Somalias præsident afviser fred med oprørere
Efter flere uger i usikkerhed udelukkede den somaliske præsident tanken om fred med den islamistiske oprørsbevægelse UCI. Han beskylder UCI for at have tætte bånd til al-Qaeda.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da den somaliske præsident fredag kommenterede en mulig fredsaftale med den islamistiske oprørsbevægelse Union of Islamic Courts (UCI) til forskellige internationale medier.

»Vi har ikke længere illusionen om, at fred med UIC er muligt,« sagde Abdullahi Yusuf fra sin base i Baidoa ifølge BBC.

Han gav UIC skylden for, at en fred ikke længere synes mulig.

»Det er dem, der igangsætter krigen. Jeg kan ikke se fred, og jeg tror ikke, at de ønsker fred. Hvis jeg havde noget at tilbyde dem, ville jeg gøre det. Men jeg er sikker på, at de ikke har nogle intentioner om fred, og derfor har jeg intet at tilbyde dem,« sagde Abdullahi Yusuf.

 

Anklager om al-Qaeda relationer

Samtidig beskyldte Abdullahi Yusuf UIC for at have tætte bånd til al-Qaeda, men dette afviser bevægelsen. Derimod sværger UIC, at det vil angribe etiopiske tropper, hvis de ikke har forladt Somalien inden tirsdag. Etiopien afviser at have tropper til stede i landet, men erkender at der er hundredevis af militære trænere der, som støtter regeringen.

UIC har siden juni haft kontrol over den somaliske hovedstad Magadishu, og sidder nu på magten i det meste af landet. Regeringen har kun kontrol over området omkring byen Baidoa. UIC har sagt, at det ikke vil angribe regeringstropper, men udelukkende forsøge at ramme etiopiske tropper.

I sidste uge godkendte FN?s sikkerhedsråd planer om at sende fredsbevarende styrker ind i Somalien, for at beskytte regeringstropperne. Men da begge sider har opbygget deres våbenlagre, der det langt fra sikkert, at det overhovedet kommer til at ske.