Lars er klar til konflikt: Det er hamrende vigtigt, at vi står sammen mod Løhdes talmagi
Jeg er hamrende glad for solidariteten på tværs af alle offentlige fagforbund, siger tillidsrepræsentant i FOA, Lars Damborg. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
I mine øjne forsøger Sohpie Løhde og Finansministeriet at skabe et fjendebillede af offentligt ansatte, som nogen, der bare sidder på deres flade, drikker kaffe og kræver højere løn. Intet er mere forkert, siger Lars Damborg, der er tillidsrepræsentant for 15 pædogogmedhjælpere

Fagligt sammenhold er vigtigere end nogensinde for at spænde ben for det fjendebillede, som innovationsminister Sophie Løhde (V) og de offentlige arbejdsgivere gerne vil tegne af pædagogmedhjælpere, sosuer og andre offentligt ansatte.

- I mine øjne forsøger Sophie Løhde og Finansministeriet at skabe et fjendebillede af offentligt ansatte, som nogen, der bare sidder på deres flade, drikker kaffe og kræver højere løn. Intet er mere forkert, siger Lars Damborg.

Han er tillidsrepræsentant for 15 pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter i en børnehave i det vestlige Aarhus. Og FOAs tillidsrepræsentant oplever fuld opbakning fra kollegerne til den strejke, som de måske skal ud i for at få mere i løn samt en række andre krav opfyldt ved overenskomstfornyelsen.

Strategisk spil 

Tillidsrepræsentanter indenfor det offentlige område er ifølge Lars Damborg blevet provokerede af Sophie Løhdes udtalelser om, at lønmodtagerne kun vil tage og tage ved forhandlingsbordet og ikke give noget.

- Jeg ser det som et strategisk spil fra ministerens side om at få skabt et negativt billede af lønmodtagerne som nogle, der vil have mere og mere. Hvis det bliver måden, folk ser os på, vil vi miste folks opbakning til en strejke, og det er i Sophie Løhdes store interesse. Men det vil være så skidt for os, siger han.

Lars Damborg mener, at ministeren tegner et billede af offentligt ansatte som nogle, der har fået i pose og sæk ved de seneste overenskomstforhandlinger. 

- Men vi har vitterligt ikke haft den store lønfremgang ved de seneste  overenskomstfornyelser, og der er ikke krise længere i det private erhvervsliv. Tværtimod har vi vækst og fremgang overalt, og derfor må Sophie Løhde droppe den talmagi, hun har gang i, siger han. 

Konflikt giver bøvl

Lars Damborg kalder fagbevægelsens hovedkrav om mere i løn, betalt frokostpause og en ændring af lærernes arbejdstidsregler for yderst fornuftige og rimelige. Han pointerer, at det er vigtigt med en lønstigning på linje med det private erhvervsliv, hvis det fortsat skal være attraktivt at arbejde i den offentlige sektor. 

- Jeg oplever ikke, at der har været nogen som helst vilje fra de offentlige arbejdsgivere til at imødekomme vores ønsker. Det er ligesom om, at det er finansministeriet mod dem, der gerne vil arbejde, fastslår han.

- Selvfølgelig er jeg træt af det, hvis det ender i konflikt, for det giver en masse bøvl og et oprydningsarbejde bagefter. Men jeg kan også bare se, at vi heller ikke har kunnet undgå det. For det er en lidt stejl forhandling, hvor arbejdsgiverne ikke har givet sig en meter, siger han.

Hamrende glad for solidaritet

Lars Damborg fremhæver den stærke solidaritet på lønmodtagersiden som et kæmpe plus.  

- Blandt tilidsrepræsentanterne snakker vi om, at det er nu, at vi skal tage den her kamp. Jeg er hamrende glad for solidariteten på tværs af alle offentlige forbund i både stat, regioner og kommuner, siger han.

Derfor håber FOA-tillidsmanden, at solidariteten holder også de næste uger, når forligsinstitutionen skal forsøge at mægle.

- Det er vores styrke, at vi kan finde ud af at stå sammen, og det er så vigtigt, at vi bliver ved med at stå sammen, og at det ikke lykkes arbejdsgiverne at splitte os. Det er så superstærkt, og jeg er stolt over, at Anders Bondo, Grete Christensen og Dennis Kristensen står skulder ved skulder, siger han.

- Det er en vigtig opgave at få bedre arbejdsvilkår i den offentlige sektor, og hvis vi vil ændre noget til det bedre, nytter det ikke at kæmpe 30 små kampe, så må vi tage en stor fælles kamp, som vi gør nu, fastslår Lars Damborg.