Søvndal: FN kan stoppe syrisk blodbad
Den Arabiske Liga beder nu FN's Sikkerhedsråd om hjælp til at stoppe den syriske præsident Bashar al-Assads drab på civile. Foto: AP, POLFOTO, Remy De La Maviniere
Når FN's Sikkerhedsråd på tirsdag mødes med Den Arabiske Liga, kan det resultere i våbenembargo og andre sanktioner mod det syriske styre.

FN's Sikkerhedsråd må skrue bissen på og lægge hårdt pres på Syriens præsident Bashar al-Assad.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) her dagen efter Den Arabiske Liga besluttede sig for at trække deres valgobservatører tilbage.

"Den Arabiske Ligas fredsplan var en chance for Syrien for at komme tilbage på fornuftens spor. Den chance har Assad ikke taget imod. Det er på høje tid, at det internationale samfund nu står sammen om at sige stop. Jeg håber, at FN's Sikkerhedsråd vil påtage sig sit ansvar og allerede i næste uge tage skridt til at øge presset på Syrien," siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

På tirsdag samles FN's Sikkerhedsråd, og Villy Søvndal håber, at landene kan blive enige om at støtte til Den Arabiske Ligas fredsplan.

Det er ikke første gang, det har været drøftet i FN's Sikkerhedsråd, men Rusland og Kina har afvist våbenemargo eller andre sanktioner mod Syrien af hensyn til landenes handelsforbindelser.

Denne gang kan det dog blive anderledes, mener syrien-ekspert og lektor på Aalborg Universitets Institut for Kulturelle og Globale Studier, Søren Schmidt.

"Det, man håber på, når det er Den Arabiske Liga, der henviser sagen til FN's Sikkerhedsråd, det er, at nu skal Rusland og Kina gøre op med sig selv, om deres interesser i at støtte Assad opvejer deres interesse i de andre lande," siger han.

Udenrigsminister Villy Søvndal mener, det er på høje tid, at der bliver grebet ind mod det syriske blodbad.

Lokale kilder melder, ifølge Udenrigsministeriet, om over 100 dræbte alene i denne weekend.