Tæt på verden Skuespillerinde dræbt for umoralsk tv-show
Billedmontage om den myrdede Banafsa Kabul Press
Dansk baseret kulturorganisation får status i FN. Holder øje med kreative, der bliver forfulgt.

Den 27 august rapportere flere nyhedstjenester, at 17 mennesker var dræbt af Taliban i Helmand provinsen af Afghanistan, formentlig fordi de lyttede til musik.

De 15 mænd og to kvinder var smidt i en vejside. Ofrene var enten halshuggede eller havde fået halsen skåret over. Flere havde skudsår og bar tegn på slag.

Vidner fortæller, at mændene havde lyttet til musik og set kvinderne danse, hvilket Taliban forbander. Andre vidner mente, at der var tale om uenighed mellem to Taliban-ledere over kvinder. Atter nogle mente det handlede om straf af stikkere.

Terror mod kreative

Som en festlig afslutning på Ramadan fasteperioden ville den kendte sanger Shafic Mureed fejre Eid den 21. august med en koncert i Herat, men religiøse ledere greb ind og forbød den, fordi musik er umoralsk.

Den 22-årige skuespiller Benafsha og en veninde blev myrdet med knivstik på gaden i Kabul, fordi hun optrådte i en tv-serie med ”umoralsk indhold”. Det skete den 22. august.

Ikke underligt lever andre kunstnere, der får dødstrusler, i frygt. Skuespilleren Sahar Parniyan fortæller, at hun har fået trusler om at blive det næste offer.

Freemuse

I henhold til den dansk baserede internationale organisation Freemuse er Afghanistan det land i verden, hvor der er konstateret flest overgreb på kreative. Organisationen har dokumenteret overgreb i langt over 100 lande.

I henhold til Freemuses web site der citerer Kabul Press er det ikke udelukkende skuespillere, der trues eller får deres arbejde forbudt. Og det er ikke altid Taliban, der truer kunstnere og journalister.

Også regeringens religiøse Ulama råd og Kulturministeriet er aktive i at lukke ned for kultur, som Shafic Mureeds planlagte optræden. Det var nemlig ministeriet, der forbød koncerten.

FN-aftale

Freemuse, der siden 1998 har undersøgt, afsløret om bekæmpet censur imod kunstnere, holder til i København.

Den danske organisation er så velanskrevet, at den netop har fået NGO-status ved FNs økonomiske og sociale enhed ECOSOC som konsulent på kreative spørgsmål. Det betyder, at den via generalsekretæren kan informere helt op til Sikkerhedsrådet.

Finansieret af private filantropiske midler og tidligere delvis af Danida får Freemuse nu FN-faciliteter ved internationale arrangementer, hvor kreativitet er på dagsordenen.

I øvrigt arrangerer Freemuse og norske Fritt Ord en konference i Oslo den 25-26 oktober om kunstnerisk frihed. Den hedder: Alt forbudt er ønsket.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.