#sophieslønfest: Facebook oversvømmet med offentligt ansattes lønsedler

Arbejdsliv
Mia Bergmann Poulsen (tv.) deler sin lønseddel på Facebook, i protest mod Sophie Løhdes (V) melding om, at hun vil bremse de procentuelle offentlige lønstigninger. (Foto: Foto: Privat og Martin Sylvest/Scanpix)

Flere offentligt ansatte deler i stor stil deres lønsedler på internettet. En af dem er sygeplejersken Mia Bergmann Poulsen, der mener, at grundlønnen for offentligt ansatte er alt for lav.

Borgere i hobevis fremlægger deres lønsedler på Facebook under hashtagget #sophieslønfest. 

'Kampagnen' startede, da sygeplejersken Rikke Bæk Cramer lagde sin egen lønseddel op til offentligt skue. Det gjorde hun for at give folk et retvisende billede af, hvad en løn i det offentlige egentlig er.

Protesten kommer efter, at minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), har meldt ud, at lønstigningen i det offentlige i procent har været for stor sammenlignet med det private.

'Sikken en fest det er, når min løn tikker ind', skriver Mia Bergmann Poulsen. Hun er en af dem, der har valgt at dele sin lønseddel på de sociale medier. 

Artiklen fortsætter under opslaget

- Det er er væsenlig pointe Rikke (Bæk Cramer red.) har bragt på banen. Vores grundløn hænger ikke sammen med det, vi går og laver, siger Mia Bergmann Poulsen til Avisen.dk.

Hun arbejder på regionshospitalet i Viborg. Der har hun været ansat i tre et halvt år. Før har hun arbejdet som både sosu-hjælper og assistent. Hun gik længe og tyggede på, om hun nu også have lyst til at dele sin løn med resten af landet.

- Jeg kunne se, at der var mange sygeplejersker, der havde lyst men ikke turde. 'Det skal blive løgn', tænkte jeg, og så gjorde jeg det. Rikkes lønseddel repræsenterer jo det kommunale, mens min repræsenterer regionen. Det er vigtigt at få det her belyst fra så mange sider som muligt, påpeger Mia Bergmann Poulsen.

Hun har, siden hun tirsdag lagde sin lønseddel op, fået en del henvendelser fra medborgere - både de støttende og de lidt mindre støttende.

- En skrev til mig, at jeg da bare kunne få et avisjob ved siden af min deltidsstilling. Andre har skrevet, at det er dybt til grin, at vi får så lidt. En anden sammenlignede min løn med en politibetjents og sagde, jeg skulle skamme mig, siger Mia Bergmann Poulsen.

Hun mener folk fokuserer for meget på nettoudbetalt løn og ikke på grundlønnen, som ifølge hende giver det mest retvisende billede. Mia Bergmann Poulsen håber, at debatten kan føre til en lønstigning for de offentligt ansatte og at fagforeningerne står sammen om dette forud for overenskomstforhandlingerne. Hendes drøm er, at en sygeplejerske modtog samme grundløn som skolelærerne. 

Flere følger trop

Mia Bergmann Poulsen er langtfra den eneste, der deler billeder af sin løn. Avisen.dk har samlet nogle af de Facebook-opslag, hvor borgere deler deres lønseddel. Mange af dem erklærer, at det er grænseoverskridende at dele sin løn i offentligheden, men at det også er nødvendigt for debattens skyld.

'Hvilken fest', konstaterer sosu-assistenten Christina Svarrer.

'Hvor er pengene, jeg skal feste for'?, spørger Christina Linde - nyuddannet sygeplejerske. 

Gitte Solgård Larsens har arbejdet som sygeplejerske i over 25 år.

Sebatiaan Cornelis Hendricus Rol arbejder i hjemmesygeplejen i Ry. 

Det klæder ikke debatten, hvis man 'påstår, at almindelige mennesker spinder guld på den offentlige sektor', skriver oversergent Rene Birk Danielsson, inden han deler sin løn.

Det er ikke kun de offentligt ansatte, der støtter op om 'kampagnen'. Et par privat ansatte deler også deres lønsedler. 'Jeg arbejder på en afdeling med 22 beboere, de fleste meget demente, er 12.000 virkelig det, vi er værd?, spørger Kristian Liljegren Hendriksen.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko