arbejdsglæde for 750.000 offentligt ansatte.

Eller som Lars Løkke fastslår i en invitation til pressemødet om lancering af den nye afbureaukratiseringsplan:

"Vi skal gøre dagligdagen bedre for de mange offentligt ansatte, der hver dag slider for at skabe tryghed, omsorg og pleje. Vi ser, at borgerne bliver klemt af rigide systemer og silo-tænkning, og medarbejderne presses af unødige regler. Det skal vi gøre op med, at de ansatte får større frihed."

En del af sammenhængsreformen  

Afbureaukratiseringen er hovedhjørnestenen i den fornyelse og effektivisering af den offentlige sektor, som regeringen kalder for sammenhængsreformen.   

På helt almindeligt dansk betyder det, at Løkke og Løhde ønsker at få den offentlige sektor til at hænge bedre sammen og rydde gevaldigt ud i det forhadte bureaukrati.

Ambitionen er både tiltrængt af økonomiske, velfærdsmæssige og menneskelige årsager. Sygefraværet blandt ansatte i daginstitutioner, skoler, hjemmeplejen og andre offentlige arbejdspladser er kanonstort, blandt andet fordi dokumentationskrav og effektiviseringer får titusinder til at kæntre på grund af et stort arbejdspres og stress. Det tynger budgetterne med et højt sygefravær, men det giver også dårligere velfærdsservice til borgerne.

Bureaukrati rammer borgerne    

Det tunge skyts er fundet frem hos de faglige organisationer på det offentlige område, der i den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at den er helt gal med målstyring og dårlig ledelse i den offentlige sektor.

Senest har en ny undersøgelse fra FTF vist, at langt over halvdelen (55 procent) af ansatte i kommuner, regioner og stat oplever, at der i høj grad opstilles mål for deres arbejdsopgaver. Og næsten hver anden mener, at de mange proces- og aktivitetsmål begrænser dem i at løse deres opgaver til gavn for borgerne.

Kravene til at registrere alting er vokset i takt med de digitale muligheder og økonomisk smalhals i den offentlige sektor. Hvem har ikke hørt om styringen i hjemmeplejen, hvor hjælp til støttestrømper og øjendryp foregår på minut-tal, som var det en militær operation.

Eller som tillidsrepræsentant for sosu'erne i Aarhus Vest, Laila Mikkelsen, har udtalt til Avisen.dk:

- Det bliver ikke ved med at gå med alle de effektiviseringer. Vi får hele tiden nye styresystemer, nye nøglesystemer og krav om at tilegne os nye kompetencer for at kunne dokumentere og registrere alting. Det er som om, at jo færre ansatte vi er, jo stærkere skal vi løbe, og jo mere skal vi kunne.

Overarbejde og stress 

I FTF's nye undersøgelse kommer der også absurde eksempler på detailstyring. 

En sygeplejerske, der arbejder i Region Hovedstaden, hvor den nye sundhedsplatform skulle lette arbejdet, siger:

- Jeg talte engang 254 klik på seks timer på en fuldstændig stabil patient. Det skal ganges med faktor mindst 10 ved komplekse patienter på en intensiv afdeling. Fuldstændig uhørt!

På jobcentre rundt om i kommunerne er sagsbehandlere også ved at kæntre over dokumentationskrav. Den ene reform efter den anden, blandt andet førtids- og fleksjobreformen, er rullet ud over beskæftigelsesområdet de seneste årtier. Samtidig med at mistænkeliggørelsen - om de ledige nu også står til rådighed for arbejdsmarkedet og søger job - er vokset, er kravene til at kontrollere de ledige det også.

Og det har sendt sagsbehandlerne først på overarbejde og så på stress-klinikker.     

Nu er spørgsmålet, om Sophie Løhde kan sejre på den slagmark, hvor mange af hendes forgængere er faldet. Også fordi det ikke bare er en kamp om tillid til de offentligt ansatte, om ledelse og bureaukrati, men også en ideologisk kamp om størrelsen og finansieringen af den offentlige sektor.  

Løhde har viljen 

Der er ingen tvivl om, at ministeren har viljen til, at det lykkes, mener en kilde. Mens en anden kilde pointerer, at Sophie Løhdes politiske fremtid også vil afhænge af, at hun lykkes med at bringe den offentlige sektor et nyt sted hen.

Knækker hun halsen på sammenhængsreformen, kan hun ikke være sikker på at score en eventuel tung ministerpost fremover, men lykkes hun, er vejen banet for en endnu mere magtfuld post.     

I fagbevægelsen ser man ikke længere rødt, når man hører om Sophie Løhde. Tilliden mellem ministeren og de faglige ledere, der på et tidspunkt under overenskomst-forhandlingerne i foråret (OK18) var under nulpunktet, er nu genoprettet.

Og de faglige organisationer krydser fingre for, at Sophie Løhde lykkes med sin operation om at gøre den offentlige sektor mindre bureaukratisk.

Set med blandt andre FTF’s øjne er det helt centralt, at Sophie Løhde inddrager de ansatte i den offentlige sektor og lægger op til partnerskaber både nationalt og lokalt for at få trynet papirmonstret. Uden at give samarbejdsudvalgene en nøglerolle, får Løhde svært ved at lykkes, lyder vurderingen hos de faglige ledere. 

Fra sit roadtrip til en lang række kommuner ved ministeren allerede, hvor skoen trykker, og forventningen og håbet hos pædagoger, lærere og sosu'er er, at reformudspillet bliver meget konkret og praktisk.  

Væk med bøvlet 

Daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forsøgte med sin 'Væk med Bøvlet'-kampagne tilbage i 2010. Også Claus Hjort Frederiksen (V) forsøgte sig i sin tid som beskæftigelsesminister med en afbureaukratiserings-kampagne, og Margrethe Vestager (R) valgte at pakke kampen mod  bureaukrati-helvedet og dårlig ledelse i den offentlige sektor ind i den berømte 'tillidsreform'.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er også gået i krig med New Public Management og bureaukratiet og har i flere omgange bebudet en 'Fingrene-væk' fra den offentlige sektor. 

Og på venstrefløjen har der nærmest været en popularitetskonkurrence blandt partilederne om at lukke og slukke for Moderniseringsstyrelsen, der – forskyldt og uforskyldt – ses som fødemaskine for bureaukrati-terroren på hospitaler, i børnehaver og i ældreplejen.

Nu har Sophie Løhde bolden. Spiller hun den rigtigt, har hun en fair chance for i hvert fald at nå længere på vejen end Støjberg, Vestager, Hjort og alle de andre. 

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden holdt ikke:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97% dør

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden